Pas inainte pentru construirea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda
Un grup de sase companii selectate va semna joi 20 noiembrie, impreuna cu autoritatile romane, contractul pentru construirea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, relateaza agentiile internationale de presa.
ArcelorMittal (Romania), CEZ (Cehia), Electrabel (Belgia), Enel (Italia), Iberdrola (Spania) si RWE Power (Germania) au fost selectate pentru a participa la construirea celor doua noi unitati energetice.
Statul roman, prin Nuclearelectrica, va detine 51% din compania de proiect.
Patru dintre companii vor avea o participatie de 9,15% din proiect, iar doua companii vor avea cite 6,2%, potrivit NewsIn.
Valoarea acestui proiect se ridica la circa patru miliarde euro, potrivit estimarilor Guvernului.
Apoi, va fi infiintata o mini-companie de proiect, practic viitoarea companie care va construi cele doua reactoare de la Cernavoda. Aceasta companie este cea care isi va recalcula singura suma necesara investitiei la cele doua reactoare. Ea are termen un an si jumatate pentru a anunta noua suma necesara finalizarii proiectului.
Nuclearelectrica si Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) au reluat pe 27 august negocierile cu cei sase investitori pentru construirea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, dupa ce Guvernul a decis prin HG la 24 iunie 2008 ca Nuclearelectrica sa negocieze pentru detinerea a minimum 51% din capitalul social al companiei de proiect care va construi reactoarele 3 si 4 ale Centralei Nuclearelectrice de la Cernavoda.
Procesul de negociere cu cei sase investitori interesati a inceput la 4 decembrie 2007. Compania de Proiect, ce urmeaza sa fie constituita, va finaliza, va pune in functiune si va exploata Unitatile 3 si 4 de la Centrala nucleara de la Cernavoda.
Guvernul estima la 24 iunie 2008 necesarul de investitii al proiectului la patru miliarde de euro. Tariceanu a declarat atunci ca in urma deciziei Executivului participarea Nuclearelectrica trebuie sa se ridice la minim doua miliarde de euro.
Fiecare din cele doua reactoare ar urma sa aiba o putere instalata de 720 MW. Durata de viata a unei unitati este de 30 de ani, cu posibilitatea prelungirii la 40 de ani. Unitatile 3 si 4 de la CNE Cernavoda vor folosi tehnologie de tip Candu 6.