Sari direct la conținut

Papa Francisc pornește în cea mai lungă călătorie a pontificatului său. Țările pe care le va vizita

HotNews.ro
Papa Francisc pornește în cea mai lungă călătorie a pontificatului său. Țările pe care le va vizita
Papa Francisc la îmbarcarea într-un avion al Alitalia, FOTO: Alessandra Tarantino / AP / Profimedia

Papa Francisc, în vârstă de 87 de ani, pleacă într-o călătorie apostolică de 12 zile în patru ţări din Asia de Sud-Est şi Oceania, o regiune unde Biserica Catolică este în plină expansiune, relatează AFP și Agerpres.

În cadrul celui mai lung şi îndepărtat voiaj din timpul pontificatului său, papa Francisc este aşteptat la Jakarta, capitala Indoneziei (3-6 septembrie), după care se va deplasa în Papua Noua Guinee (6-9 septembrie), Timorul de Est (9-11 septembrie) şi Singapore (11-13 septembrie).

Suveranul pontif va trebui să facă faţă unui program încărcat: 32.000 de kilometri cu avionul, circa 15 discursuri, liturghii gigantice şi un decalaj orar de până la opt ore.

Prevăzut iniţial pentru 2020, dar amânat din cauza pandemiei de COVID-19, acest voiaj va fi un test pentru Jorge Bergoglio, numele de mirean al papei Francisc, care nu a mai călătorit de aproape un an.

Francisc, care se deplasează într-un fotoliu rulant sau cu ajutorul unui baston, s-a confruntat recent cu probleme de sănătate, printre care o intervenţie chirurgicală abdominală în 2023 şi o gripă care l-a forţat să-şi anuleze o călătorie în Dubai iarna trecută.

Cu toate acestea, suveranul pontif a părut să fie într-o formă bună de sănătate în ultimele săptămâni. Dispozitivul medical preconizat pentru călătorie este acelaşi ca în mod obişnuit, a precizat pentru AFP o sursă de la Vatican.

Dialog interreligios, ecologie, imigraţie, rolul Bisericii în accesul la sănătate şi educaţie, sunt temele principale ale acestui al 45-lea voiaj apostolic în străinătate şi care va avea loc în ţări marcate de puternice contraste religioase, economice şi sociale.

Papa Francisc va vizita cea mai mare țară musulmană din lume

Obiectivul este de a „consolida suveranitatea papei şi rolul Sfântului Scaun în rândul catolicilor locali, de a crea comuniune’”, a explicat pentru AFP Michel Chambon, teolog şi antropolog, cercetător în cadrul Universităţii naţionale din Singapore.

„Dacă Sfântul Scaun doreşte să-şi demonstreze universalitatea, trebuie să se confrunte cu tradiţiile asiatice care, din ce în ce mai mult, joacă un rol major în ordinea internaţională“, a adăugat el.

La Jakarta, capitala cele mai mari ţări musulmane din lume, dialogul islamo-creştin va constitui o temă majoră, iar o reuniune interreligioasă va avea loc pe 5 septembrie la moscheea Istiklal, cea mai mare din Asia de Sud-Est, în prezenţa reprezentanţilor a şase religii oficiale. Papa va semna o declaraţie comună cu marele imam Nasaruddin Umar.

Va fi subiectul discriminării creștinilor pe agenda suveranului pontif?

Unii observatori au scos în evidenţă discriminarea tot mai mare faţă de minorităţile religioase din anumitre regiuni, manifestată prin acte de violenţă împotriva unor lăcaşuri de cult sau hărţuiri, în special a creştinilor.

Din punctul de vedere al lui Usman Hamid, director executiv Amnesty International Indonezia, ”discriminarea minorităţii creştine în Indonezia rămâne un motiv de îngrijorare”.

„Chiar şi în locuri precum insula Java şi în apropiere de Jakarta, anumite congregaţii depun eforturi de decenii pentru a obţine autorizaţii de construcţie. Ne confruntăm mereu cu probleme de toleranţă religioasă”, a confirmat Krispurwana Cahyadi, preot iezuit şi teolog, care locuieşte pe insula Java.

„Ţara noastră nu este mereu atât de îngăduitoare ca idealurile descrise în discursurile autorităţilor’”, a insistat el.

Francisc, al treilea papă care vizitează acest arhipelag cu 17.500 de insule după Paul al VI-lea şi Ioan Paul al II-lea, se va întâlni totodată cu preşedintele indonezian Joko Widodo şi va oficia o liturghie gigantică pe un stadion.

Papa Francisc va vizita și o țară cu o populație aproape în întregime catolică

În Papua Noua Guinee, ţară din Oceania marcată la începutul anului de revolte mortale, se va întâlni cu copii ai străzii şi va face o deplasare de o zi la Vanimo, în nord-vestul extrem al ţării.

Francisc ar putea, cu acest prilej, să-şi reînnoiască apelurile pentru protecţia mediului, într-o ţară afectată de defrişări şi catastrofe naturale.

Va ajunge apoi în Timorul de Est, situat în extremitatea estică a arhipelagului indonezian. În această ţară săracă, cu 1,3 milioane de locuitori, unde catolicii sunt majoritari (97% din populaţie), ar putea aborda subiectul sensibil al violenţelor sexuale în sânul Bisericii.

Timorul de Est, unde vizita papei este aşteptată cu entuziasm, este marcat de cazul Belo, un fost episcop, recompensat cu Nobelul pentru Pace în 1996 pentru demersurile sale pentru independenţa ţării, însă acuzat de violenţe sexuale împotriva minorilor şi sancţionat de Vatican în 2020.

La 38 de ani după Ioan Paul al II-lea, Francisc îşi va încheia călătoria cu o etapă de 48 de ore la Singapore, oraş-stat cosmopolit, unde catolicii reprezintă doar 8% din populaţie.

În ciuda sănătăţii din ce în ce mai fragile, suveranul pontif a dorit să onoreze invitaţia acestor ţări reprezentative pentru ceea ce el numeşte „periferie”, insistând asupra evanghelizării şi activităţii de misionariat a Bisericii.

INTERVIURILE HotNews.ro