Sari direct la conținut

"Panama Papers": Guvernul panamez promite controale mai eficiente asupra cabinetelor de avocatura

HotNews.ro

Guvernul panamez a anuntat joi ca isi va inaspri controalele asupra cabinetelor de avocatura care opereaza in tara, aflata in centrul scandalului ‘Panama Papers’, pentru a evita spalarea de bani si evaziunea fiscala, relateaza AFP, potrivit Agerpres

„Dupa publicarea (documentelor aflate la originea scandalului – n.r.), vom crea o supervizare speciala, iar aceasta munca se adauga celei pe care am realizat-o deja in sectorul (cabinetelor) de avocatura”, a declarat, intr-o conferinta de presa, Carlamara Sanchez, responsabila a Agentiei de supervizare a chestiunilor non-financiare.

Creat in 2015 de catre guvernul panamez, acest organism public supervizeaza diferite activitati economice, de la cazinouri la case de schimb, trecand prin firme imobiliare, magazine de vandut bijuterii sau cabinete de notariat, pentru a evita spalarea de bani si evaziunea fiscala.

De atunci, mai multe cabinete de avocatura – printre care si Mossack Fonseca, aflat in centrul scandalului – au fost controlate de aceasta entitate.

„Mossack Fonseca a facut parte dintre companiile care au fost supervizate (din 2015), insa legea ma impiedica sa va ofer elemente asupra a ceea ce a fost gasit”, a declarat Carlamara Sanchez.

Ea a subliniat totusi ca Mossack Fonseca si Agentia de supervizare au creat un ‘plan de actiune’ pentru a combate spalarea capitalurilor, fara a face alte precizari.

„Vom lansa in urmatoarele zile noi controale in sectorul cabinetelor de avocatura”, a declarat ea.

Procurorul panamez insarcinat cu lupta impotriva crimei organizate a exclus miercuri luarea de masuri ‘pentru moment’ impotriva Mossack Fonseca, la capatul a 27 de ore de perchezitii.

Sistemul financiar panamez este tinta unor critici severe dupa scurgerea din presa asa-numita ‘Panama Papers’, care a dezvaluit cum Mossack Fonseca crease firme offshore. Peste 214.000 de entitati offshore sunt implicate in operatiuni financiare in peste 200 de tari si teritorii, conform dezvaluirilor unui consortiu de jurnalisti de investigatie.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro