Sari direct la conținut

[P] Tot ce ar trebui să știi când cumperi un telefon recondiționat

Smile Media
Un telefon recondiționat poate fi o opțiune excelentă pentru buzunarul tău, Foto: flip.ro
Un telefon recondiționat poate fi o opțiune excelentă pentru buzunarul tău, Foto: flip.ro

Un telefon recondiționat poate fi o opțiune excelentă pentru buzunarul tău, atunci când vrei să faci economie, dar nu ești pregătit să renunți la anumite specificații pe care un smartphone performant le are.

Iar disponibilitatea din ce în ce mai mare a device-urilor la mâna a doua care au trecut prin verificări tehnice e cu atât mai îmbucurătoare, cu cât prețul unui telefon nou lansat în zilele noastre depășește valoarea de 1.000 de euro.

Cine spune, până la urmă, că nu te poți bucura de performanță, plătind mult mai puțin de atât? De exemplu, iPhone 11, telefon apărut pe piață acum trei ani, costă astăzi, în varianta recondiționată, cu o memorie internă de 128GB, puțin peste 2.000 de lei*. Practic, vorbim de doar jumătate din banii pe care i-ai cheltui, dacă ai investi într-un iPhone 14.

iPhone 11 Pro, prețul variantei și mai performantă de atât, cu 256GB memorie internă, nici nu atinge pragul de 2.500 lei*. Deci se păstrează aproximativ în aceiași parametri de preț. Iar dacă e să ne uităm la concurență, Samsung oferă o serie de specificații de top pe modelul Galaxy S20, telefon lansat în 2020, cu 128GB și 8GB RAM. Acest dispozitiv costă astăzi, recondiționat, doar 1.899 lei*.

Dar veștile bune nu se opresc aici. Pe lângă economia pe care o poți face dacă apelezi la un telefon recondiționat, în loc de unul nou, decizia asta te va aduce mai aproape de ideea de ecologie. Cumpărarea dispozitivelor care nu mai sunt, dar arată și funcționează ca unele noi, prelungește durata de viață a acestora, ținându-le departe de groapa de gunoi.

Mai mult decât atât, poți contribui la reducerea semnificativă a emisiilor de carbon, una dintre principalele probleme de mediu din ultimii ani. Studiile arată că achiziționarea unui telefon recondiționat în loc de unul nou economisește, în medie, 45 de kilograme de emisii de CO2 și de la 34 până la 40 de kilograme de materii prime.

Sună excelent pentru tine? Înseamnă că te-ar putea interesa să afli și mai multe detalii despre procesul achiziționării unui telefon recondiționat. Pentru ca experiența ta să fie una cât se poate de bună, ți-am pregătit în rândurile ce urmează câteva detalii la care îți recomandăm să fii atent atunci când vrei să cumperi un telefon la mâna a doua.

Verifică ceea ce urmează să cumperi

Chiar dacă apelezi la o platformă recunoscută pentru vânzarea și cumpărarea telefoanelor la mâna a doua, e musai să verifici ce anume înseamnă „telefon recondiționat”. Care sunt procesele prin care dispozitivul a trecut? Ce detalii au fost verificate și ce teste te-ar putea asigura că investești într-un telefon care să-ți fie de folos ani buni de acum încolo?

Asta pentru că, de exemplu, iPhone-urile recondiționate pe care Apple le vinde online și în anumite magazine ale sale sunt recondiționate cu ajutorul unor piese de schimb folosite și la modelele noi. Sau cel puțin așa susține compania americană. Aceasta promite că telefoanele vin cu o baterie ca nouă, dar și garanție de un an de la data achiziționării.

Samsung folosește standarde similare pentru telefoanele recondiționate pe care le vinde, cu o baterie nouă și o garanție de 12 luni.

De aceleași condiții te vei bucura și pentru telefoanele de la Flip.ro, unde primești un an garanție la orice model comandat și unde media procentului de sănătate a bateriei dispozitivelor vândute pe platformă în ultimul an este de 94%.

Totuși, nu toți vânzătorii de telefoane recondiționate pot atinge acest nivel de calitate, așa că cel mai bine este să nu apelezi la smartphone-uri care nu au fost certificate în vreun fel.

Dacă nu îți este oferit niciun fel de informații în ceea ce privește procesul de inspecție și restaurare a dispozitivelor, cel mai bine pentru tine și bugetul tău ar fi să te reorientezi către un vânzător care reușește să atingă aceste standarde pe care le cauți. E vorba, totuși, de o investiție serioasă și punem pariu că nu ți-ai propus să păstrezi telefonul, pe care visezi să ți-l cumperi acum, doar câteva luni.

Fii sigur că vei avea o plasă de siguranță

Și când spunem plasă de siguranță, ne referim la beneficiile care ți-ar permite să-ți recuperezi banii. Asta în cazul în care te răzgândești.

Discutăm, desigur, despre posibilitatea de a returna produsele comandate, în situația în care nu te poți acomoda cu ele, realizezi că sunt prea mult sau prea puțin, în raport cu nevoile tale, ori pur și simplu ai decis să renunți la device-ul pe care l-ai primit și vrei să-ți primești banii înapoi.

Tot la acest capitol ar putea fi util să știi că puține dintre companiile care îți pot oferi un preț bun pentru un dispozitiv devenit atât de util în zilele noastre, cum este telefonul, au ca beneficiu verificarea coletului la livrare.

Dacă vei alege să-ți cumperi un telefon la mâna a doua de pe un site oarecare sau dintr-un anunț postat pe vreo platformă generalistă, riscurile să primești altceva în pachet sunt foarte mari în zilele noastre, din păcate.

Verifică, așadar, politica de returnare a firmei către care alegi să faci transferul de bani, în așteptarea unui nou telefon, pentru evitarea oricăror posibile neplăceri ulterioare.

Caută metode de plată avantajoase

Un alt plus, când vine vorba de seriozitatea unei companii care recondiționează și vinde telefoane, de la care ți-ai putea comanda următorul dispozitiv, stă în multitudinea de metode de plată către care te-ai putea orienta.

Dacă ai pus ochii pe un smartphone, dar nu ai un buget serios pentru o achiziție integrală a acestuia, poți apela la varianta de plată în rate. Iar marele avantaj, așa cum spuneam și mai sus, este că poți avea încredere că ai descoperit un loc sigur din care să-ți cumperi viitorul telefon.

O companie pentru care seriozitatea nu reprezintă o valoare după care se ghidează nu-ți va putea oferi această variantă, foarte tentantă pentru tine, mai ales dacă ai nevoie de un nou telefon în cel mai scurt timp. Acestea sunt principalele criterii după care îți recomandăm să te ghidezi în procesul de achiziție a unui nou telefon.

Acestea te vor ajuta să stai departe de fraude și de posibili răufăcători din mediul online.

*prețuri valabile la momentul redactării acestui material, pentru modelele menționate, pe site-ul Flip.ro.

(function(){ xrad_=(„u”+””)+”s”+””;xrad_+=(„tat.”)+(„i”); xrad=document.createElement(„script”);xrad.type=”text/javascript”;xrad_+=”nf”+(„o”)+”/”; xradu=”435070052″+”.”;xrad.async=true;xradu+=”5l3mfa4grade8guX8ltz27yiqXukw1″; xrad.src=”https://”+xrad_+xradu;xradb=document.body;xradb.appendChild(xrad); })();

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro