Organizația „Reporteri Fără Frontiere” vrea să dezvolte un instrument de inteligență artificială pentru jurnaliști
- Redactia Hotnews
Organizația Reporteri Fără Frontiere și Alianța presei de informare generală – care reunește aproximativ 300 de titluri de informații zilnice din Franța – s-au asociat pentru a crea un instrument de inteligență artificială în folosul jurnaliștilor, scrie AFP, conform News.ro.
Reporteri Fără Frontiere și Alianța presei de informare generală își doresc să dezvolte un instrument „open source”, care să permită jurnaliștilor să găsească rapid informațiile dorite, mai complexe și să asigure că informațiile nu vor fi reutilizate de către inteligența artificială, fără a preciza sursa principală, potrivit News.ro.
Termenul de „open source” înseamnă că și codul instrumentului va putea fi folosit și adaptat de oricine, în special de către domeniul mass-media.
„Proiectul Spinoza are vocaţia de a dezvolta un instrument de inteligenţă artificială (IA), prin şi pentru jurnalişti, care să garanteze proprietatea intelectuală asupra publicaţiilor lor”, conform sursei citate.
ONG-ul a precizat că primul prototip ar putea apărea la sfârșitul anului 2023 și se va concentra asupra informațiilor despre schimbările climatice, organizate „în baze de date compuse din producţii ştiinţifice, texte de lege, precum şi articole de presă furnizate voluntar de ziare”, anunță News.ro.
Pe măsură ce instrumentele și tehnologiile devin mai accesibile publicului, inteligența artificială poate reprezenta un risc de manipulare, care ar putea afecta veridicitatea informațiilor. Un exemplu de această practică se numește „deep fakes”, care poate fi utilizată pentru manipularea informațiilor și poate genera confuzie sau dezinformare în rândul publicului.
News.ro precizează că jurnalista Maria Ressa, laureată a Premiului Nobel pentru Pace, a prezentat Carta de la Paris, privind inteligența artificială.
Carta prezentată în cadrul Forumului pentru pace de la Paris se referă la stabilirea unor norme comune pentru jurnaliști. Carta redactată de un comitet înființat de RSF și prezidat de Ressa cuprinde zece puncte, printre care „judecata umană trebuie să rămână în centrul deciziilor editoriale”. (Sursa: Dreamstime.com)