Parlamentarii iau bani de la investitii ca sa creasca salariile profesorilor
Parlamentarii au adoptat un amendament prin care salariile profesorilor vor fi majorate cu 22% si nu cu 18% cum este prevazut in bugetul pe 2007. Fondurile suplimentare necesare in acest sens, 420 de milioane de lei noi, vor fi luate de la capitolul „investitii”. Singurul care s-a opus acestei masuri a fost ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu.
Comisiile reunite pentru invatamant ale Parlamentului au votat, miercuri, proiectul bugetului educatiei, cu un amendament legat de alocarea a 420 de milioane de lei pentru cresterea salariilor profesorilor, bani ce vor fi luati din sumele alocate pentru proiecte de investitii.
In prezenta sindicatelor, parlamentarii au propus in comisie o redistribuire a fondurilor bugetului Ministerului Educatiei si cercetarii. Initial in bugetul pe 2007 era prevazuta o marire salraiala pe doua etape in total de 18%.
Sub forma unui amendament formulat de deputatul PNL Ion Preda 420 de milioane RON vor fi luati din fondurile alocate initial pentru proiectele de investitii in infrastructura si distribuiti spre majorarea salariala a cadrelor didactice.
”Am hotarat sa propuneam acest amendament pentru ca de acesti bani vor beneficia toate cadrele didactice si nu doar cateva scoli”, a declarat Olguta Vasilescu, presedintele Comisiei pentru invatamant din cadrul Camerei deputatilor,
Ministrul Educatiei, Mihail Hardau, a acceptat amendamentul initiat de parlamentari silit si de prezenta reprezentantilor sindicatelor.
”Din punctul meu de vedere, orice amendament votat de parlament este binevenit. Consider ca este nevoie de bani si pentru salarii si pentru investitii”, a declarat Hardau.
Singurul care s-a impotrivit majorarii salriale peste limita deja stabilita a fost ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu. Acesta i-a acuzat pe senatori si deputati ca in prezenta sindicalistilor au deviat discutiile despre scoli si camine spre cresterea salariala
“O crestere de salarii prea mare ar duce la distrugerea echilibrelor macroeconomice. Este foarte greu sa corectezi intr-un an ce nu s-a facut in ultimii 15 ani. Nu vom putea dubla, tripla salariile intr-un anumit domeniu”, a explicat Vladescu.
Modificarea a fost votata cu 14 voturi pentru, doua impotriva de la PNL si patru abtineri de la doi senatori si doi deputati din partea PD.
Cu acestea modificari, parlamentarii au dat aviz favorabil bugetului ministerul eductiei pe 2007. Conform procedurii parlamentare, avizul comisiilor de invatamant urmeaza sa fie dezbatut si de catre comisiile de buget reunite ale Camerei Deputatilor si Senatului si va fi trimis apoi spre adoptare in plenul Parlamentului.