Sari direct la conținut

Parlamentul European vrea sa reduca lista E-urilor permise in industria alimentara

HotNews.ro

Parlamentul European a adoptat un pachet legislativ care inaspreste regulile privind utilizarea E-urilor din alimente (aditivi, enzime si arome). Potrivit deciziilor PE, toate E-urile permise acum vor fi reevaluate, urmaind ca unii coloranti (precum E107 sau E110) sa fie interzisi daca se confirma banuielile ca dauneaza sanatatii, in special a copiilor.

Parlamentul European solicita o procedura de autorizare mai transparenta. Aceasta procedura va fi centralizata, transparenta si se va baza pe analize de risc elaborate de Agentia Europeana pentru Siguranta Alimentara (AESA/EFSA). Comisia Europeana va gestiona lista cu produse aprobate. „Noul regulament va aduce o simplificare pentru companii si va mari protectia consumatorilor”, a declarat europarlamentarul Asa Westlund, potrivit unui comunicat de presa remis redactiei.

Comisia de mediu a PE a mai adoptat in unanimitate un al doilea raport elaborat de acelasi deputat european privind urmatorii aditivi alimentari: indulcitori, coloranti, anti-oxidanti, emulsifianti, gelatine si gaze de ambalare.

Potrivit raportului, aditivii alimentari ar trebui aprobati si utilizati numai daca indeplinesc anumite criterii: trebuie sa fie siguri atunci cand sunt utilizati, trebuie sa existe o necesitate tehnologica pentru utilizarea lor.

Arome si enzime, numai daca nu se poate fara condimente

Industria alimentara utilizeaza un numar mare de arome naturale si artificiale, in prezent fiind inregistrate in jur de 2.600 de astfel de substante. Ca si in cazul aditivilor, eurodeputatii subliniaza ca aromele si enzimele trebuie utilizate doar daca sunt in beneficiul consumatorului si daca nu creeaza falsa impresie in ce priveste prospetimea unui produs.

In cazul in care acestea sunt produse din organisme modificate genetic (OMG), aceasta informatie trebuie sa fie publicata pe eticheta produsului. In ceea ce priveste aromele, acestea ar trebui utilizate dor daca efectul dorit nu poate fi obtinut prin folosirea de condimente.

Potrivit deputatilor, o aroma este considerata a fi naturala daca elementul aromatizant din substanta are 95% origine naturala (Comisia Europeana a propus doar 90%).

E-uri care afecteaza copiii

Conform noilor date stiintifice disponibile, exista un risc de sanatate pentru copiii expusi colorantilor azoici (de exemplu: E 107 sau E110). In acest context deputatii europeni au introdus un nou amendament prin care se solicita ca produsele alimentare care contin acest substante sa fie etichetate cu avertizarea „colorantii azoici pot avea efecte alergice si pot provoca hiperactivitate la copii”.

De asemenea, se solicita interzicerea totala a aditivilor in alimentele neprocesate, precum si a indulcitorilor si colorantilor in alimentele pentru sugari si copii mici.

Aditivii existenti pe piata vor fi reevaluati

In paralel cu procedura de autorizare pentru noii aditivi alimentari, toti aditivii existenti pe piata (aproximativ 300) vor fi reevaluati in mod gradual. Aditivii autorizati la ora actuala pot ramane pe piata, dar o data ce procesul de actualizare este complet, orice aditiv care nu se va regasi in lista aditivilor autorizati, va fi interzis.

In prezent, utilizarea aditivilor alimentari este reglementata de o serie de acte comunitare. Cele patru propuneri de regulament ale PE sunt menite sa simplifice si sa actualizeze cadrul legislativ, tinand cont de ultimele descoperiri stiintifice din domeniu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro