Sari direct la conținut

Patronii pot fi dati in judecata daca streseaza angajatii

Luni a intrat in vigoare o modificare a Codului Muncii care prevede ca angajatorii pot fi dati in judecata daca au provocat daune morale subordonatilor, legea prevazand pana acum o asemenea masura doar in cazul daunelor materiale.

Duminica, ministrul Muncii, Paul Pacuraru, a declarat ca noua prevedere va ingreuna relatia angajat-angajator, dar si decizia instantelor, deoarece „prejudiciul moral, prejudiciul psihic legat de o decizie sau alta a angajatorului, care il vatameaza pe angajat, este in general foarte greu de masurat”.

Marta Popa, partener la firma de avocatura Voicu&Filipescu, a declarat pentru HotNews.ro ca cele mai probabile cazuri de acordare a daunelor morale sunt cele in care concedierea dispusa de angajator este anulata sau se constata nevinovatia penala a persoanei suspendate din functie.

De luni, articolul 269 al Codului Muncii prevede ca „angajatorul este obligat, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, sa il despagubeasca pe salariat in situatia in care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului in timpul indeplinirii obligatiilor de serviciu sau in legatura cu serviciul”.

Daca angajatul nu primeste despagubirile cerute angajatorului, se poate adresa instantelor judecatoresti. In cazul in care instanta dispune despagubirea angajatului, patronul isi va recupera suma platita de la salariatul vinovat de producerea pagubei.

Intr-o interventie facuta duminica la Realitatea TV, Paul Pacuraru a precizat ca daunele morale pot fi provocate inclusiv prin stresarea angajatului sau prin adresarea de cuvinte urate.

Marta Popa, partener la firma de avocatura Voicu&Filipescu, a explicat pentru HotNews.ro ce aduce modificarea articolului 269 alin (1):

„Din punctul meu de vedere, recenta modificare a art 269 alin (1) pune capat unei mai vechi controverse in literatura juridica dar si unei jurisprudente neunitare in privinta admiterii repararii pagubelor morale suferite de angajati.

Pana la aceasta modificare a Codului muncii, unele instante considerau ca angajatorul poate datora despagubiri pentru prejudiciul moral suferit de angajat numai in cazul existentei unei clauze exprese in acest sens in contractul individual de munca sau in contractul colectiv de munca.

Incepand cu data de 30 iulie 2007, forma modificata a art.269 alin (1) din Legea nr 53/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, obliga angajatorul la acoperirea integrala a prejudiciului pe care l-ar putea suferi un angajat, despagubirile solicitate putand fi de ordin patrimonial (pierderea baneasca) cat si nepatrimonial (moral, asa-zisul „pret al durerii”).

Cazurile cele mai probabile de acordare a daunelor morale sunt cele in care concedierea dispusa de angajator este anulata sau se constata nevinovatia penala a persoanei suspendate din functie. Chestiunea delicata a dimensionarii acestui pret va ramane insa in sarcina instantei, urmand sa fie oricum proportional cu gravitatea prejudiciului.”

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro