Orasul Giurgiu risca sa ramana fara caldura in aceasta iarna. Cum s-a scurtcircuitat mecanismul financiar aflat la baza sistemului
Orasul Giurgiu ar putea ramane fara caldura in aceasta iarna, a declarat primarul urbei, Nicolae Barbu, pentru HotNews.ro. Edilul a explicat ca firma care furnizeaza agent termic, Global Energy Production si care a concesionat acest serviciu de la Primarie, nu mai poate cumpara gazul necesar producerii agentului termic, din cauza dotoriilor mari acumulate din neplata facturilor de catre populatie. In plus, directorul companiei Global Energy Production, Sorin Cepraga, spune ca de anul acesta furnizorii de gaze naturale cer banii in avans, ceea ce duce la un blocaj, intrucat operatorul incaseaza facturile de la populatie abia dupa 45-60 de zile.
„Operatorul care a castigat licita nu si-a incasat banii de la populatie si nu are bani sa plateasca gazul in avans, la furnizorul de gaz, firma WIROM SA. Populatia are datorii de 4 milioane lei, cu tot cu penalitati. Din cauza acestor datorii si din cauza ca furnizorul de gaz vrea plata in avans, furnizorul de agent termic a intrat in colaps. Aceasta situatie este de la 4 noiembrie, de cand s-a dat drumul la caldura. Ea a devenit tragica cand temperaturile au scazut sub zero grade. Noaptea trecuta au fost -9 grade Celsius si sistemul nu a mai putut face fata. Agentul termic a avut temperatura de 48-50 de grade in conditiile in care trebuie sa aiba 60-65 de grade”, a declarat pentru HotNews.ro primarul orasului Giurgiu, Nicolae Barbu.
Sorin Cepraga, directorul companiei Global Energy Production spune ca aceasta situatie este cauzata in principal de faptul ca furnizorii de gaze doresc plata in avans, mai multe orase din tara riscand sa ajunga in aceasta situatie.
„In timpul jocului toti furnizorii de gaze au inceput sa ceara plata in avans. Inclusiv Romgaz cere banii in avans. Sunt foarte multe orase care sunt in dificultate din aceasta cauza. Ei vor banii inainte, iar noi incasam facturile de la populatie in 45-60 de zile. Asta daca platesc. Situatia este critica. Noi avem doua surse pentru producerea agentului termic. O centrala in cogenerare de unde cumparam 12 gigacalorii pe ora si ar trebui sa mai suplimentam, pana la temperatura optima, cu gaz. Nu putem fiindca nu mai avem de unde sa platim. Am reusit doar sa imbunatatim pe anumite ore, de la 16.00-22.00 si de la 02.00-06.00, atat cam am putut. Toti banii incasati de la populatie i-am folosit pentru a cumpara gaz cu taraita. Inainte era cu plata gazului la 35-40 de zile si puteam plati fara probleme”, a declarat Sorin Cepraga pentru HotNews.ro.
„Din punctul nostru de vedere, singura solutie este ca primaria sa plateasca in avans subventia, 4 milioane de lei pe sezon, lucru permis de lege, insa nici ei nu stau prea bine cu banii. Am incercat sa luam un credit de la banca pentru a rezolva situatia, insa nimeni nu ne-a dat. Suntem noi pe piata si cand vad ca populatia nu plateste, nu ne dau”, mai explica directorul Global Energy Production.
Primarul orasului Giurgiu, Nicolae Barbu, spune ca se va intalni luni cu furnizorul de agent termic si cu cel de gaze pentru a rezolva situatia.
„Luni ne vom intalni cu operatorul si cu furnizorul de gaze naturale si incercam sa obtinem o garantie ca se va livra gaz cu o garantie a Primariei, in contul subventiei pe care o platim noi, 4,5-5 milioane de lei pe an. Vom incerca sa gasim o forma sa platim acesti bani direct in contul furnizorului de gaz, ca sa se rezolve problema. WIROM etse singurul furnizor de gaz din zona”, a explicat Barbu.
De asemenea, acesta spune ca va face un memorandum si o scrisoare de intentie catre Ministerul Dezvoltarii pentru a cere un ajutor de urgenta conform OUG 103/2013. „Speram sa gasim intelegere”, spune edilul.
Global Energy Production a castigat licitatia pentru furnizarea de energie termica in martie 2012. Municipalitatea acorda subventie de 100 lei din 400 de lei cat costa gigacaloria. „Gigacaloria este foarte scumpa in Giurgiu deoarece sunt pierderi foarte mari. Avem mai multe proiecte de investitii sa reducem aceste pierderi, cauzate si de faptul ca nu mai sunt marii consumatori industriali. Anul investim intre 1,5-2,5 milioane lei in modernizarea retelelor de distributie si a punctelor termice. Acum sunt in derulare doua proiecte private mari, cu centrale pe biomasa, si dupa ce acestea vor intra in functiune, speram din 2015, pretul gigacaloriei va scadea considerabil „, a declarat primarul Nicolae Barbu.
Potrivit unui raport al societatii care furnizeaza la Giurgiu energie termica in sistem centralizat, SC Global Energy Production SRL, la ora actuala un numar de 603 scari de bloc, din totalul de 914, primesc caldura. Din cele 311 scari care nu primesc caldura, 82 sunt cu datorii, iar 229 sunt racordate la reteaua de gaze naturale.
In cele doua proiecte pentru producerea energie din biomasa, primaria este asociata cu doi investitori privati.
„Avem doua proiecte in care Primaria este asociata cu acesti parteneri straini pentru obtinerea energiei termice din biomasa – paie, un proiect de aproape 100 de milioane de euro si biomasa-lemn, un proiect de aproape 30 de milioane de euro. Am pus terenul la dispozitia acestor investitori, ne-am angajat ca vom face racordul la utilitati, ca vom prelua toata cantitatea de energie termica pe care ei o vor produce si de ce nu, in viitor sa intram in colaborare si sa ne dea o parte din beneficiul nostru in energie electrica sa putem asigura iluminatul cu costuri mai mici.Energia produsa din biomasa va fi mai ieftina, mult mai ieftina. Ganditi-va la ce se foloseste biomasa paie. Ce faceam pana acum cu paiele? Le dam foc. Deci, unui produs caruia ii dadeai foc si creai probleme mediului, il aduci intr-un mediu organizat si il folosesti ca sa produci energie termica si electrica si sa obtii bani. Sunt proiecte destul de ambitioase si nu sunt doar la stadiul de planseta, se lucreaza, se implementeaza. Suntem la faze destul de avansate. Eu zic ca in 2015 vor fi finalizate fiindca exista pe proiectul de acordare a subventiilor, a acelor certificate verzi, ca daca se termina pana in 2015 vor primi un anumit numar de certificate. Atunci sunt toti interesati sa termine investitia pana in 2015 ca sa primeasca acele certificate”, a explicat primarul orasului Giurgiu intr-un interviu acordat Hotnews.ro