Sari direct la conținut

[P] Investițiile publice record ale Guvernului Ciolacu țin România în grupul select al țărilor europene cu creștere economică solidă

[P] Investițiile publice record ale Guvernului Ciolacu țin România în grupul select al țărilor europene cu creștere economică solidă
Creștere economică: Foto: Freepik.com

Statul va aloca 6% din PIB pentru a continua modelul economic bazat pe investiții implementat de Guvernul Marcel Ciolacu, care s-a concretizat într-o evoluție pozitivă a PIB în contextul în care continentul, în ansamblu, pare să se îndrepte către o recesiune, iar cele mai mari economii ale sale, Germania şi Franţa, se luptă cu probleme economice.

Ultimul raport al analiștilor S&P Global, companie care monitorizează situația economică la nivel mondial, semnalează că statele care înregistrează progrese sunt o excepție într-un context în care Europa se confruntă cu un puseu inflaționist. Într-un astfel de caz se află și România, care, al cărui PIB va înregistra, potrivit Comisiei Naţională de Strategie şi Prognoză, o creștere de 2,8%.

Acest rezultat pozitiv confirmă eficiența modelului economic implementat de Guvernul Marcel Ciolacu, iar acesta va rămâne o prioritate și în perioada următoare. Cea mai elocventă dovadă o reprezintă recenta lansare a trei noi scheme de ajutor de stat, în valoare de 8,75 miliarde de lei, destinate marii industrii, dar și faptul că, în 2025, statul va aloca 6% din PIB stimulilor pentru economie.

”Statul trebuie să vină şi a început să vină cu stimuli. Statul român anul acesta nu are 6% din PIB, dar anul trecut a avut 6% din PIB stimuli pentru economie, din 2025 va avea iarăşi 6% din PIB. Că sunt scheme de minimis, ajutoare de stat, că sunt elemente de finanţare care sunt în zona de garanţii de stat care se pot acorda pentru retehnologizarea companiilor, pentru investiţii în noua tehnologie, pentru, dacă vreţi, trecerea la productivism de la consumerism acest element este un element pe care îl avem în vedere”, a anunțat ministrul PSD al Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, la cea de-a cincea ediție a evenimentului RoInvest.

România a trecut la fapte în plan investițional

Adrian Câciu a ţinut să sublinieze și faptul că România a trecut de la declaraţiile despre investiţii la realizarea propriu-zisă a acestora, dovada fiind numeroasele şantiere care au fost deschise pe tot teritoriul țării.

”Nu suntem într-o zonă în care să spunem că nu avem pe masă, dacă vreţi, orizontul că aceste investiţii se vor realiza, pentru că sunt contracte în execuţie. De altfel, cred că toată lumea ajunge cu greu oriunde s-ar duce în Bucureşti, pentru că traficul este obstrucţionat de lucrări de şantiere. Nu mai suntem în paradigma în care discutam că vom face investiţii. Toată lumea cred că a început să se sature de şantiere şi ar dori să se termine cât mai repede”, a afirmat ministrul.

El a precizat, de asemenea, că şi investiţiile din fonduri europene sunt tot investiţii şi trebuie luate în calcul în cifra totală.

”Să ştiţi că şi investiţiile din fonduri europene tot investiţii sunt, chiar dacă ele au un caracter conjunctural, atâta timp cât afectează obiective de infrastructură care vor multiplica sau vor aduce multiplicare economică. În orice ţară din lumea aceasta sunt trecute că sunt din fonduri europene. Tot investiţii sunt, drept pentru care trebuie luate în calcul undeva la 4% – 4,2%, din datele pe care le am”, a punctat Adrian Câciu.

Volumul total al investiţiilor asumate de statul român este jumătate din PIB

Conform datelor prezentate de către ministrul de resort, volumul total al investiţiilor asumate de statul român reprezintă, la ora actuală, echivalentul a jumătate din Produsul Intern Brut (PIB), iar acestea sunt angajamente multianuale, finanţate din PNRR sau alte politici europene.

„Volumul total al investiţiilor asumate de către statul român este de 155 de miliarde de euro, jumătate din PIB. Evident, acestea sunt prin angajamente multianuale, însă finanţate din PNRR, unde avem contracte de 39 de miliarde de euro, la o anvelopă de 28,5 miliarde de euro, din care gratuite nu sunt decât 13 miliarde de euro. Restul împrumutului nu este gratuit, ci se duce pe deficit”, a precizat ministrul.

Articol susținut de PSD