Sari direct la conținut

Ordinul ANAF care reglementează formatul Declarației 205, în Monitorul Oficial

HotNews.ro
Sediu ANAF. Foto: Agerpres
Sediu ANAF. Foto: Agerpres

În Monitorul Oficial nr. 65 din 27 ianuarie 2025 a apărut Ordinul președintelui ANAF nr. 102/2025 care reglementează formatul Declarației 205 pentru anul 2024, al cărei termen scadent este 28 Februarie 2025 pentru veniturile din anul 2024.

Tot până în ultima zi a lunii februarie, trebuie depusă Declarația formular 207 privind impozitul și venitul obținut de nerezidenți.

Cine depune D205

Declarația 205 se depune de acei contribuabili ce au plătit către persoane fizice rezidente în România venituri din categoria veniturilor extra-salariale pentru care s-a reținut la sursă impozitul pe venit.

Cu titlu de exemplificare enumerăm veniturile pentru care trebuie depusă declarația Formular 205:

a) venituri din dividende;

b) venituri din dobânzi;

c) venituri sub forma câștigurilor din transferul titlurilor de valoare și instrumente financiare derivate

d) venituri din lichidarea unei persoane juridice;

e) venituri din premii;

f) venituri din jocuri de noroc;

g) venituri provenite din încasarea bacșișului de către salariați;

h) venituri din alte surse, altele decât veniturile provenite din încasarea bacșișului de către salariați

i) venituri din cedarea folosinței bunurilor, altele decât cele din arendarea bunurilor agricole și din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuințe proprietate personală, plătite de persoane juridice sau alte entități care au obligația de a conduce evidență contabilă.

În cazul în care, în cursul anului au fost efectuate plăți privind mai multe tipuri de venituri, se completează un singur formular. Practic, pentru fiecare tip de venit plătit se generează, în același formular, câte un tabel, înscriindu-se datele corespunzătoare pe beneficiari de venit aferente anului de raportare.

Cum procedezi dacă ai completat greșit D205

Declarația se completează și se depune de asemenea ori de câte ori plătitorul de venit constată erori în declarația depusă anterior, acesta depunând o declarație rectificativă. Aceasta va cuprinde numai pozițiile corectate, declarate eronat în declarația inițială, sau pozițiile care, în mod eronat, nu au fost cuprinse în declarația inițială.

În cazul în care declarația se corectează prin eliminarea unei poziții declarate eronat în declarația inițială se va proceda astfel:

a) în tabelul de la cap. IV „Date informative privind impozitul reținut la sursă și câștigurile/pierderile din investiții, pe beneficiari de venit, altele decât cele de la cap. V și cap. VI”, generat pe tipuri de venit, se vor înscrie datele de identificare ale beneficiarului de venit din declarația inițială, iar la col. 7-10 se va înscrie cifra „0” (zero);

b) în tabelul de la cap. V „Date informative privind impozitul pe veniturile din dividende” se vor înscrie datele de identificare ale beneficiarului de venit din declarația inițială, iar la col. 3-6 se va înscrie cifra „0” (zero);

c) în tabelul de la cap. VI „Date informative privind veniturile din cedarea folosinței bunurilor, altele decât cele din arendarea bunurilor agricole și din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuințe proprietate personală, plătite de persoane juridice sau alte entități care au obligația de a conduce evidență contabilă” se înscriu datele de identificare ale beneficiarului de venit din declarația inițială, iar la col. 3-6 se va înscrie cifra „0” (zero).

INTERVIURILE HotNews.ro