Părinții copiilor de peste 12 ani vor fi obligați să semneze formularele de acord pentru vaccinare, după începerea școlii? Ministrul Educației: Cred că este de bun simț să răspundă toți părinții
Părinții copiilor de peste 12 ani vor fi obligați să semneze formularele prin care își dau sau nu acordul pentru vaccinarea anti-COVID a copiilor și care vor fi distribuite în școli? „Cred că este de bun simț să răspundă toți părinții”, a declarat luni, pentru HotNews.ro, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. El spune că aceste formulare trebuie completate de fiecare părinte, „pentru a avea o imagine corectă și necosmetizată”.
Formularele vor fi distribuite în unitățile de învățământ în prima zi a noului an școlar, iar părinții vor putea răspunde, cu Da sau Nu: „Vă exprimați acordul expres informat pentru vaccinare?”.
Același document va cuprinde și o rubrică premergătoare, precum: „Aveți copilul vaccinat?”. Întrebarea nu a fost stabilită însă exact, dar prin acest formular vor avea posibilitatea să răspundă și părinții ai căror copii s-au vaccinat deja împotriva COVID, a precizat ministrul Educației.
Va fi obligatorie completarea de către părinți a acestor formulare? Ministrul Educației spune că „este de bun simț să răspundă toți părinții”, „pentru a avea o imagine corectă și necosmetizată”.
- „Școala în România este obligatorie. Este bine să avem răspuns din partea fiecărui părinte, cu Da sau cu Nu. Este dreptul părintelui să aleagă și așa va rămâne, dar el trebuie să răspundă. În acest fel, vom avea o imagine corectă, necosmetizată, asupra dorinței părinților de a-și vaccina copiii.
- Nu dorim să impunem un răspuns, dar dorim ca acest răspuns să fie exprimat”, a afirmat ministrul Educației.
Când vor fi finalizate aceste formulare și când vor fi distribuite unităților de învățământ? Sorin Cîmpeanu spune că documentele trebuie să fie gata în 13 septembrie, când vin copiii la școală.
- „Până atunci, trebuie să organizăm reuniuni interactive, în parteneriat Ministerul Educației – Ministerul Educației, astfel încât părinții să fie informați despre vaccinare. Reuniunile vor fi în format fizic sau online. Important este ca părinții să le poată adresa întrebări celor îndreptățiți să răspundă”, a declarat pentru HotNews.ro Sorin Cîmpeanu.
El a mai spus că Ministerul Educației are finalizată luni o listă pentru fiecare școală din România cu o persoană de legătură între părinți și reprezentanții Direcției de Sănătate Publică, pentru ca aceștia să poată răspundă întrebărilor părinților în așa fel încât acordul părinților privind vaccinarea să fie dat având toate informațiile despre vaccin.
Câți copii s-au vaccinat anti-COVID în România
30.000 de copii cu vârsta între 12 şi 15 ani şi 145.000 de adolescenți cu vârsta între 16 şi 19 ani sunt vaccinaţi împotriva noului coronavirus.
- ”Aş vrea să vă anunţ că, la acest moment, avem 30.000 de copii cu vârsta între 12 şi 15 ani vaccinaţi, reprezentând o pondere de 4% din această categorie de vârstă 12-15 ani şi 145.000 de tineri cu vârsta cuprinsă între 16 şi 19 ani, reprezentând o pondere de 20% din tinerii din această categorie de vârstă. Ambele situaţii sunt sub media naţională.
- Totuşi, personalul din învăţământ este vaccinat într-o proporţie de peste 60%, adică dublu, mai mult decât dublul mediei naţionale. Este unul din lucrurile care îmi întăresc convingerea că în şcoli vom beneficia de o siguranţă sanitară mai accentuată decât în alte medii”, a declarat joi ministrul Educației.
Cum va începe școala
Școlile vor rămâne deschise până la pragul de infectare de 6 la mie, sub rezerva validării CNSU, a anunțat vineri ministrul Educației.
- „Peste acest prag vor apărea o serie de condiții, care nu vor dezavantaja persoanele vaccinate, fie că vorbim de elevi de peste 12 ani, fie că vorbim de profesori, dar vor fi beneficii pentru elevii și profesorii vaccinați”, a susținut Cîmpeanu.
Purtarea măștii în școală va fi obligatorie în continuare pentru copiii de peste 6 ani, iar purtarea măștii în spații deschise nu va mai fi obligatorie, a spus Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă.
Duminică, Sorin Cîmpeanu a declarat, la Digi 24, că autorităţile iau în discuţie posibilitatea ca şi în localităţile cu rate de infectare de peste 6 la mie copiii de creşă şi cei de grădiniţă să poată merge la unităţile şcolare, atâta vreme cât localitatea nu intră în carantină.
- „Şcoala nu ar trece integral în online (la o rată de infectare de peste 6 la mie – n.r.). Este vorba despre al doilea scenariu care se aplică peste rata de infectare de 6 la mie. În acest scenariu, în momentul de faţă este propus ca preşcolarii – e vorba de creşe şi grădiniţe – să poată funcţiona în continuare.
- Primul scenariu este o certitudine. Al doilea scenariu, ce vă spun acum, este în curs de discuţie şi va fi finalizat acest proces, în perioada 1-3 septembrie, cu cel puţin 10 zile înainte de începerea anului şcolar”, a spus Cîmpeanu.
În acest al doilea scenariu, care nu a fost adoptat încă, în cazul în care rata de infectare ar depăşi 6 la mie şcolarii de gimnaziu ar urma să intre în online, până la vârsta de 12 ani, iar în cazul elevilor de peste 12 ani se ia în calcul posibilitatea ca aceştia să poată merge la şcoală, cu prezenţă fizică.