Parlamentul European solicita Comisiei Europene sa inlocuiasca MCV aplicat in Romania si Bulgaria cu un mecanism de supraveghere pentru toate statele membre
Parlamentul European a adoptat marti o rezolutie prin care indeamna Comisia Europeana sa creeze un mecanism obligatoriu de monitorizare si raportare anuala a situatiei democratiei, statutului de drept si drepturilor fundamentale in statele membre, care ar urma sa inlocuiasca Mecanismul de Cooperare si Verificare aplicat Romaniei si Bulgariei.
Articolul 5 din rezolutie:
„Raportul european privind DSF integreaza si completeaza instrumentele existente, in special Taboul de bord al Justitiei, Organismul de monitorizare a pluralismului mass-media, raportul anticoruptie si procedurile de evaluare inter pares intemeiate pe articolul 70 din TFUE (Tratatul privind functionarea Uniunii Europene) si inlocuieste Mecanismul de cooperare si de verificare pentru Bulgaria si Romania.”
Potrivit comunicatului de presa de pe site-ul Parlamemtului European, Comisia Europeana ar trebui sa creeze un mecanism UE obligatoriu de monitorizare si raportare anuala a situatiei democratiei, statutului de drept si drepturilor fundamentale in statele membre, eliminand abordarea actuala care se concentreaza doar pe rezolvarea crizelor, spun deputatii in rezolutia adoptata marti. Acest mecanism ar trebui sa includa standarde obiective si sa stabileasca o abordare graduala pentru remedierea incalcarilor, mai spun ei.
Aceasta initiativa legislativa ii apartine raportorului Parlamentului Sophie in¬t Veld (ALDE, Olanda) si a fost adoptata cu 475 voturi la 171 si 39 de abtineri.
Noul mecanism ar trebui sa asigure respectarea de catre toate statele membre UE a valorilor din tratatele UE si sa fixeze criterii clare, bazate pe fapte si apolitice pentru evaluarea situatiei democratiei, statului de drept si drepturilor fundamentale (DRF), in mod sistematic si echitabil, se arata in text.
Propunerea Parlamentului pentru un mecanism UE privind DRF are ca obiectiv incorporarea instrumentelor DRF existente intr-un singur instrument si asigurarea unei utilizari depline. Un alt obiectiv este eliminarea diferentelor dintre monitorizarea DFR in statele candidate si lipsa unor instrumente efective in statele care au devenit deja membre. Acest mecanism ar putea oferi si prilejul unor dezbateri regulate pe tema DFR in institutiile UE si in parlamentele nationale.
Parlamentul cere Comisiei sa prezinte o propunere pana la sfarsitul anului 2016 pentru un Pact UE pentru Democratie, Stat de drept si Drepturi Fundamentale sub forma unui acord interinstitutionale care sa alinieze si sa completeze mecanismele existente. Comisia va trebui sa ofere un raspuns argumentat cererii Parlamentului.
Cum ar functiona acest mecanism, potrivit comunicatului de presa:
In fiecare an, un grup de experti independenti va elabora o tabela de punctaj privind situatia DRF in statele membre, inclusiv recomandari specifice pentru fiecare stat membru, pe baza unor indicatori cum ar fi separarea puterilor, libertatea si pluralismul media, accesul la justitie.
Pentru fiecare criteriu, fiecare stat membru va primi un punctaj care va arata daca situatia este
- satisfacatoare (verde)
- considerata riscanta (galben) sau
- au fost observate incalcari (rosu).
Tabela de punctaj va reprezenta punctul de plecare pentru orice actiuni ale Comisiei si va oferi posibilitatea unei abordari clare si progresive, de la deschiderea dialogului cu statul membru pana la invocarea articolului 7(1) din Tratat, pentru a oferi avertizari timpurii inainte de a avea loc o incalcare serioasa, ultimul pas fiind activarea articolului 7 din Tratat, conform caruia poate fi suspendat dreptul de vot al unui stat in Consiliu.