Sari direct la conținut

Orchestra Romana de Tineret si cvartetul Wave in concerte la Timisoara, Linz si Salzburg

HotNews.ro
ORT si Wave: Foto Virgil Oprina, Foto: Tinerimea Romana
ORT si Wave: Foto Virgil Oprina, Foto: Tinerimea Romana

Orchestra Română de Tineret într-o componenţă inedită de 70 de violonişti, violişti, violoncelişti şi contrabasişti va susţine trei concerte la Timişoara, Linz şi Salzburg, in zilele de 24, 26 şi 27 martie, avându-i ca solişti pe percuționiștii cvartetului Wave condus de Bogdan Băcanu.

Această formulă de succes a înregistrat anul trecut pentru casa germană de discuri Genuine un spectaculos program dedicat marimbafonului, cvartetul Wave interpetând pe instrumente unicat din care se distinge marimbafonul „marca Bogdan Băcanu“.

Concertul de la Timişoara va avea loc pe 24 martie la ora 19.00 la Sala Capitol din Timişoara şi va fi urmat de două concerte în Austria organizate cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Viena şi al Ambasadei României în Republica Austria. Primul eveniment are loc pe 26 martie, de la ora 11.00 la Bruckner Haus din Linz, iar cel de al doilea pe 27 martie, de la ora 19.30 la Alte Residenz din Salzburg. Concertul de la Salzburg marchează aniversarea a zece ani de la aderarea României la Uniunea Europeană.

Programul turneului are ca piese centrale Emmanuel Séjourné – Gotan „concert pentru Wave” şi Bizet/Shchedrin – Suita Carmen, iar în deschidere se va cânta la Linz Constantin Silvestri – Trei piese pentru orchestră de coarde şi la Salzburg J.S. Bach – Concertul BWV 1062, în aranjament pentru 4 marimbe şi orchestră de coarde, ambele piese urmând a fi incluse în prima parte a concertului de la Timișoara.

Orchestra Română de Tineret s-a format în anul 2008 la inițiativa violoncelistului Marin Cazacu, ca un program artistic și educațional sprijinit de Fundația „Prietenii Muzicii – Serafim Antropov“. Acest proiect reunește cei mai buni tineri muzicieni din România pentru o experiență artistică unică care are ca scop atingerea unui înalt nivel de performanță. Orchestra Română de Tineret este considerată cea mai bună orchestră din țară din ultimii ani, care s-a remarcat în scurt timp și pe plan muzical internațional, apreciată de criticii europeni ca fiind un ansamblu de top din lume.

De la început, Cristian Mandeal s-a preocupat de formarea ansamblului. Sub conducerea sa artistică, orchestra a devenit o poveste de succes din lumea muzicală românească. Prin perfomanța de a transforma fiecare concert într-un eveniment memorabil, dăruiește astfel țării o orchestră de nivel internațional care impune un standard prin excelență.

În prezent, proiectul „Orchestra Română de Tineret – spirit enescian şi tradiţie europeană“ implică diverse activități de dezvoltare creativă. Scopul programului este de a oferi posibilitatea de formare a muzicienilor în orchestră, de a asimila un bogat repertoriu prin participarea la masterclass-uri, și cel mai important, de a cultiva plăcerea cântatului în ansamblu alături de dirijori și soliști de renume internațional precum: Bogdan Băcanu, Sarah Chang, Amanda Forsyth, David Garrett, Stefan Geiger, Andrei Ioniță, Kristjan Järvi, Roman Kim, Elizabeth Leonskaja, Ivan Ludlow, Plamena Mangova, Valentina Naforniță, Olga Pasichnyk, Wave Quartet, Peter Sadlo, Olga Scheps, Emmanuel Séjourné, Aleksey Semenenko și Pinchas Zukerman.

Rezultatul – o orchestră unică, aclamată la concertele cu sala plină de la Ateneul Român, Sala Radio, Festivalul Internațional „George Enescu“ și pe scene intenaționale precum: l’Auditorium Parco della Musica din Roma, Festivalul Mahler de la Toblach – Italia, „March Music Day“ de la Ruse, Festivalul Orchestrelor de Tineret de la Milano, Festivalul de la Ravello, Konzerthaus Berlin și Filarmonica din Berlin.

Din noiembrie 2011 ansamblul este membru al Federaţiei Europene a Orchestrelor Naţionale de Tineret – EFNYO. În cadrul acestui organism internațional Orchestra Română de Tineret este participant activ al programului EXchange, menit să asigure o cât mai bună circulație a celor mai valoroși tineri muzicieni în cadrul programelor derulate de orchestrele de tineret din Europa.

Cristian Mandeal a studiat pianul, compoziţia şi dirijatul la Braşov şi Bucureşti, urmând apoi cursurile de măiestrie ale lui Herbert von Karajan la Berlin şi ale lui Sergiu Celibidache la München. În cei peste 40 de ani de activitate dirijorală neîntreruptă, Cristian Mandeal şi-a exercitat profesia atât în străinătate, cât mai ales în România. Ca Dirijor Principal şi Director General al Filarmonicii „George Enescu“ (1991-2009) a ridicat nivelul acesteia la cote deosebit de înalte, lăsând în urmă o instituţie-etalon pentru România. Au avut loc peste 30 de turnee atât în Europa, cât şi în Asia. S-a realizat o discografie relevantă pe CD şi DVD, printre care integralele Enescu şi Brahms. Au avut loc o mare serie de concerte-eveniment de răsunet naţional şi internaţional şi o constantă participare la toate ediţiile Festivalului „George Enescu“. În străinătate, Cristian Mandeal a dirijat sute de concerte ca invitat a zeci de orchestre, pe 4 continente, în 35 de ţări şi 31 de capitale. A participat la multe festivaluri internaţionale de prestigiu în compania celor mai reputaţi solişti ai contemporaneităţii. A fost Director Artistic al Northern Israelian Orchestra, Haifa (1999-2002) şi la Orchestra Naţională Bască, San Sebastian (2001-2008), Dirijor Permanent la Orchestra Haydn din Bolzano e Trento (2000-2003), Dirijor Oaspete Principal al Orchestrei Hallé Manchester (2003-2008) – primul deţinător al acestui titlu în întreaga existenţă de 150 de ani a acestei orchestre, al Filarmonicii din Belgrad (stagiunea 2006-2007) şi al Filarmonicii din Copenhaga (2006-prezent). Cristian Mandeal a dirijat peste 60 de prime audiţii absolute. În special ale compozitorilor români, dar şi străini, o parte dintre acestea fiindu-i dedicate. Este un promotor neobosit al lui George Enescu, promovându-i muzica pe toate meridianele. Printre altele a realizat opera Oedipe în primă audiţie britanică (Festivalul de la Edinburgh 2002) şi italiană (Teatro Lirico di Cagliari 2005). Din 2008 este Preşedintele Societăţii „George Enescu“ din Londra. Tot din anul 2008 Cristian Mandeal a devenit directorul artistic al Orchestrei Române de Tineret pe care a format-o și susținut-o pe drumul afirmării artistice naționale și internaționale pe care această orchestră o cunoaște astăzi.

Cvartetul Wave a fost fondat în anul 2008 de Bogdan Băcanu, profesor de marimbă la Universitatea „Anton Bruckner“ din Linz, împreună cu percuționiștii Christoph Sietzen, Emiko Uchiyama şi Vladimir Petrov. Prima apariţie a ansamblului a fost la Konzerthaus Berlin, unde a interpretat Concertul în Do major, BWV 1061a (în aranjament pentru 4 marimbe) de J. S. Bach. Cvartetul Wave a susţinut concerte şi master classes în numeroase ţări din Europa şi Asia. Compozitorul Emmanuel Séjourné (n. 1961, Limonges, Franţa), care este şi interpret la marimbă, a dedicat cvartetului cea mai recentă lucrare a sa.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro