Patriarhul Teoctist a fost condus pe ultimul drum
Vineri dimineata la ora 7:00 a inceput slujba de inmormantare a Parintelui Teoctist, Patriarhul Bisercii Ortodoxe Romane oficiata de Sebastian Ilfoveanu, arhiepiscopul vicar al arhiepiscopiei Bucurestilor.
La ora 9:00 a avut loc o sedinta comemorativa a Sfintului Sinod in prezenta delegatiilor oficiale, unde au fost rostite discursuri atat din partea conducatorilor de biserici, cat si a presedintelui Traian Basescu.
Slujba propriu-zisa a inmormantararii a inceput la ora 11:00 si este oficiata de membrii Sfantului Sinod al BOR, alaturi de reprezentanti ai bisericilor surori si poate fi urmarita pe mai multe ecrane montate deja in curtea Patriarhiei.
Printre cei care au oficiat slujba de inmormantare s-a aflat si Bartolomeu I al Constantinopolului.
Trupul parintelui patriarh a fost coborat in jurul orei 11:00, in mormantul din Catedrala Patriarhala, alaturi de predecesorii sai Miron Cristea, Nicodim Munteanu si Iustin Moisescu.
Patriarhul Teoctist a fost inmormantat imbracat in odajdii si cu Evanghelia asezata pe piept.
Cei prezenti la slujba au vazut ceremonia inmormantarii pe mai multe ecrane de proiectie montate in curtea Patriarhiei. Ziua de vineri, 3 august, a fost declarata zi de doliu national.
Credinciosii si preotii i-au adus joi un ultim omagiu Patriarhului Teoctist, depus la Catedrala Patriarhala din Bucuresti. Zeci de mii de persoane din toata tara au trecut pe la catafalcul de la Mitropolie.
Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe Romane a incetat din viata, in 30 iulie, la Spitalul Fundeni, in urma unor complicatii dupa o operatie de prostata.
Masuri sporite de securitate si ordine publica
Accesul pelerinilor la Patriarhie este restrictionat incepand cu ora 7:00.
In functie de numarul participantilor la funeralii va fi restrictionata circulatia pe Bulevardul Regina Maria si pe strazile 11 iunie, Bibescu Voda, Calea Serban Voda.
Circa 1 200 de jandarmi asigura ordinea publica la slujba de inmormantare.
Cuvinte de bun ramas ale Patriarhului Ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului
„Pamantul a pierdut astazi un om important, dar Cerurile au castigat un om sfant.”
La plecare, Bartolomeu I a declarat ca misiunea sa pentru care a sosit in Romania, „aceea de a-l conduce spre vesnicie, pe ultimul drum, pe Preafericitul Teoctist”a fost indeplinita. Sfintia sa a multumit Mitropolitutlui Moldove si Bucoviniei Daniel pentru gazduire, si si-a exprimat increderea ca Biserica Ortodoxa Romana va alege pe cel mai potrivit sa-i urmeze Teocctistului.
A mai multumit si presedintelui Traian Basescu si premierului Calin Popescu Tariceanu pentru primirea sa la Palatele Cotroceni si Victoria.
Citeste si: