Ordonanta plagiatelor trece de Senat, cererea de reexaminare a presedintelui este respinsa. Secretar de stat in Ministerul Educatiei: "Modificarile risca sa submineze calitatea invatamantului superior din Romania"
Cererea de reexaminare a Legii pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 4/2016 privind modificarea si completarea Legii educatiei nationale, proiect care ajuta doctoratele plagiate si ofera autonomie universitatilor, a fost respinsa in sedinta de plen a Senatului de luni. Senatul este camera decizionala, iar ca urmare a acestui vot CNATDCU (un Consiliu a carui credibilitate a fost consolidata prin deciziile de plagiat in cazuri de rasunet, precum Victor Ponta si Gabriel Oprea) va fi scos din circuitul analizarii plagiatelor in lucrarile de doctorat, devenind doar instanta de apel.
UPDATE 17.40 Se voteaza – 90 voturi „pentru”, 6 abtineri, 12 voturi „impotriva” pentru legea in forma care a trecut de Senat. S-au auzit cateva aplauze la anuntarea votului.
UPDATE 17.38 Inca nu s-a intrat pe votul final. De precizat ca reexaminarea este lege organica, adica este nevoie de cvorum de 78 senatori (jumatate plus unu din numarul total) pentru a trece. :oderi; senatorior PSD, Mihai Fifor, se plimba prin sala.
Cu putin timp inainte, Daniel Barbu a luat cuvantul pentru a ii cere ministrului pentru relatia cu Parlamentul sa vina in parlament sa isi ceara scuze pentru cuvintele folosite in punctul de vedere al guvernului.
UPDATE 16.45 Dezbatarea in plen s-a finalizat. Din partea Guvernului a luat cuvantul secretarul de stat Laurentiu Vlad, care a afirmat ca modificarile „risca sa submineze calitatea invatamantului superior din Romania”.
Principalele momente din cadrul dezbaterii din plen:
Laurentiu Vlad, secretar de stat in Ministerul Educatiei, afirma ca „modificarile legislative, desi declarativ au drept scop descentralizarea (…), risca sa submineze calitatea invatamantului superior din Romania.”
El a punctat ca asa cum s-a vazut in ultimele zile „mai ave in sistemul unviersitar persoane care nu inteleg sensul practicii” doctoratelor.
Acesta a declarat ca Guvernul sustine argumentele din cererea de reexaminare a presedintelui. „Dupa finalizarea evaluarii externe a scolilor doctorale se poate relua discutia daca este oportuna trecerea exclusiva a reponsabilitatii catre scolile doctorale” a spus el.
A luat apoi cuvantul Ecaterina Andronescu, presedintele Comisiei de Invatamant: „As vrea sa subliniez ca pentru calitatea unei texe de doctorat principalul raspunzator trebuie sa ramana scoala doctorala. Potrivit acestei legi, crestem responsabilitatea scolii doctorale si trebuie sa spunem ca nicaieri in lume nu exista o institutie deasupra universitatii care acorda o diploma. Acest proiect nu desfiinteaza CNATDCU, care ramane instanta de recurs. Pentru toate tezele prin ordin de ministru nu se poate retrage decat tot prin ordin de ministru, CNATDCU ramane for decizional pentru cazuri de derapaj. Universitatea este obliata sa isi stabileasca filtre suplimentare pentru a isi intari exigenta.
Vreau sa va asigur ca prin interventia comisiei santiunile s-au inasprit. Sanctiunile pe care le poate da fie universitatea, fie CNATDCU merg pana la desfacerea contractului de munca, retragerea titlului si de a nu mai putea participa la concursuri. Am judecat cu echilibru si intelepciune.”
A urmat Mihnea Costoiu, senator PSD si rectorul Universitatii Politehnica: „Sa adaug la ce spunea dna adronescu acest proiect a fost dezbatut in Consiliul National al Rectorilor in trei intalniri, a fost sustinuta de Consiliul National al Rectorilor in unanimitate, inclusiv de rectorul Universitatii Bucuresti, ministrul Educatiei (in prezent – n.r.).
Nu vorbim decat de viitor si nu de trecut. CNATDCU devine cu adevarat forul de cenzura, i se intareste rolul.”
Daniel Barbu (ALDE, profesor universitar): „Vreau sa fac o remarca – am auzit un punct de vedere al guvernului in care se socotesste ca o lege adoptata de parlament submineaza ceva. Mi se pare ca este un limbaj inacceptabil.
domnul secretar de stat sa ii transmita primului ministru ca un asemenea limbaj nu poate fi acceptat intr-un parlament democratic”.
Dumitru Oprea de la PNL, secretar de stat in Comisia de invatamant tine sa precizeze ca cei de la PNL nu au votat in comisie pentru respingerea cererii de reeexaminare, intelegandu-se insa ca nu au fost prezenti, dar s-a votat datorita majoritatii formate.
***
Singura cale de atac a legii, daca aceasta este votata de Senat, este sesizarea la Curtea Constitutionala.
Modificarile aduse de lege au fost „altoite” de parlamentari pe o Ordonanta de Urgenta (nr. 4/2016) adoptata la cererea fostului ministru al Educatiei, Adrian Curaj, care a vrut sa creeze noi instrumente legale pentru rezolvarea sesizarilor de plagiat. Una dintre prevederile legii, careia i s-a opus presedintele Iohannis, este ca paseaza in curtea scolilor doctorale – universitatile acreditate sa organizeze studii de doctorat – atat responsabilitatea de a acorda calitatea de conducator de doctorate, dar si de a analiza sesizarile privind plagiatele din doctorate, CNATDCU urmand sa avizeze verdictul.
Raportul Comisiei de invatamant din Senat arata ca decizia de a respinge cererea presedintelui Iohannis a fost luata cu majoritate de voturi in sedinta din 5 octombrie.
Ultima sansa ca Legea sa nu intre in vigoare in forma dorita de parlamentari este atacarea ei la Curtea Constitutionala de catre presedinte, in caz ca exista indicii de neconstitutionalitate.
Citeste pe larg toate modificarile aduse de parlament: