Ordonanta care a transformat contractul de explorare cu Sterling Resources in contract de exploatare, retrimisa Comisiei pentru Industrii din Parlament
Controversata ordonanta a Guvernului Tariceanu, care a facut posibila transformarea contractului de explorare cu firma canadiana Sterling Resources in contract de exploatare va fi retrimisa Comisiei pentru Industrii din Parlament, au decis marti deputatii. Hotararea a fost luata cu 188 de voturi pentru si 3 impotriva.
Asa-numita ordonanta a Petrolului, care a modificat legea petrolului, a stat la baza controversatului contract dintre statul roman si Sterling Resources, prin care i-au fost concesionate firmei canadiene resursele din zona Insulei Serpilor din Marea Neagra, zona care, la vremea semnarii contractului, la sfarsitul anului 2008, se afla in litigiu intre Romania si Ucraina.
Curtea de la Haga a decis abia la inceputul acestei luni ca aproape 80% din teritoriul aflat in litigiu intre Romania si Ucraina sa revina tarii noastre, moment in care o parte dintre resurse erau deja concesionate.
Aproximativ 50% din suprafata castigata in urma deciziei de la Haga ramane inca de dat in explorare si exploatare. Din restul de 50%, marele pot a mers la OMV, care a mostenit concesiunile de la Petrom. O suprafata mai mica, in care se gasesc zacaminte mai putin sigure, le-a revenit canadienilor de la Sterling Resources.