Ovidiu Silaghi: „Sustin si acum reintoarcerea Registrului Comertului la Camera de Comert!”
Care este rata de mortalitate in cadrul IMM-urilor in prezent?
Nu este nimic grav ca se infiinteaza IMM-uri si ca altele dau faliment. Important este sa avem o crestere atat a contributiei PIB, pe care o avem, cat si o crestere graduala a numarului. Daca media (n.r.
-IMM-urilor) in Romania pana in 2004 era de 15 IMM-uri la mia de locuitori, acum deja avem 26 de IMM-uri la mia de locuitori, este sub media europeana care este de 52 – 54, dar se vede o crestere. Daca noi vorbim in Romania de aproximativ 560.000 de societati comerciale, 95% dintre acestea sunt IMM-uri.
Care sunt domeniile preferate ale investitorilor?
Nu exista un singur domeniu. Sunt prezente in toate domeniile… de la constructii metalice pana la servicii de coafura. Asa cum v-am spus, majoritatea IMM-urilor europene au sub 10 angajati si cred ca asta este o tendinta si in Romania. O intreprindere mica si mijlocie se poate denumi asa daca are 249 de angajati.
Dvs. ati fost de asemenea implicat in afaceri. Din pacate, multe dintre societatile pe care le-ati condus au dat faliment, cum ar fi Patricia SRL, Onix etc. Ce s-a intimplat?
Este o problema de strategie manageriala. Obligatia oricarui manager este maximizarea profitului in conditiile legii. In perioada respectiva, conditiile legii spuneau ca o societate comerciala care se ocupa de comert are 6 luni scutire de impozit, dupa care trebuie sa mai stea pe piata inca cel putin 6 luni.
O societate productiva cum era Onixul cred ca avea 2 ani scutire de impozit, nu mai tin minte cu exactitate, dupa care trebuia sa mai functioneze 2 ani obligatoriu. O societate care avea capital strain cu minimum 10.000 de dolari la vremea respectiva se pare ca avea 5 ani scutire de impozit.
Cum obligatia managerului este maximizarea profitului in conditiile legii, era normal sa profit de toate aceste cai legislative de a maximiza profitul.
Deci, dupa 6 luni este normal ca am transferat activitatea pe alta societate lasand aici activitatea la nivel minim pentru a face profit pe alta societate.
Un articol de Marina Tanase-Ene