Sari direct la conținut

(P) Progrese in domeniul biotehnologiei – importanta cercetarilor in domeniul farmaceutic si agricultura

Smile Media

Cu inceputuri care dateaza de pe vremea domesticirii animalelor si plantelor, biotehnologia, asa cum este ea numita astazi, a devenit unul dintre cele mai dinamice domenii de cercetare. Pornind de la genetica, microbiologie sau embriologie, stiinta modificarii organismelor vii permite producerea unor medicamente superioare, descoperirea unor tratamente pentru boli rare sau folosirea eficienta a resurselor din agricultura. Pentru prima data, probleme globale legate de sanatate, de imbatranirea populatiei, de alimentatie si de dezvoltare durabila pot gasi raspunsuri in domeniul biotehnologiei.

Biotehnologia utilizeaza organisme vii sau componente ale acestora pentru realizarea sau modificarea unor produse ori procese cu utilizare specifica. Cu alte cuvinte, orice modificare biologica realizata de om cu un scop bine definit, tine de domeniul biotehnologiei. Un domeniu extrem de vast, cercetarea biotehnologica se concentreaza in trei directii: sanatate si domeniul farmaceutic, procese industriale, agricultura, produse veterinare si acvacultura.

Industria farmaceutica

Un studiu realizat de OECD (Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica) in 2009 sustine ca in 2015, 50% din gama de medicamente comercializate vor fi produse prin biotehnologie. In domeniul sanatatii si produselor farmaceutice, cercetarile in biotehnologie au inceput in anii ’80. Rezultate incurajatoare si ameliorarea starii pacientilor cu boli incurabile au dus la o dezvoltare spectaculoasa a domeniului.

Dezvoltarea unui singur medicament bazat pe biotehnologie dureaza aproximativ 10-15 ani si poate costa pana la un miliard de euro, conform European Biopharmaceutical Enterprises. Produsele farmaceutice se folosesc pentru tratarea diferitelor tipuri de cancer, a diabetului, hepatitei si a unor boli rare (asa-numitele medicamente „orfane”).

In viitorul apropiat, peste 600 de medicamente aflate acum in dezvoltare se vor adauga listei de produse farmaceutice obtinute prin biotehnologie ce vor fi folosite pentru tratarea a mai de 100 de afectiuni grave.

Toate medicamentele aprobate pentru comercializare in Uniunea Europeana sunt supuse unei evaluari centralizate realizate de Agentia Europeana pentru Medicamente (European Medicines Agency- EMA) si trebuie sa satisfaca norme stricte de calitate si siguranta, conform reglementarilor in vigoare.

Agricultura

Aceeasi evolutie rapida s-a inregistrat si in ramura „verde” a biotehnologiei, agricultura. Painea, iaurtul, otetul, berea sau vinul sunt produse dezvoltate din vechime printr-o forma simpla de biotehnologie. Prin intermediul tehnicilor moderne se pot amelioara insa o serie de caracteristici ale alimentelor (arome si culori naturale), se pot obtine enzime superioare si emulsificatori, se pot eficientiza tehnologii alimentare.

Prin tehnici de modificare genetica se pot obtine plante mai rezistente la conditii extreme de mediu, cu valoarea nutritiva ameliorata, mai productive, mai putin dependente de pesticide si de ingrasaminte chimice.

De exemplu, soia toleranta la erbicide este planta modificata genetic cea mai cunoscuta, ocupand aproape 80% din suprafata alocata acestei culturi, la nivel global. La randul sau, uleiul de soia este cel mai folosit ulei vegetal din industria alimentara pentru calitatile sale nutritive (continutul de grasimi polinesaturate, acizi omega 3) si tehnice (punct inalt de ardere a grasimilor).

In drum spre piata, se afla soia modificata genetic cu continut sporit in acid oleic din care poate fi produs un ulei mai stabil la prajit decat uleiul din soia conventionala, care isi pastreaza aromele si este mai sanatos, datorita continutului cu 20% mai mic de acizi grasi saturati. Cultivand soia modificata genetic cu continut sporit in acid oleic, fermierii vin in intampinarea cererii crescute de uleiuri mai sanatoase. Aceasta noua generatie de soia modificata genetic este benefica pentru intreg lantul alimentar, de la productie la consum, de la fermieri, la patronii de restaurante. Utilizarea soiei creata prin biotehnologie a permis fermierilor sa obtina productii mai mari per hectar, cu costuri mai mici.

Pe termen lung, se preconizeaza o crestere semnificativa a rolului pe care biotehnologia il are in procesul de modernizare, nu numai a agriculturii si industriei farmaceutice, ci si a unor ramuri industriale.

Articol sustinut de Asociatia Agrobiotechrom

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro