Sari direct la conținut

Orban, replică pentru Avocatul Poporului pe tema celor 25 de ordonanțe: Face gargară propagandistică / Misiunea Guvernului e să rezolve probleme, nu să facă filosofie pe constituționalitate

HotNews.ro
Guvernul Orban, Foto: gov.ro
Guvernul Orban, Foto: gov.ro

Premierul Ludovic Orban i-a dat replica Avocatului Poporului, Renate Weber, după ce aceasta a anunțat că ar putea ataca la Curtea Constituțională o parte din cele 25 de ordonanțe de urgență adoptate de Guvern, considerând că este o abatere gravă de la norme. Orban susține că toate ordonanțele adoptate sunt indispensabile și că „misiunea Guvernului nu este să facă filosofie pe constituționalitate”.

„Avocatul Poporului poate să spună ce dorește. Noi ne-am considerat obligați să adoptăm aceste acte normative, pentru că misiunea Guvernului este să rezolve problemele românilor, nu să facă filosofie despre constituționalitate. Toate ordonanțele de urgență adoptate sunt fundamentale, indispensabile”, a afirmat Ludovic Orban, susținând că aceste ordonanțe au fost emise „în deplină transparenţă”.

El a acuzat că Avocatul Poporului, Renate Weber, „face gargară propagandistică fără să cunoască conținutul actelor normative”.

Premierul a făcut aceste declarații la Parlament, cu puțin timp înaintea începerii votului la moțiunea de cenzură.

Avocatul Poporului își rezervă dreptul de a ataca la Curtea Constituțională ordonanțele de urgență adoptate de guvern în ședința de marți, precizând că aprobarea, într-o singură ședință, a 25 de ordonanțe reprezintă o gravă abatere de la norme, iar Executivul s-a substituit practic Parlamentului.

”Adoptarea într-o singură ședință de Guvern a unui număr de 25 de ordonanțe de urgență este nu doar fără precedent, ci o gravă abatere de la normele art. 115 din Constituție, Guvernul substituindu-se practic Parlamentului”, a transmis Avocatul Poporului.

Conform Avocatului Poporului, în momentul adoptării lor, unele acte normative erau deja în procedură parlamentară, urmând să fie votate de „unica autoritate legiuitoare a țării”, așa cum este definit Parlamentul de către Constituție.

De asemenea, au lipsit avizele Consiliului Legislativ și ale Consiliului Economic și Social, deși există o obligație legală fermă privind existența acestora anterior adoptării unei ordonanțe de urgență.

Guvernul Orban a adoptat, marți seara, într-o ședință ce s-a terminat spre miezul nopții, nu mai puțin de 25 de ordonanțe de urgență.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro