Parchetul European, avertisment pentru autoritățile din România: Risc ridicat de fraudă în contractele cu bani europeni / Dosar cu prejudiciu de 4,3 milioane de euro și cu legături cu mafia italiană
Parchetul European (EPPO) a anunțat marți că a descoperit o grupare infracțională suspectată de fraudarea subvențiilor primite din bani europeni sau de la bugetul național. Patru suspecți sunt acuzați de fraudă și de legături cu mafia italiană, în dosarul în care aceștia sunt bănuiți că furnizau scrisori false de garanție beneficiarilor de proiecte cu finanțare din fonduri UE. Instituția condusă de Laura Codruța Kovesi avertizează Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene despre „existența unor posibile vulnerabilități în gestionarea fondurilor europene”.
Procurorii spun că suspecții ofereau scrisori de garanție false acelor firme care beneficiau de finanțare pe anumite proiecte din fonduri UE. În schimbul scrisorilor de garanție false, aceștia primeau diferite sume de bani.
Din gruparea infracțională ar face parte și companii din Cehia și Letonia, „care nu aveau dreptul de a emite scrisori de garanție și nici resursele financiare pentru acoperirea daunelor asigurate”, conform unui comunicat al Parchetului European.
Gruparea este acuzată de o fraudă de 4,3 milioane euro, bani proveniți din Fondul European de Dezvoltare Regională, Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală și Programul Operațional Regional, transmite Parchetul European într-un comunicat de presă.
Conform sursei citate, în acest dosar au făcut percheziții domiciliare în 2023, atât în România, cât și în Franța și au fost confiscate bunuri în valoare de 450.000 de euro. Dacă vor fi găsiți vinovați, suspecții riscă între patru și 15 ani de închisoare, mai precizează EPPO.
Parchetul European mai spune că a sesizat Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene din România despre „existența unor posibile vulnerabilități în gestionarea fondurilor europene, care au ca rezultat un nivel de protecție semnificativ redus al intereselor financiare ale UE în România”.
Procurorii spun că au găsit mai multe tipologii în mai multe cazuri, iar acest lucru a „generat un risc ridicat de fraudă în contractele cu finanțare europeană”.