Sari direct la conținut

Pandemia ar putea lua sfârșit în 2022. Experți ne spun cum va arăta viața după aceea

HotNews.ro
Pandemie, Foto: Profimedia Images / Rana Dias / Caia Image
Pandemie, Foto: Profimedia Images / Rana Dias / Caia Image

La aproape doi ani de la izbucnirea pandemiei cu Covid-19, sfârșitul ei pare a se întrezări. Experți spun că virusul își va pierde statutul pandemic, în mare parte datorită creșterii ratelor globale de vaccinare și dezvoltării de tratamente antivirale care vor deveni tot mai răspândite anul viitor, relatează CNBC.

Virusul va deveni în schimb „endemic”, scăzând în cele din urmă în severitate și așezându-se pe fundalul vieții obișnuite de zi cu zi. Tulpini diferite de influență au urmat modele similare pe parcursul ultimelor secole, de la pandemia de gripă spaniolă din 1918 la cea de gripă porcină din 2009.

Covid va rămâne probabil periculos după sfârșitul pandemiei – precum gripa, care a ucis 62.000 de oameni în SUA între octombrie 2019 și aprilie 2020, conform Centrului de Control și Prevenire a Bolilor (CDC).

Dar fără alte evoluții majore, viața „normală” post-pandemie ar putea veni curând. Iată la ce ne putem aștepta în anul următor și după:

Covid ar putea deveni mult mai sezonier

Odată endemic, Covid nu-ți va mai dicta deciziile zilnice la fel de mult, după cum a spus miliardarul filantrop Bill Gates în postarea pe blog de sfârșit de an de săptămâna trecută.

Bolile endemice circulă în multe părți ale lumii, dar tind să provoace îmbolnăviri moderate deoarece oamenii au imunitate după infectări precedente sau vaccinare. Ți-ar putea provoca tuse și guturai, dar dacă vei fi la zi cu vaccinarea vei fi suficient de protejat de boală severă sau spitalizare.

Ca și alte virusuri respiratorii, Covid va avea vârfuri în unele perioade din an – cel mai probabil în toamnele reci și iarna, ceea ce va însemna că sezoanele de gripă și Covid vor coincide cu regularitate.

Când te vei îmbolnăvi, vei fi sfătuit să porți mască și să stai acasă

Dacă virusul va deveni mai sezonier, purtarea măștii în transportul public și la interior în timpul sezonului de Covid va deveni normă – potențial și în birouri, apreciază Shaun Truelove, epidemiolog infecționist la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health și membru în The Covid Scenario Modeling Hub, o echipă de cercetători care face prognoze Covid.

Se vor putea menține și alte strategii familiare de prevenire, ca spălarea mâinilor și păstrarea distanțelor în împrejurări de risc ridicat.

„Nu va trebui să venim neapărat cu noi intervenții [de prevenire a Covidului]”, spune dr. Timothy Brewer, profesor de epidemiologie la UCLA Fielding School of Public Health. „Va trebui doar să facem o treabă mai bună cu lucrurile despre care știm că funcționează”.

Pentru aceasta, Truelove speră că oamenii „își vor asuma puțin mai multă responsabilitate și vor sta acasă când vor fi bolnavi”. Aceasta ar însemna să lucrezi de acasă dacă ai simptome, dar ești apt de muncă, sau să-ți iei o zi liberă când știi că ai nevoie să te odihnești.

Testele ar putea deveni mai ieftine și mai accesibile

La începutul lui decembrie, președintele Joe Biden a anunțat un plan de a cere companiilor private de asigurări să acopere costurile testelor rapide Covid-19 pentru acasă.

Planul nu este perfect, spun experții, deoarece nu toți își pot permite să aștepte rambursarea, iar responsabilitatea de a formula o plângere va reveni clienților. Testele aprobate de Food and Drug Administration sunt larg disponibile acum, dar costă 20 de dolari kitul.

În alte țări poți face un test rapid gratis, model despre care experții spun că ar putea fi introdus și în SUA.

Mai mulți copii vor putea fi vaccinați anti-Covid

Pe 2 noiembrie au devnit eligibili pentru vaccin copiii între 5 și 11 ani. Numai în decembrie au fost vaccinați șapte milioane, a spus luni la o conferință de presă dr. Rochelle Walensky, directoarea CDC.

Cei care au copii sub cinci ani s-ar putea întreba când eligibilitatea se va putea extinde și asupra lor. Oamenii de știință lucrează în prezent pentru a formula un răspuns, determinând dozajul corespunzător pentru fiecare grupă de vârstă. Este ceva important. O doză prea mare ar putea da efecte secundare nedorite, iar una prea mică nu ar proteja cu eficacitate copilul.

Pfizer anticipează că va avea date despre vaccinul pentru această grupă de vârstă până la sfârșitul anului și că ar putea avea autorizarea federală la începutul lui 2022. Cercetătorii de la Moderna nu vor avea destule date comparabile până la mijlocul lui ianuarie.

Rapelurile anuale ar putea deveni o realitate

Luni, Walensky a desemnat boosterele drept cea mai bună apărare împotriva amenințării noilor variante Covid ca omicron. Există posibilitatea să aveți nevoie de rapeluri Covid cu regularitate. Unii experți consideră că vaccinurile Covid ar putea deveni anuale, întocmai ca acelea împotriva gripei.

Ar putea fi un lucru bun: dacă vor continua să apară noi variante Covid, rapelul din fiecare an poate fi îndreptat împotriva variantei dominante la momentul respectiv.

Dar ar putea fi dificilă convingerea oamenilor să dea curs procedurii. Era dificil și să-i faci pe oameni să se vaccineze în fiecare an împotriva gripei: numai 48% dintre americani o făcuseră în ultimul sezon de gripă dinainte de Covid, conform CDC, care recomandă vaccinul anti-gripal anual pentru toți cei de peste 6 luni.

„Într-o pandemie, oamenii pot accepta anumite lucruri. Dar dacă vorbim despre un vaccin regulat în afara unei perioade de pandemie, nu cred că oamenii vor fi mai dornici să accepte”, a spus miercuri pentru CNBC Ali Ellebedy, profesor asociat de patologie și imunologie la Washington University School of Medicine din St. Louis.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro