Sari direct la conținut

[P] Bugetul european explicat de către chestorul Parlamentului European, Victor Negrescu (S&D)

Smile Media
Victor Negrescu, Foto: Victor Negrescu
Victor Negrescu, Foto: Victor Negrescu

Chestorul Parlamentului European, eurodeputatul Victor Negrescu, responsabil al Grupului S&D pentru bugetul UE, a explicat care sunt perspectivele financiare la nivel european.

În ultimii trei ani, ați fost responsabilul Grupului S&D privind bugetul european, obținând de fiecare dată fonduri suplimentare pentru România. Care sunt discuțiile la momentul actual la nivel european?

Victor Negrescu (S&D): Au fost trei ani complicați din punct de vedere bugetar și financiar la nivel european. Am început perioada de programare 2021-2027 în plină pandemie, iar liderii europeni au constatat că nu avem suficiente resurse europene pentru astfel de provocări. Totodată, războiul din Ucraina a arătat că Europa nu s-a pregătit suficient pentru astfel de situații și a devenit dependentă de state autoritare, care alimentează filonul anti-UE.

La inițiativa premierului social-democrat din Spania, Pedro Sánchez, am creat Mecanismul de Redresare și Reziliență, prin care România beneficiază de 29 de miliarde de euro. Totodată, împreună cu colegii mei din Grupul S&D și delegația română social-democrată din Parlamentul European, am flexibilizat regulamentele europene pentru acest mecanism ceea ce a permis României să scape de pragul impus privind cheltuielile cu pensiile și să aloce fonduri suplimentare pentru zona de energie.

Nu în ultimul rând, am susținut și obținut, în calitatea mea de responsabil al Grupului S&D pentru bugetul european, alocarea de fonduri pentru fermierii români, suplimentarea resurselor pentru IMM-uri, finanțarea proiectelor de infrastructură sau creșterea exponențială a fondurilor pentru educație și tineret.

Per total am identificat multe soluții de care beneficiază în prezent România.

Poziția Parlamentului European a fost mereu în favoarea unui buget european mai consistent. Care sunt perspectivele la nivel european? La ce ne putem aștepta?

Perspectivele nu sunt tocmai bune. Multe state membre nu vor un buget UE mai mare și solicită scăderi pentru programele europene cheie cu ocazia revizuirii bugetului european pe termen lung. Sunt, de altfel, multe voci care doresc inclusiv tăierea fondurilor de coeziune de care beneficiază România.

Obiectivul meu și al colegilor mei din Grupul S&D și delegația română social-democrată în Parlamentul European este de a proteja banii europeni alocați României. Mesajul nostru este ferm în protejarea politicii de coeziune. Nu acceptăm nimic altceva.

Totodată, dorim să găsim fonduri suplimentare pentru agricultură și dezvoltare locală, pentru programele de educație și sănătate sau pentru dezvoltarea infrastructurii. Iar aceste resurse pot să provină din avantajele fiscale oferite anumitor state membre sau resurse proprii europene precum taxarea tranzacțiilor cu paradisurile fiscale.

România are un sold net pozitiv de 50 de miliarde de euro cu Uniunea Europeană de la aderare până astăzi. Vrem să păstrăm această pondere. Grupurile politice anti-europene din Parlamentul European susțin tăierea acestor fonduri europene, iar grupul S&D va face tot ce poate pentru a bloca acest lucru.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro