Sari direct la conținut

Parlamentul ungar a modificat legea de functionare a bancii centrale, ignorand criticile UE si BCE

HotNews.ro

Parlamentul ungar a adoptat vineri controversatul proiect de lege de functionare a bancii centrale, care va spori influenta guvernului asupra acestei institutii, ignorand criticile Uniunii Europene, Bancii Centrale Europene si ale Fondului Monetar International, potrivit AFP. Reglementarile europene prevad ca bancile centrale trebuie sa fie independente si nu subordonate guvernului.

Legea a fost adoptata cu 293 de voturi pentru, patru impotriva si o abtinere.

Legea ii retrage guvernatorului bancii centrale dreptul de a-si alege asistentii, care vor fi numiti acum de catre seful guvernului.

Numarul membrilor Consiliului de politica monetara al Bancii Centrale a Ungariei va creste de la sapte la noua, iar cei noi doi membrii, precum si alti patru, vor fi numiti de Parlamet, unde partidul de guvernamant Fidesz detine majoritatea.

In cadrul acestui proces, Parlamentul a adoptat un amendament constitutional pentru a face posibila o viitoare fuziune a bancii centrale cu Autoritatea de supraveghere a instituţiilor financiare (PSZAF). Noua instituţie va fi condusă de o perosană numită de primul ministru şi desemnată de preşedintele Ungariei.

„Acest amendament constituţional care a creat posibilitatea legală ca MNB şi PSZAF sa fuzioneze ameninţă stabilitatea economiei ungare şi este împotriva intereselor Ungariei”, se spune intr-un comunicat al bancii centrale.

„Noile legi fac posibila influentarea deciziilor Bancii Centrale, in conformitate cu interesele guvernului sau ale partidelor politice”, mai arata reprezentantii institutiei.

Andras Simor, guvernatorul bancii centrale, a declarat anterior ca reforma MNB este similara cu o „preluare totala” a institutiei de catre guvernul lui Viktor Orban.​

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro