Sari direct la conținut

Pe ce voturi se bazeaza PSD si ALDE la motiunea de cenzura. Cum arata aritmetica parlamentara

HotNews.ro
Parlamentul Romaniei, Foto: Agerpres
Parlamentul Romaniei, Foto: Agerpres

Pentru a trece, motiunea de cenzura impotriva lui Sorin Grindeanu trebuie votata de jumatate plus unu din numarul total de parlamentari, adica sa primeasca 233 voturi „pentru”. Teoretic, PSD si ALDE detin majoritatea parlamentara – cifrele arata 244 parlamentari PSD plus ALDE, fara cei cinci deputati care au plecat la partidul lui Daniel Constantin si daca la PSD nu il luam in calcul pe Victor Ponta. Cel mai important jucator este UDMR, care are o colaborare parlamentara semnata cu liderii coalitiei, insa care refuza sa spuna la acest moment cum vor vota.

De asemenea, nu se stie cate voturi in favoarea lui Grindeanu, deci impotriva motiunii, va mai putea „obtine” Victor Ponta de la membri PSD.

Cei de la USR, prin vocea deputatului Dan Barna, au declarat miercuri ca nu vor sustine guvernul Grindeanu in cazul unei motiuni de cenzura.

  • UPDATE: Biroul National al USR a luat in aceasta dimineata decizia ca nu va participa la votul privind o eventuala motiune de cenzura, a declarat pentru HotNews.ro Catalin Drula, membru in Biroul National al partidului.

Nu se stie ce vor face cei de la PNL deocamdata. Ludovic Orban, probabil viitorul presedinte al liberalilor, a declarat joi intr-un interviu pentru Hotnews.ro ca nu se poate pronunta si ca se va lua o decizie.

La randul sau, Traian Basescu a declarat joi ca „daca Dragnea isi face iluzii ca o motiune impotriva Guvernului Grindeanu va trece prin Parlament, se insala amarnic”, sugerand ca parlamentarii PMP nu vor vota motiunea, insa o decizie ar urma sa fie luata zilele acestea.

De asemenea, nu se stie deocamdata cum vor vota cei de la minoritati, care in mod traditional sustin majoritatea parlamentara.

Numar parlamentari

Deputati: 328

Senatori: 136

Total: 464

Numar necesar de voturi pentru trecerea motiunii- 233

Configurarea politica

Camera Deputatilor

PSD: 154/153 daca nu il luam in calcul pe Victor Ponta

ALDE: 17/15 (doi deputati sunt de fapt neafiliati dupa ce s-au inscris in noul partid al lui Daniel Constantin si cel mai probabil il sustin pe Grindeanu)

PNL: 68

USR: 30

UDMR: 21

PMP: 18

Minoritati: 17

Neafiliati (fosti ALDE, impotriva lui Tariceanu, de asteptat sa il sustina pe Grindeanu): 3

Senat:

PSD: 67

ALDE: 9, insa unul dintre acestia, Scarlat Iriza, s-a declarat impotriva plecarii lui Sorin Grindeanu

PNL: 30

USR: 13

UDMR: 9

PMP: 8

Total

PSD: 220 (erau 221 insa Victor Ponta a fost exclus intre timp)

ALDE: 24 (un vot este nesigur din partea senatorului Iriza Scarlat)

PNL: 98

USR: 43

UDMR: 30

PMP: 26

Minoritati: 17

Neafiliati: 5

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro