Parlamentul European aproba o noua legislatie in cazul unei crize in aprovizionarea cu gaze naturale
Parlamentul European a aprobat marti la Strasbourg principiul solidaritatii intre statele membre ale UE in cazul unei crize de gaze naturale, o noua legislatie care vizeaza reducerea dependentei blocului comunitar in materie de aprovizionare, scrie AFP.
Eurodeputatii au votat in favoarea unui nou mecanism care constrange statele UE la mai multa cooperare intr-un domeniu traditional sensibil pentru guvernele nationale. Negociatorii Parlamentului si Consiliului convenisera asupra unui text de compromis la finele lui aprilie.
„Cooperarea regionala” introduce conceptele de „coridoare de aprovizionare de urgenta” si de „client protejat prin solidaritate”, arata Consiliul UE, care reuneste cele 28 de state membre, intr-un comunicat.
Ideea este de a forma blocuri regionale in cadrul carora un stat va putea furniza gaze unei tari vecina care se confrunta cu probleme de aprovizionare, in caz de urgenta si pentru clienti-tinta, gospodarii sau servicii publice (precum spitale).
Este vorba de un mecanism care nu va fi folosit decat „in ultima instanta” si care va oferi compensatii.
UE importa 65% din gazul pe care il consuma, in special din Rusia, cu care are relatii tensionate de la inceputul conflictului ucrainean, in 2014. Intre 2006 si 2015, mai multe crize cu Moscova au amenintat livrarile catre UE.
Prin acest nou mecanism, „aprovizionarea cu gaz nu va mai putea fi folosita ca arma politica sau instrument de santaj”, a subliniat raportorul Parlamentului in acest dosar, polonezul Jerzy Buzek (PPE, dreapta majoritara).