Sari direct la conținut

Paradox în securitatea 5G din România: O firmă considerată cu risc de către CSAT furnizează servicii IT Comandamentului cyber al MApN

HotNews.ro
Risc de securitate 5G, Foto: Daniil Peshkov / Dreamstime.com
Risc de securitate 5G, Foto: Daniil Peshkov / Dreamstime.com

​Telelink Business Servicess SRL, firmă controlată de grupul TBS, unul dintre cei mai mari integratori de sisteme IT din Bulgaria, nu a primit autorizația CSAT pentru utilizarea echipamentelor de infrastructură 5G în România, pe motiv că ar prezenta riscuri la adresa securității naționale. Pe de altă parte, aceeași firmă furnizează servicii IT către Comandamentul Cyber al Ministerului Apărării.

Motivele invocate de CSAT pentru respingerea autorizației 5G către Telelink

Autorizarea 5G solicitată de firma controlată de grupul bulgar a fost respinsă în urma unei hotărâri a Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) din 28 septembrie 2023, se arată în decizia semnată miercuri de premierul Marcel Ciolacu.

  • „Se respinge solicitarea pentru obținerea autorizării privind utilizarea echipamentelor de infrastructură 5G, formulată de Telelink Business Services SRL (..) ca urmare a evaluărilor realizate de către instituțiile cu responsabilități în domeniu, din perspectiva riscurilor, amenințărilor și vulnerabilităților la adresa securității naționale și apărării țării și prin raportare la obligațiile asumate de statul român în cadrul cooperării la nivelul organizațiilor internaționale din care România face parte, al Uniunii Europene și al parteneriatelor strategice bilaterale.”, se arată în decizie.

Cine controlează Telelink Business Servicess SRL

Datele de la Registrul Comerțului, consultate de HotNews.ro, arată că firma Telelink Business Servicess SRL (CUI: 45215034) este deținută integral de Telelink Business Servicess Group AD cu sediul în Sofia, Bulgaria.

Date ale Comisiei Europene arată că grupul TBS este cel mai mare integrator de sisteme IT din Bulgaria, listat la bursa din Sofia din iunie 2020.

Structura acționariatului la 30 iunie 2023 era următoarea:

Telelink Business Services Group AD are ca acționar majoritar pe Lubomir Minchev (50,11% din acțiuni) și activează în Bulgaria, Albania, Bosnia și Herțegovina, Germania, Croația, Muntenegru, Macedonia de Nord, Serbia, Slovenia, România și SUA.

Telelink Business Servicess SRL are sediul în Sectorul 1 din București, iar admnistratorul acesteia este Iovu Florin (44 de ani) din Bacău.

Înființată recent, în noiembrie 2021, firma din București a depus la Ministerul de Finanțe o declarație pe proprie răspundere că nu a desfășurat activitate de la data înființării și până la 31 decembrie 2021, iar pe anul 2022 a raportat o pierdere netă de 1,02 milioane de lei, având un număr mediu de 2 angajați.

Telelink furnizează servicii IT chiar către Comandamentul Cyber al Ministerului Apărării, la capătul unor licitații contestate

HotNews.ro a verificat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) dacă firma are contracte IT cu instituțiile publice și surpriza a fost să descoperim două contracte IT câștigate recent cu Unitatea Militară 02499 din Ministerul Apărării.

Această unitate militară este chiar Comandamentul Apărării Cibernetice din MApN.

  • U.M. 02499 Bucureşti se încadrează în forțele care participă activ la îndeplinirea misiunilor Armatei României, având, în acest context, rolul de a planifica, organiza, conduce și desfășura acțiuni în spațiul cibernetic, în scopul asigurării protecției și rezilienței funcționale a infrastructurilor cibernetice și a generării de efecte în sprijinul forțelor proprii, în context național sau aliat, precum și managementul și dezvoltarea infrastructurilor cibernetice militare și a serviciilor de tehnologia informației furnizate utilizatorilor.”, se arată în caietul de sarcini al unei licitații atribuite chiar în luna iunie 2023.

O primă licitație, lansată în octombrie 2022, a vizat achiziția unei ,,soluții HCI pentru centrul de date tip 2” pentru virtualizarea și stocarea unui volum mare de date într-o infrastructură hiperconvergentă (HCI – Hyper-converged infrastructure).

Soluția ar trebui să permită automatizarea unor sarcini repetitive ale angajaților MApN responsabili de administrarea centrelor de date.

Acordul cadru, cu o perioada de implementare de 2 ani, a avut o valoare estimată între 1,3 milioane de lei și peste 6,7 milioane de lei (fără TVA), și a fost atribuit în luna iunie 2023, după două contestații și decizii CNSC, către asocierea formată din firmele Telelink Business Servicess SRL și Telelink Business Services EAD din Bulgaria la prețul final de peste 2,7 milioane de lei (fără TVA).

Ambele contestații au fost formulate de firma Logic Computer. Într-o primă decizie, Logic Computer a obținut câștig de cauză, CNSC obligând Unitatea Militară să reexamineze oferta acesteia.

În urma reexaminării, oferta Logic Computer s-a clasat abia pe locul 3, cu un preț mai mare cu 3,8 milioane lei decât oferta declarată câștigătoare a celor de la Telelink.

Logic Computer a făcut din nou contestație la CNSC, acuzând că UM 02499 nu ar fi evaluat corect anumite cerințe tehnice în privința ofertelor clasate pe primele două locuri, doar că de această dată CNSC a dat câștig de cauză Unității militare.

A doua licitație, lansată în noiembrie 2022, a vizat achiziția unei „soluții HCI pentru centrul de date tip 1”.

De această dată, acordul cadru a avut o valoare estimată între 2,5 milioane de lei și 27,9 milioane de lei (fără TVA) și a fost câștigat tot de către asocierea formată din firmele Telelink Business Servicess SRL și Telelink Business Services EAD din Bulgaria la prețul final de peste 8,7 milioane de lei (fără TVA).

Și aici s-a întâmplat același lucru. După o primă contestație câștigată de Logic Computer la CNSC, UM 02499 a reevaluat oferta acestei firme, însă a clasat-o abia pe locul 3, propunerea financiară fiind de peste 17,9 milioane lei, mult peste oferta financiară făcută de asocierea Telelink.

Logic Computer a depus din nou contestație la CNSC, acuzând Unitatea militară că nu ar fi evaluat corect anumite cerințe tehnice, dar a pierdut și de această dată.

Logic Computer s-a adresat apoi Curții de Apel București, dar și aici a pierdut.

HotNews.ro a solicitat un punct de vedere atât către MApN, cât și către Florin Iovu, administratorul firmei Telelink Business Services SRL, în legătură cu riscurile de securitate identificate de CSAT în respingerea autorizației 5G și vom reveni cu răspunsuri imediat ce le vom primi.

Sursa foto: Daniil Peshkov / Dreamstime.com

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro