Sari direct la conținut

Pantelimon, singurul cartier din București cu acoperișuri pictate. Cândva, era adăpostul ciumaților și locul spânzurătorilor

București, cartierul Pantelimon, Foto: Gicamatescu | Dreamstime.com
București, cartierul Pantelimon, Foto: Gicamatescu | Dreamstime.com

Pantelimon, cartierul cu nume de sfânt (Panteleimon), a fost adăpostul ciumaților exilați la periferie în Spitalul de lângă Mănăstirea Pantelimon, ansamblu arhitectonic demolat de Ceaușescu în anul 1986.

Dar demolarea vechiului Pantelimon începuse deja de mai bine de 10 ani. Până la demolări, a fost un cartier cu case mici, construite în perioada interbelică. Clădirile au fost înlocuite de blocuri socialiste și de numeroase fabrici. Apoi, an de an, fabricile au fost aruncate în aer ca să facă loc mall-urilor.

Această parte a Bucureștiului poartă dintotdeauna numele Pantelimon/ Panteleimon, după numele mucenicului Panteleimon, cel care care a ocrotit Bucureștii până în secolul al XIX-lea. Avea să fie detronat de Sfântul Dimitrie Basarabov.

Să ne întoarcem în trecut, pe vremea când Pantelimonul era doar o periferie locuită de sărăcime și de mici meșteșugari, în timpurile în care ciuma făcea ravagii în București.

Conform datelor păstrate din secolul al XVIII-lea, cartierul era locuit de o populaţie recrutată dintr-o lume de ostaşi (călăraşi, lefegii, seimeni), meşteşugari (abagii, băiaşi, postăvari, cojocari, cismari, dulgheri, lăcătuşi) şi sărăcime. În 1831, cla primul recensământ modern din istoria Ţării Româneşti, în mahalaua Pantelimon existau înregistrate 970 de persoane din clasa de mijloc, 36 de slugi, 6 clerici – în total 246 de familii locuitoare în 223 de case.

Povestea cartierului Pantelimon, cu toate transformările sale de de-a lungul timpului, pe B365.ro

_____

(Foto articol © Gicamatescu | Dreamstime.com)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro