Sari direct la conținut

Patronatele din industria alimentara: Nu stim de unde apar aceste scumpiri de 50% la alimente. Sunt doar zvonuri

HotNews.ro

De cateva zile, Romania este cuprinsa de isteria scumpirilor fiind anuntate cresteri de preturi la alimente de 20%,30% si chiar 50%. In mass-media au aparut informatii potrivit carora aceste scumpiri fabuloase sunt anuntate de patronatele din industria alimentara. Insa, contactati de HotNews.ro, reprezentantii a doua patronate reprezentative au spus ca nu pot confirma asemenea informatii, fiind doar speculatii. „Sunt doar zvonuri. Nu stiu de unde apar aceste scumpiri de 50%”, a declarat pentru HotNews.ro presedintele Romalimenta, Sorin Minea. „Noi nu am dat asemenea informatii si nici nu cred in ele”, a spus la randul sau, Aurel Popescu, presedintele Rompan.

Scumpirile anuntate in ultima vreme sunt puse pe seama majorarii accizelor la carburanti, cresterii pretului la energia electrica, taierii subventiilor in industria carnii si devalorizarii leului. Sorin Minea sustine, insa, ca influentele sunt minore si in niciun caz nu vor determina scumpiri de 50%. Pot aparea anumite cresteri de preturi, dar vor fi minore, fiind vorba de indexari in raport cu inflatia. In plus, fiecare agent economic isi stabileste preturile in functie de propriile vanzari. „Pot sa apara anumite fluctuatii. Un produs s-ar putea scumpi cu 5%, in timp ce altul sa se ieftineasca. In general, scumpirile apar in functie de inflatie si de devalorizare. Devalorizare a leului nu prea am avut in ultima vreme. Deci, ar putea fi usoare preturi in raport cu rata inflatiei”, a declarat Sorin Minea.

Acesta a precizat ca in aceasta perioada ar mai putea sa se scumpeasca legumele si fructele, fapt care nu reprezinta pentru nimeni nicio surpriza deoarece preturile acestor depind de sezon. „In fiecare an, fructele si legumele se scumpesc iarna si se ieftinesc vara”, a spus Minea.

Nici in industria de panificatie nu vor fi influente majore asupra preturilor. „Daca vor exista anumite influente, acestea vor fi minore si ar putea fi simtite dupa 30 ianuarie”, a afirmat Aurel Popescu. Potrivit acestuia, inca se vand produse agricole obtinute din recolta de anul acesta la preturi mai mici.

Accizele pentru anul viitor se vor calcula la un curs de 4,2688 lei/euro, cu 14,2% mai mare fata de anul trecut. De asemenea, Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei a decis cresterea pretului energiei electrice 3,5-4% de la 1 ianuarie 2010.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro