Parlamentarii Sibiului si-au scos averile la vedere
Noile declaratii de avere ale parlamentarilor sibieni indica o „evolutie” spectaculoasa in randul celor care reprezinta alegatorii in forul legislativ al tarii.
Au disparut nume precum Dionisie Bucur care nu avea decat o Dacia 1300, a disparut un „parlit” de Aron Belascu, ce nu avea decat jumatati de locuinta si aceeasi traditionala Dacia 1300, s-a evaporat si un avocatel precum Tiberiu Buza, ce nu putea pune la bataie decat 5,5 hectare de teren. Evident, plus o Dacia, tot 1300.
PRM Sibiu este reprezentat, acum, in Camera Deputatilor de Ruxandra Jipa. Aceasta, fosta magistrat, are trei masini – o Dacia, dar si un Rover si un Mini S, cum ii sta bine unei femei care vrea sa se strecoare rapid din oras catre casa din Predeal, care masoara nu mai putin de 1.750 de metri patrati.
Asta, daca nu poposeste, cumva, la vreuna din celelalte trei case, care mai insumeaza alti 300 de metri patrati. Lista avutiilor continua cu actiuni precum cele ale senatorului PSD, Viorel Arcas, care isi permite si un cont de card, de pe care poate sa scoata, in acest moment, 880 de milioane de lei.
Comparatii
Cei zece fosti parlamentari ai judetului insumau 16 hectare de teren agricol si aproximativ 2.700 de metri patrati de constructii cu destinatia „locuinta”, a caror valoare de impozitare insemna putin peste 1.000 de miliarde lei.
Bunurile detinute de fostii deputati si senatori si trecute de ei in declaratiile de avere postate pe site-ul Parlamentului, nu depaseau cu mult 1,8 miliarde lei, plus alte 65.000 de euro si 3.000 de dolari.
In schimb, sibienii care au prins un loc in Parlament la alegerile de anul trecut nu mai pun accentul pe terenuri agricole, a caror suprafata este, relativ, insignifianta. Alesii judetului se bazeaza pe imobiliare – peste 4.600 de metri patrati drept spatiu de locuit, a carui valoare de impozitare declarata depaseste 4.700 de miliarde lei.
Conturile lor curente „sar” lejer de 10 miliarde lei, iar actiunile lor cresc de la suma de peste 30 de miliarde lei.
Ceea ce mai scade din valoarea acestor declaratii este plecarea catre sefia „Distrigaz” a deputatului democrat Florin Munteanu, actionar la sase firme – valoarea actiunilor depasind 13 miliarde lei.
Noile declaratii scot la iveala averi noi
In ceea ce ii priveste pe parlamentarii care se afla la un al doilea mandat consecutiv, doua nume sibiene fac parte din aceasta categorie. Din partea PSD, deputatul Radu Podgoreanu conduce aceleasi doua autoturisme Ford Escort si Honda, si locuieste tot in cei 78,9 metri patrati ai apartamentului sau, plus cei 335 de metri patrati ai casei de vacanta.
Contul sau de 5.200 de euro declarat la sfarsitul mandatului trecut s-a transformat, acum, in doua conduri curente de 13, respectiv 125 de milioane de lei. In plus, Podgoreanu sustine ca este actionar si la doua societati comerciale, dar nu se sinchiseste sa le afle si valoarea, scriind negru pe alb ca „nu stiu”.
De cealalta parte a politicii, la putere, deputatului PNL Cornel Stirbet i s-au rotunjit frumusel conturile. Chiar spectaculos, daca se ia in considerare ca, la sfarsitul anului trecut, tot ce avea mai de pret deputatul erau niste creante de 30.000 de euro.
La cinci luni distanta, insa, lui Stirbet ii apar in declaratiile de avere si actiuni la SC „Gaban Service” SRL Seica Mare, a caror valoare este de nu mai putin de 150.000 de euro.
In plus, Stirbet a gasit, in cinci luni, si bani de imprumut pentru SC „Gaban Service” SRL Seica Mare si pentru un anume bucurestean Horia Dumitrescu – suma totala a acestor imprumuturi acordate fiind de 40.000 de euro. El nu si-a schimbat, insa, masina si conduce acelasi Mercedes fabricat in 1999.
„Acolo nu am trecut valoarea partilor sociale pe care le detin, ci valoarea reactualizata a intregii societati. Care, oricum, nu mai functioneaza de mult timp. In vechea declaratie nu apar referiri la aceasta societate, pentru ca atunci nu trebuia sa trecem decat daca avem parti sociale mai mari de 5.000 de euro.
Ori, la aceasta societate, partile mele sociale erau de aproximatriv un milion de lei”, sustine deputatul.
Salarii grase
Dupa ce in mandatul trecut nu a stat prea mult in Camera Deputatilor, fiind numit presedinte al Agentiei Nationale de Ocupare a Fortei de Munca, deputatul PSD Ioan Cindrea nu trebuie sa isi faca probleme ca nu va putea trai din salariul de parlamentar. Anul trecut, el a primit o gramada de bani ca membru in comisiile de privatizare ale unor societati de stat.
Spre exemplu, din privatizarea „Petrom” Cindrea a incasat 655 de milioane de lei, iar din cea a „Distrigaz Nord”, alte 739 de milioane de lei. Cu astfel de castiguri, parlamentarul a economisit 20.000 de euro, plus 330 de milioane de lei, bani pusi fie pe card, fie in conturi curente. Cindrea mai are si bijuterii de peste 5.000 de euro.
Patronii
Proveniti din randul industriasilor, senatorii Viorel Arcas (PSD) si Nicolae Neagu (PD) nu au griji pe cap, privind traiul de zi cu zi. In familia lui Arcas, Mariana, sotia senatorului, castiga 512 milioane de lei pe an, ca angajat al BCR Medias.
Altaturi de ea, Viorel Arcas a castigat, anul trecut, aproape 800 de milioane de lei, din salariul de director al SC „Automecanica” SA Medias si din indemnizatia de consilier judetean.
Venit tot din randurile industriei de automobile, senatorul Nicolae Neagu pare mai „saracut” – salariul sau de director al SC „Metalcar” SA a fost de 626 de milioane de lei. Averea acestuia a fost saltata si de cele 1,5 miliarde lei, dividende incasate de la ADS Media, unde detine parti sociale.
Fata de predecesorul sau, reprezentantul etniei germane in Parlament, Ovidiu Gant, este mai putin avut. Fostul deputat FDGR, Erberhard Wittstock detinea, in parte, trei case, dintre care una avea o valoare de impozitare de 5,2 miliarde lei, pentru o suprafata de 631 de metri patrati.
Ovidiu Gant are numai o casa, a carei valoare de impozitare este de 3,4 miliarde lei, pentru 431 de metri patrati de suprafata locuibila. Wittstock avea, in conturi, 2.900 de euro si 3.000 de dolari, in timp ce Gant are pusi „la plapumioara” 5.200 de euro.