(P) Cetatea Alba Iulia a gazduit primul Festival Dilema veche
Festivalul Dilema veche desfasurat in perioada 30 septembrie – 02 octombrie in Cetatea Alba Iulia a fost o noutate pentru publicul romanesc. Pentru prima oara o revista culturala din Romania a organizat un festival. In lume, asemenea evenimente sint obisnuite, printre exemple fiind si doua festivaluri desfasurate chiar in acelasi weekend, unul organizat de saptaminalul New Yorker la New York, celalalt de revista italiana Internazionale in Ferrara. De altfel, cei de la Ferrara i-au si salutat prin intermediul unui mare ecran pe participantii la Festivalul de la Alba Iulia.
Intre zidurile cetatii Alba Iulia, pe care autoritatile locale o reconstruiesc de citiva ani cu fonduri europene, festivalul Dilema veche a adunat la un loc o seama de personalitati si de spectacole.
Deschiderea a fost marcata printr-un ceremonial al garzii cetatii care i-a dat onorul primarului Mircea Hava si redactorului sef al revistei Dilema veche, Mircea Vasilescu. Apoi membrii garzii, imbracati in haine militare austriece de epoca, au inaltat drapelul Romaniei si pe cel al festivalului si au tras trei salve de tun in onoarea invitatilor.
Tema generala a festivalului a fost „placerile vietii”, redactorii revistei Dilema veche explicind ca in vreme de criza si cind toata lumea vorbeste numai despre necazuri e nevoie sa ne mai amintim si de lucrurile care ne pot bucura.
Mircea Dinescu
Foto: Dilema Veche
Printre invitati, poetul Mircea Dinescu a gatit in aer liber si in paralel a recitat poezii din ultimul sau volum, „Femeile din secolul trecut”. Tot la „atelierul de gatit” a fost invitat si Papa la Soni.
Antropologul Vintila Mihailescu a participat la o dezbatere cu specialistii din Alba Iulia despre planurile restaurarii acestei cetati in beneficiul locuitorilor orasului.
Criticul si istoricul literar Dan C. Mihailescu a tinut o conferinta despre placerile lecturii, aceeasi tema fiind dezbatuta si de scriitorii Florin Iaru, Radu Pavel Gheo, Robert Serban si Ana Maria Sandu. Cu aceasta ocazie edilii orasului au lansat un foarte amanuntit ghid turistic al judetului Alba.
Catedrala romano-catolica din cetate s-a dovedit neincapatoare la concertul violonistului Alexandru Tomescu. Acesta a interpretat o serie de capricii de Paganini cu vioara Stradivarius pe care o detine.
Pe platoul de linga obelisc s-au proiectat filme preluate de la TIFF 2011, iar regizorul Cristi Puiu si-a prezentat ultimul sau experiment cinematografic.
Caricaturistul Ion Barbu a facut la rindul sau citeva proiectii cu desene si fotografii si si-a expus pe zidurile cetatii caricaturile publicate de-a lungul timpului in Dilema veche. Un alt vechi colaborator al acestei reviste, Sever Voinescu, a tinut o conferinta despre micile si marile placeri ale intelectului.
Pe estrada montata in mijlocul cetatii au cintat Sarmalele Reci, Cargo, The Mono Jacks, Celelalte cuvinte, Toulouse Lautrec, Speak Floyd si Adi Barar Band. Formatia de muzica medievala Ad-hoc a cintat la intrarea in cetate, iar trupa Promised Land a sustinut doua spectacole de dans linga obelisc. Locuitorii orasului Alba Iulia au putut vedea si spectacolul Felii de Lia Bugnar, cu Ofelia Popii si Teatrul National ¬Radu Stanca¬ din Sibiu.
Festivalul s-a incheiat duminica seara cu un concert marca Alexandru Andries.
Organizatorii au declarat ca doresc ca acest festival de la Alba Iulia sa devina un eveniment anual.