Sari direct la conținut

Orban, despre amânarea eliminării pensiilor speciale în Parlament: Poate că va permite conturarea unei poziții unitare cu USR/ Schimbare de macaz- susținem păstrarea pensiilor doar pentru militari

HotNews.ro
Orban, despre amânarea eliminării pensiilor speciale în Parlament: Poate că va permite conturarea unei poziții unitare cu USR/ Schimbare de macaz- susținem păstrarea pensiilor doar pentru militari

Premierul Ludovic Orban spune că amânarea abrogării pensiilor speciale de către Parlament va da răgazul majorității parlamentare care sprijină Guvernul să vină cu o poziție unitară. El a subliniat că PNL susține păstrarea acestor pensii doar pentru militari. Aceasta, în condițiile în care până acum PNL a susținut, așa cum e prevăzut și în proiectul din Parlament, menținerea pensiilor speciale și pentru magistrați.

„(…) Poate că până la urmă amânarea discuțiilor va permite conturarea unei poziții unitare la nivelul majorității parlamentare care sprijină acest guvern, astfel încât să putem construi o majoritate pentru soluția care clar, din punctul nostru de vedere, este soluția care să asigure calcularea pensiilor pe baza principiului contributivității, cu excepțiile evident cunoscute, care sunt legate de cadrele militare despre care noi susținem că trebuie să beneficize de pensii de serviciu pentru că sunt toată viața în slujba statului român”, a declarat, miercuri, Ludovic Orban, întrebat despre amânarea de către parlament ale celor două proiecte ale PNL și USR privind eliminarea pensiilor speciale.

(De la minutul 8)

Marţi, Comisia pentru muncă a Camerei Deputaţilor a început dezbaterile asupra celor două proiecte de lege privind eliminarea pensiilor speciale depuse de PNL şi USR, reprezentanţii mai multor sindicate şi asociaţii solicitând respingerea actelor normative. Dezbaterile au fost amânate până anul viitor, la propunerea PSD.

Proiectul de lege al USR prevede eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, diplomaților și aviatorilor, dar menținerea celor ale magistraților și militarilor. Condiția este însă ca pensiile judecătorilor, procurorilor și ale cadrelor militare să fie plafonate la cel mult salariul de bază brut din ultima lună de activitate a persoanei respective.

Deputatul Claudiu Năsui, liderul USR București, spunea că soluția în cazul pensiilor speciale este plafonarea lor, pentru că pensiile militarilor și magistraților, care au un statut special, reprezintă 97% din total. ”Ce ar însemna să desființăm pensiile speciale pentru toți mai puțin militari și magistrați? Ar însemna să desființăm pensiile speciale pentru toți, mai puțin 97%”.

CONSULTĂ AICI PROIECTUL DE LEGE AL USR

PNL, în schimb, susținea în proiectul de lege depus în Parlament menținerea pensiilor atât în cazul cadrelor militare, cât și al magistraților.

CONSULTĂ AICI PROIECTUL DE LEGE AL PNL

De altfel, vicepremierul Raluca Turcan a declarat luni că PNL a luat decizia să susțină anularea pensiilor speciale, cu excepția pensiilor militare și ale magistraților, ea spunând că se dorește eliminarea unei „inechități crase”.

Câteva ore mai târziu însă, premierul Orban afirma că PNL susține eliminarea pensiilor speciale, cu excepția pensiilor de serviciu ale cadrelor militare. „În ceea ce ne priveşte pe noi, PNL, decizia noastră este foarte clară: noi susţinem calculul pensiilor pe principiul contributivităţii. Asta este decizia politică a PNL, cu singura excepţie, a pensiilor de serviciu care sunt acordate cadrelor militare”, declara premierul luni seară.

(De la minutul 4)

Întrebat de HotNews.ro cum explică acestă schimbare de macaz legată de pensiile magistraților, deputatul Florin Roman a declarat: „Decizia politică a PNL este să susțină menținerea pensiilor de serviciu ale cadrelor militare. Pentru pensiile magistratilor este nevoie de o altă decizie politică”.

Președintele Klaus Iohannis a declarat marți seară că, personal, nu susține eliminarea pensiilor speciale pentru magistrați, dar această discuție „se va purta în Parlament”.

Comentând această declarație a președintelui, premierul Ludovic Orban declara marţi seară că PNL susţine punctul de vedere exprimat de preşedintele Klaus Iohannis privind pensiile pentru magistraţi şi militari. „Dacă preşedintele are un punct de vedere, întotdeauna noi ţinem cont de acest punct de vedere, dar în ceea ce priveşte decizia politică a PNL, pe care am cumpănit-o mult, este aceea că noi susţinem principiul contributivităţii care să stea la baza calculului pensiilor, cu excepţia pe care o admitem, cea a cadrelor militare, pentru că cei care îmbracă haina militară sunt în serviciul ţării toată viaţa. Sistemul acesta este folosit în toate ţările NATO, în care se acordă un sistem de pensii de serviciu, în rest noi susţinem principiul contributivităţii”, a spus Orban.

Decizia lui Ludovic Orban de păstrare a pensiilor speciale doar pentru militari, nu și pentru magistrați, este cu atât mai surprinzătoare cu cât o decizie din 2010 a Curții Constituționale a statuat că o modificare în domeniu contravine legii fundamentale și ar afecta independența justiției.

CONSULTĂ AICI DECIZIA CCR

„Curtea constată că principiul independenţei justiţiei apără pensia de serviciu a magistraţilor, ca parte integrantă a stabilităţii financiare a acestora, în aceeaşi măsură cu care apără celelalte garanţii ale acestui principiu. Atât în jurisprudenţa Curţii Constituţionale a României, cât şi în jurisprudenţa altor Curţi Constituţionale s-a statuat că stabilitatea financiară a magistraţilor reprezintă una dintre garanţiile independenţei justiţiei”, se arată în deciza CCR din 2010.

De altfel, în 2 septembrie, la interviurile HotNews.ro, Ludovic Orban declara că singura excepție pe care o acceptă PNL de la eliminarea pensiilor speciale este pensia de serviciu a cadrelor militare. „În cazul magistraților nu știu dacă se mai poate renunța, pentru că s-au betonat cu decizii ale Curții Constituționale”.

În total, la nivelul lunii iunie, în plată erau 187.480 de pensii speciale dintre care 9.312 de serviciu și 178.168 militare.

Hotnews.ro a scris că, potrivit unui răspuns primit în octombrie anul trecut la o interpelare a deputatei PNL Mara Calista, Ministerul Finanțelor a informat că prin legea bugetului de stat s-au alocat pentru anul 2018 circa 9,096 miliarde de lei, din care circa 8,096 miliarde pentru pensiile militare de stat și 1 miliard pentru pensiile de serviciu.

Pensia medie în cazul unor legi speciale:

  • 18.150 de lei – judecători și procurori
  • 10.869 de lei- personal aeronautic
  • 7.744 de lei – Curtea de conturi
  • 4.446 de lei – funcționar public parlamentar

Din cei 9.312 beneficiari ai pensiilor de serviciu, 5.818 au peste 6.000 de lei, 4.046 peste 10.000 de lei, 1.817 peste 20.000 de lei, 162 peste 30.000 de lei, iar 10 peste 40.000 de lei.

Din numărul de 178.168 de beneficiari de pensii militare, 29.584 încasează peste 6.000 de lei pe lună, 8.929 peste 10.000 de lei, 147 peste 20.000 de lei, iar 5 peste 25.000 de lei.

Pensiile speciale se plătesc din bugetele MAI, MApN și SRI (pensiile militare), Ministerului Muncii (pensiile de serviciu) și Parlamentului (indemnizațiile senatorilor și deputaților).

La aceeași interpelare a răspuns și MAI, care a precizat că în anul 2018 numărul beneficiarilor de pensie militară de stat a fost de 83.076, cuantumul brut suportat de bugetul de stat fiind de 2,79 de miliarde de lei. Din date neoficiale, puțin peste 1.200 de pensii din MAI depășesc 10.000 de lei.

MApN precizează și el că suma de la buget destinată plății pensiilor a fost de 3,589 miliarde fără a preciza numărul beneficiarilor. Ultimele date disponibile, la nivelul anului 2016, menționau un număr de circa 75.000 de beneficiari. Din aceleași date, SRI avea în jur de 9.400 de pensionari.

În ceea ce privește pensiile de serviciu, acestea erau în iunie 2019 în număr de 9.312:

  • procurori, judecatori – 3.800
  • personal aeronautic – 1.453
  • personal auxiliar în instanțe judecătorești și parchete – 1.789
  • funcționari publici parlamentari – 805
  • diplomați – 850
  • beneficiari ai Curții de Conturi – 605
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro