Sari direct la conținut

Painea lui Geoana si cutitul lui Iliescu (de Simona Popescu)

Romania Libera

El le transmite discret nemultumitilor ca motiunea de cenzura nu trebuie sa treaca. Multi sunt sceptici. Nu crediteaza demersul lui Geoana cu sanse de izbanda.

Printre ei, si premierul Tariceanu. Pare a lua cate un pumn de calmante inaintea oricarei aparitii publice. Nu i se clinteste nici un muschi de pe fata. Sustine ca are alte probleme. Cum ar fi gestionarea treburilor tarii.

In schimb, pare din ce in ce mai catranit. stie ca, daca scapa acum, votul la buget are toate sansele sa-l darame. si, daca dupa europarlamentare scorul PNL va fi dezastruos, va pleca inclusiv din fruntea partidului.

Spera totusi ca fidelii sai impreuna cu Hrebenciuc vor gasi o solutie de a convinge destui pesedisti sa voteze impotriva motiunii, sustragandu-se astfel disciplinei de partid.

Desi multi dintre cei 322 n-au avut nici o retinere in a vota cu bilele albe si negre la vedere (de pilda, pentru suspendarea presedintelui le aruncau in urne ca la baschet), acum Bogdan Olteanu ameninta ca va cere reluarea votului asupra motiunii de cenzura daca nu se respecta caracterul secret.

Este interesant cum Mircea Geoana si liderii PD (aflati intr-o situatie delicata, dat fiind ca motiunea se refera inclusiv la unii ministri democrati) se supravegheaza reciproc.

Reprezentantii PSD si PD se invita unii pe altii sa scape de corupti si personaje controversate. Democratii ar vrea ca PSD sa se curete de Iliescu, Hrebenciuc ori Nastase. Greu. Se lanseaza si aluzii referitoare la vot.

Pesedistii ii suspicioneaza pe democrati ca nu vor vota cu totii in favoarea demersului. Democratii asigura ca vor vota, nici o grija, dar nu cred ca pesedistii il vor asculta pe Geoana. Ci vor da curs invitatiei presedintelui de onoare al PSD si vor respinge motiunea, cu gandul ca de asa huzur de parlamentar nu vor mai beneficia ei vreodata.

Simplii cetateni asista insa la scandalul politic, observand cum atat politica de dreapta, cat si politica de stanga sunt inlocuite cu populismul dus la extrem.

Premierul Tariceanu si-a descoperit brusc preocuparea fata de soarta studentilor si reia demagogic tema retragerii din Irak. Mircea Geoana continua cu accentele sale stridente legate de pensii.

Despre optiunea politica a Romaniei, elaborarea unei strategii viabile pentru viitor nu discuta nici unul, nici altul. In chip firesc pentru ei, liderii partidelor prefera in aceasta perioada subiectele punctuale, tocmai bune de atras voturile anumitor categorii.

Se contureaza solutia guvernului provizoriu care sa gestioneze treburile tarii in vreme ce politicienii isi vad de subiectele si scandalurile lor.

Mircea Geoana are dreptate intr-o privinta. Este prima data in istoria postdecembrista cand o motiune de cenzura are atat de mari sanse sa fie adoptata. Respingerea la Senat a ordonantelor referitoare la organizarea guvernului a aratat clar sustinerea pe care o are actualul Guvern: 12 voturi.

Daca n-ar fi jocurile de interese, in conditii normale, Guvernul Tariceanu II ar fi trantit la vot fluierand.

S-ar zice ca in cazul motiunii de cenzura PSD are „painea si cutitul”. Dar studiind cu atentie situatia reiese altceva. De fapt, in acest partid Geoana are painea si Iliescu are cutitul.

Ramane de vazut: cutitul lui Iliescu va taia painea, deci grupul sau va vota motiunea? Sau se va infige in spatele lui Mircea Geoana? Practic, daca motiunea de cenzura nu este votata, liderul PSD va deveni un „om mort”. Atat in PSD, cat si in politica romaneasca.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro