[P] Ce înseamnă o pauză în majorarea dobânzilor pentru prețul Aurului
Aproape fiecare piață majoră este influențată de majorarea dobânzilor de către Rezerva Federală Reserve din SUA, iar aurul nu este o excepție. Deși creșterea dobânzilor poate veni la pachet cu provocări macroeconomice care afectează evaluările acțiunilor, aurul a avut o relație specială cu ratele dobânzilor în trecutul recent.
Este oficial: Rezerva Federală a pus pe pauză creșterea dobânzilor pentru prima dată după 15 luni. Această măsură poate avea o serie de repercusiuni la nivel financiar, de la dobânzile la cardurile de credit până la randamentele conturilor de economii.
Însă ce consecințe va avea această decizie pentru cei care cumpără aur, al căror număr a crescut din cauza riscurilor economice și geopolitice recente?
Cum influențează creșterile dobânzilor prețul aurului?
Potrivit Consiliului Mondial al Aurului, autoritatea mondială în domeniul aurului, de obicei, există o corelație negativă între prețul aurului și ratele dobânzilor. Atunci când dobânzile cresc, acest lucru indică, de regulă, o economie puternică și prosperă, ceea ce le oferă investitorilor încrederea necesară pentru a cumpăra acțiuni și obligațiuni. Acest fenomen duce la scăderea cererii pentru aur și, implicit, la o scădere a valorii acestuia.
La polul opus, dobânzile mai mici implică o stagnare economică, ceea ce, în general, impulsionează investitorii să se îndrepte spre active considerate ca fiind de refugiu, cum ar fi aurul, pentru a-și proteja averea. Această creștere a cererii pentru aur a dus, în mod tradițional, la creșterea prețului acestuia în perioadele cu dobânzi mici.
În contextul actual, se aștepta ca aurul să beneficieze de perspectiva menținerii dobânzilor din SUA la un nivel static pentru tot restul anului, având în vedere că dobânzile mai mari cresc costul de oportunitate în cazul deținerii de aur. Însă perspectiva unor creșteri viitoare ale dobânzilor ar putea compromite atractivitatea metalului galben, chiar și în contextul în care condițiile economice globale se deteriorează și crește cererea pentru activele de refugiu.
Ce înseamnă o pauză în majorarea dobânzilor pentru prețul aurului?
În luna mai, experții estimau, în mare parte, că prețul aurului se va menține (sau poate chiar va crește) pe parcursul anului 2023. Dar care este opinia experților având în vedere ultima măsură luată de Rezerva Federală?
După 10 majorări consecutive ale dobânzilor în una dintre cele mai agresive perioade în materie de politică economică a SUA, FED a anunțat că va lua o pauză de la strategia de înăsprire a condițiilor de creditare.
Prețul aurului a rămas stabil după aflarea veștii, dar a înregistrat o creștere înainte de decizia băncii centrale.
Analizând factorii care influențează prețul aurului, unii experți preconizează că această pauză a Fed ar putea duce la o creștere a prețului aurului din mai multe motive:
- Inflația: aurul este considerat la scară largă drept un bun instrument de hedging împotriva inflației. În baza acestui considerent, o pauză în ciclul de majorarev a dobânzilor ar putea semnala îngrijorări legate de creșterea economică sau de inflație. O astfel de situație ar putea determina investitorii să cumpere mai mult aur ca protecție împotriva potențialelor presiuni inflaționiste, împingând prețul aurului în sus.
- Puterea Dolarului: aurul tinde să aibă o corelație inversă cu dolarul. Atunci când dolarul este slab – așa cum se întâmplă în perioadele cu inflație mare – prețul aurului tinde să crească. Deși Fed a pus pe pauză acum dobânzile între 5% și 5,25%, nivelul la care se află acestea este mult peste ținta de 2% a Fed, ceea ce sugerează că prețul aurului ar putea rămâne sus pentru o perioadă de timp.
- Costul de oportunitate: dobânzile mai mari cresc costul de oportunitate în cazul deținerii de active fără randament, așa cum este aurul. Atunci când ratele dobânzilor cresc, investitorii ar putea prefera să investească în active purtătoare de dobândă, cum ar fi obligațiunile sau conturile de economii. Cu toate acestea, odată cu apăsarea butonului de pauză de către Fed, aurul ar putea deveni mai atractiv, ceea ce ar putea duce la creșterea prețului acestuia, pe măsură ce crește și cererea.
- Perspectiva tehnică: analiștii sunt încurajați de faptul că aurul formează un suport tehnic în jurul zonei de 1.950 de dolari pe uncie, aproape de prețul mediu de 1933 pe uncie de la începutul anului, iar impulsul pare să rămână unul bullish.
Chiar dacă nu toți experții se așteaptă ca prețul aurului să crească, există un consens general potrivit căruia modul în care decizia Fed va influența prețul aurului depinde, în mare măsură, de modul în care investitorii interpretează această pauză.
De exemplu, dacă investitorii vad această pauză ca pe un semn al unei iminente încetiniri economice, aceștia ar putea să își reducă expunerea pe active de risc, cum ar fi acțiunile, și să se orienteze către investiții mai sigure, cum ar fi obligațiunile sau aurul.
Pe de altă parte, dacă investitorii percep această pauză ca pe un semnal că Fed nu mai este atât de preocupată de inflație cum a fost până acum, cererea de aur ar putea scădea, deoarece investitorii și-ar putea redirecționa o parte mai mare din bani către investițiile în acțiuni.
Este Aurul o investiție bună?
Administratorii de fonduri și consilierii de investiții recomandă în mod frecvent alocarea unui mic procent pentru aur în cadrul unui portofoliu diversificat de investiții. Din punct de vedere istoric, aurul a avut o corelație scăzută sau chiar negativă cu acțiunile și obligațiunile, contribuind la minimizarea pierderilor în perioadele de slăbiciune a piețelor. În 2022, de exemplu, prețul aurului a înregistrat o creștere ușoară de 0,4%, în timp ce S&P 500 a scăzut cu 19,4%.
Cu toate acestea, deși o anumită pondere pe aur poate îmbunătăți gradul de diversificare și reduce riscul de portofoliu, există o mulțime de motive pentru a nu miza totul pe aur.
Din punct de vedere istoric, metalul prețios a rămas în urma performanței S&P 500, care a generat un randament mediu anual de 10,2% din 1971. În plus, aurul nu plătește dividende, nu generează dobânzi și nici fluxuri de numerar sau venituri.
Cu toate acestea, dacă aurul este o investiție potrivită pentru tine depinde, printre alți factori, de toleranța ta la risc, de perspectivele pieței și de așteptările tale de a se redresa sau de a continua să scadă în următoarea perioadă. Întotdeauna este important să te documentezi, să analizezi și să decizi dacă aurul este o investiție potrivită pentru tine, având în vedere totodată faptul că performanțele anterioare nu reprezintă o garanție pentru rezultatele viitoare. Și nu investi niciodată bani pe care nu îți poți permite să îi pierzi.
În concluzie
Prețul aurului a crescut cu aproximativ 8% din iunie 2022. Având în vedere incertitudinea economică cu care se confruntă mulți investitori și de reputația aurului ca activ de refugiu în perioadele de volatilitate, piața va continua să fie una de urmărit îndeaproape. În contextul în care Fed se va confrunta cu o altă decizie privind dobânzile în luna iulie, iar posibilitatea unei recesiuni nu este exclusă, aurul rămâne în continuare un barometru util în ceea ce privește modul în care piețele evaluează direcția economiei.
Pentru investitorii preocupați de inflația persistentă și de alte riscuri de piață, aurul poate fi un instrument util de diversificare și de hedging. Deși pe termen scurt poate fi la fel de volatil ca și acțiunile, pe termen foarte lung, aurul și-a păstrat valoarea remarcabil de bine.