Sari direct la conținut

Parlamentarii se pregatesc sa dea aviz negativ referendumului pentru votul uninominal

HotNews.ro

Comisiile juridice reunite ale celor doua Camere au finalizat, luni seara, noul proiect de hotarare pe tema votului uninominal. De aceasta data, in cazul in care 235 de parlamentari vor vota „pentru”, avizul dat de Parlament va fi unul negativ.

Textul elaborat de comisii prevede ca, in cazul in care este adoptat, presedintii celor doua Camere sunt obligati sa ceara Curtii Constitutionale sa medieze conflictul aparut intre pozitia Parlamentului si cea a presedintelui Romaniei.

Dupa mai bine de o ora de discutii pro si contra, senatorii si deputatii juristi au adoptat un proiect de hotarare prin care se stipuleaza ca organizarea referendumului pe marginea votului uninominal este inoportuna.

De asemenea, din acest proiect de hotarare au fost eliminate argumentele politice ale partidelor privind organizarea sau nu a referendumului.

Proiectul votat de cele doua comisii juridice a apartinut deputatului PNL Ioan Ghise, fiind acceptat de reprezentantii tuturor partidelor, cu exceptia celor ai PD.

In cazul in care proiectul de hotarare care da aviz negativ nu va intruni votul majoritatii senatorilor si deputatilor, urmeaza ca Birourile Permanente sa decida, la o data ulterioara, o reluare a votului, eventual pe un nou proiect de hotarare.

Varianta adoptata de parlamentarii juristi cuprinde un amendament propus de deputatul PSD, Eugen Nicolicea, prin care presedintii celor doua Camere sunt obligati sa sesizeze Curtea Constitutionala asupra constitutionalitatii solicitarii sefului statului.

Mai exact, la solicitarea celor doi presedinti, Curtea Constitutionala trebuie sa medieze conflictul care intervine in cazul in care Parlamentul nu considera oportuna organizarea unui plebiscit pe o tema care tine de legiferare, dar presedintele intentioneaza in continuare sa-l organizeze..

“Acest pretins conflict a fost creat de presedinte, cand a cerut consultarea Parlamentului pe tema votului uninominal. Spun asta pentru ca presedintele a intervenit intr-o sfera care tine de obiectul de legiferare al Parlamentului”, si-a argumentat amendamentul, Nicolicea.

Proiectul de hotarare formulat de cele doua comisii juridice urmeaza sa fie dezbatut saptamana viitoare in sedinta Birourilor Permanente ale Parlamentului, dupa care, conform procedurii, este supus spre dezbatere in plenul reunit al celor doua Camere.

In sedinta comuna din 1 martie, parlamentarii nu au aprobat solicitarea presedintelui privind organizarea unui referendum pentru votul uninominal. In favoarea propunerii s-au pronuntat 233 de parlamentari, in conditiile in care pentru aprobare erau necesare 235 de voturi.

Birourile Permanente reunite ale celor doua Camere au cerut comisiilor juridice sa faca un proiect de hotarare cu privire la cererea presedintelui Basescu pentru referendumul privind votul uninominal.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro