Sari direct la conținut

Parlamentarii vor sa suspende ordonanta DIICOT

HotNews.ro

Deputatii din comisia juridica au aprobat, miercuri, suspendarea aplicarii ordonantei DIICOT, pana la aprobarea acesteia de plenul Parlamentului. Potrivit ordonantei, accesul la corespondenta electronica si supravegherea conturilor bancare poate fi facuta direct de procuori, fara aprobare judecatoreasca.

Initiativa legislativa avizata miercuri este a deputatului PRM, Lucian Bolcas, care si-a motivat solicitarea spunand ca, potrivit legislatiei, orice interventia asupra drepturilor cetatenesti se poate face doar prin lege.

Avizul a fost dat cu 11 voturi „pentru”, in timp ce patru deputati PD s-au exprimat „impotriva”.

Potrivit solicitarii discutate miercuri, OUG 131/2006 se suspenda pana cand este aprobata sau respinsa de cele doua camere ale Parlamentului, devenind astfel lege.

Singurii care s-au opus initiativei legislative au fost patru deputati PD, care au criticat suspendarea ordonantei DIICOT, aratand ca in acest fel ea este „anulata pana la calendele grecesti”.

„Este dramatic ca ea functioneaza deja de o luna si ceva si s-au facut urmariri penale care s-au facut degeaba, s-au facut dosare care trebuie duse inapoi”, a declarat deputatul PD Augustin Zegrean.

Zegrean mai sustine ca este o noutate ca o ordonanta sa fie suspendata fara sa treca prin Parlament. „Constitutia ne da voie doar ca o Ordonanta sa fie respinsa sau adoptata”, a motivat Zegrean.

In schimb, deputatul PSD Florin Iordache a explicat ca membrii comisiei juridice au considerat ca ordonanta a suscitat mari controverse si ca deja exista numeroase propuneri de modificare a ei.

„Este posibil sa fie modificata in Parlament pentru a nu da puteri discretionare DIICOT si ea trebuie suspendata pentru a nu-si produce efectele pana cand este dezbatuta de Camera Deputatilor si de Senat”, a spus Iordache.

Conform lui Iordache, propunerea legislativa de suspendare a Ordonantei DIICOT urmeaza sa fie dezbatuta in procedura de urgenta, saptamana viitoare, de plenul Camerei Deputatilor, iar de Senat in urmatoarea saptamana, asfel incat sa intre in vigoare peste doua saptamani.

Deocamdata, conform procedurii, ordonanta DIICOT a fost depusa de catre Guvern, in Parlament, prima camera sesizata in acest caz, fiind Senatul. Aici dezbaterea poate intarzia din cauza numeroaselor proiecte de lege aflate in curs de dezbatere.

Pana sa intre pe ordinea de zi a alesilor, ordonanta poate sa nu mai produca efecte daca initiativa legislativa a deputatului PRM va fi adoptata de cele doua camere ale Parlamentului.

Ordonanta a fost adoptata de guvern in luna decembrie 2006 si le ofera procurorilor posibilitatea de a accesa fara aprobare judecatoreasca corespondenta electronica si de a supraveghea conturile bancare.

Actul normativ, adoptat in ultima sedinta de guvern din 2006, a scandalizat societatea civila care considera ca este neconstitutionala si incalca drepturile omului.

Clubul Roman de Presa a solicitat ministrului Justitiei si Guvernului sa reanalizeze de urgenta prevederile acesteia.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro