PDL, la un pas de a pierde un post de judecator la Curtea Constitutionala. Independentii si minoritatile au tradat in favoarea candidatului PSD
Scandal la Camera Deputatilor pe votul privind nominalizarea unui judecator la Curtea Constitutionala. Cu ajutorul deputatilor UNPR si ai minoritatilor, social-democratii au reusit sa obtina mai multe voturi pentru candidatul lor Valer Dorneanu (161), in defavoarea candidatului PDL, Mircea Stefan Minea (123). Chiar daca PSD a obtinut voturile deputatilor aflati la guvernare, Dorneanu nu a intrunit numarul necesar de voturi pentru validarea pe post, avand nevoie de jumatate plus unu din numarul mandatelor, mai exact 168 de voturi. Sedinta a fost suspendata din lipsa de cvorum.
Votul a fost secret, pe buletine de vot. Conform surselor parlamentare, deputatii independentilor si cei ai minoritatilor au dat o mana de ajutor PSD-ului si au votat in favoarea lui Valer Dorneanu. Vicepresedintele Comisiei juridice a Camerei Deputatilor, Florin Iordache, a citit procesul verbal, declarand ca din 284 de voturi valabil exprimate, Valer Dorneanu a obtinut 161, iar Stefan Minea 123, drept pentru care candidatul PSD va fi noul judecator al Curtii.
Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a intervenit de la tribuna, contrazicandu-l pe acesta ca propunerea PSD pentru CCR in persoana lui Valer Dorneanu nu a intrunit numarul necesar de voturi pentru a fi validat ca judecator. Anastase a invocat articolului 5, alineatul 4 din Legea 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, potrivit caruia numirea judecatorilor la CCR se face cu votul majoritatii deputatilor.
La replica data de presedinte, social-democratii au sarit ca arsi, contestand declaratia si cerand validarea lui Valer Dorneanu in functia de judecator. Deputatii PSD au invocat articolul 76, alineatul 2 din Constitutie, care prevede ca hotararile pe care le adopta Camera se iau cu jumatate plus unu din membrii prezenti.
Totodata, social-democratii au facut referire la hotararea 989/2008 a Curtii Constitutionale care, potrivit acestora, prevede ca deciziile Parlamentului se iau cu jumatate plus unu dintre parlamentari, cu conditia sa fie cvorum.
Valeriu Zgonea, deputat PSD: „Decizia Curtii Constitutionale se refera la proiectele de hotarare ale Parlamentului. Proiectele de hotarare se iau cu majoritatea simpla a celor prezenti, asa ca aceasta decizie a CCR nu poate fi contestata in Romania si nici nu aveti ce sa faceti. In termen de 45 de zile de la decizia Curtii toate articolele legislative care sunt impotriva deciziei sunt nule de drept.
Patru din cinci membri ai comisiei de numarare plus cei doi secretari de sedinta au semnat procesul verbal, pe cale de consecinta dvs. nu aveti de facut decat o procedura simpla, ca presedinte al Camerei, sa semnati hartiile. Din punct de vedere juridic si al Regulamentului Camerei Deputatilor, domnul Valer Dorneanu este declarat membru al Curtii, dumneavoastra nu aveti decat sa semnati hartiile”.
Roberta Anastase: „Va multumesc domnul Zgonea, incepeti sa va repetati. In ceea ce priveste ceea ce citesc eu, responsabilitatea apartine domnului Valer Dorneanu, cel care mi-a facut acest material ca secretar general adjunct reponsabil cu depatamentul legislativ. Inteleg ca il contestati chiar pe dansul”.
Daniel Buda, deputat PDL:„Exista o lege a Curtii Constitutionale, care spune modul in care sunt alesi judecatorii la Curtea Constitutionala. E vorba de majoritate calificata, in cazul nostru 168 de voturi. In fata unei legi in vigoare sa venim sa spunem azi ca exista o prevedere regulamentara sau asa mai departe, cred ca este mult prea mult si cred ca legea azi in Romania trebuie sa fie cea care are ultimul cuvant”.
Pentru a pune capat disputelor intre parlamentarii PSD si PDL, presedintele Camerei Deputatilor a suspendat sedinta de plen a Camerei.
Comisia juridica a Camerei Deputatilor a acordat, miercuri, in unanimitate, aviz favorabil pentru Valer Dorneanu – sustinut de PSD – si pentru Mircea Stefan Minea – sustinut de PDL – pentru ocuparea posturilor de judecator la Curtea Constitutionala a Romaniei.
Pe 7 iunie expira trei mandate de judecatori. Nominalizarea pentru primul mandat de judecator revine Camerei Deputatilor, unde PDL doreste sa-l impuna pe Mircea Minea, fost pirotehnician si fost sef de catedra la Universitatea unde a predat premierul Emil Boc. PSD l-a propus pe fostul consilier prezidential al lui Ion Iliescu, Valer Dorneanu.
Pentru cel de-al doilea post de judecator la Curtea Constitutionala, nominalizarea revine Senatului. PNL l-a nominalizat pe senatorul Teodor Melescanu iar PDL pe Iulia Antoanella Motoc, avocat si profesor universitar. Pentru cel de-al treilea mandat de la Curtea Constitutionala, nominalizarea revine presedintiei.
Cele trei posturi de judecatori la Curtea Constitutionala au o mare miza pentru actuala guvernare. Pana in prezent, CCR a fost dominata de judecatorii propusi de PSD, iar PDL incearca sa rastoarne actuala majoritate, care i-a intors mai multe legi si ordonante emise de guvernul Boc. Totodata, controlul PDL in CCR ar veni la momentul perfect pentru ca legile prin care Guvernul va impune reduceri de salarii si pensii vor ajunge si pe masa Curtii, urmatoarea transa de la FMI depinzand de acordul celor 9 judecatori.