Patru sate trec de la Armenia la Azerbaidjan, într-un acord de delimitare a frontierei în baza unor hărţi din perioada sovietică
Armenia și Azerbaidjan au anunțat joi că au convenit asupra unei părți a delimitării frontierei comune, subiect de tensiuni extreme de zeci de ani, într-un nou pas spre normalizarea relațiilor lor, relatează AFP.
Aceste ţări din Caucaz s-au înfruntat în două războaie în vederea preluării controlului regiunii separatiste azere Nagorno Karabah, iar Baku a lansat în septembrie 2023 o ofensivă-fulger prin care a preluat controlul acestui teritoriu şi i-a gonit astfel pe separatiştii armeni care-l conduceau de trei decenii, potrivit News.ro.
La sfârşitul lui martie, premierul armean Nikol Paşinian a aprobat, în căutarea unui acord de pace, restituirea unor sate de frontieră cucerite de către Armenia în anii ’90 şi ulterior abandonate.
Această decizie i-a înfuriat pe locuitorii zonelor vecine, care se tem că acest proces de demarcaţie îi izolează şi că unele case se vor afla sub control azer.
Ea a antrenat în întreaga Armenie proteste, conduse de către un arhiepiscop, Bagrat Galstanian, care cere demisia lui Nikol Paşinian.
Patru sate trec sub control azer, în baza unor hărţi care datează din perioada sovietică
Joi, ministerele de Externe ale celor două ţări anunţă – în comunicate separate – că au ajuns la o ”ajustare a coordonatelor” la nivelul unei părţi a frontierei comune, în baza unor hărţi care datează din perioada sovietică.
Potrivit acestui plan, patru sate frontaliere – în prezent sub controlul Armeniei – urmează să treacă sub control azer.
Nikol Paşinian, un susţinător al unui acord cu Azerbaidjanul, o ţară mai bogată şi mai bine înarmată, a salutat imediat, joi, ”un jalon important în consolidarea suveranităţii şi independenţei Armeniei”.