Sari direct la conținut

Pe scurt despre agricultura, productivitate si profiturile companiilor din SUA

HotNews.ro

1. In primul trimestru din acest an, valoarea adaugata generata de sectorul agricol a scazut cu 0,4% fata de acelasi trimestru din anul trecut, insa este foarte probabil ca pana la sfarsitul anului, agricultura sa treaca pe plus, scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.

Astfel, potrivit datelor Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale citate de INS, suprafata insamantata (insamantari de primavara) la 1 iunie era de 4,93 milioane hectare, in crestere de la 4,27 milioane hectare in 2010, cea mai mare crestere fiind inregistrata in cazul suprafetei insamantate cu porumb: de la 2,2 milioane hectare in 2010, la 2,59 milioane hectare in 2011. De asemenea, suprafata insamantata cu floarea soarelui a crescut de la 0,75 milioane hectare, la 0,92 milioane hectare. In 2010, sectorul agricol a generat 6% din PIB.

2. INS: in luna aprilie, productivitatea muncii in industrie a inregistrat o crestere de 3,7% fata de aprilie 2010, crestere datorata majorarii productivitatii in industria extractiva (+21%), in sectorul productiei si furnizarii de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (+16,8%), si in industria prelucratoare (+1,4%). In primele 4 luni din 2011, productivitatea muncii a crescut cu 11,2%.

In acest moment, productia industriala se afla practic la maximul istoric, insa numarul salariatilor, desi a crescut cu 2% de la inceputul anului, este cu 20% mai mic decat inainte de criza, detalii in graficul alaturat.

3. Profiturile companiilor care fac parte din indicele american S&P 500 se apropie de maximele inregistrate inainte de criza, detalii alaturat. Dupa scaderea de 92% inregistrata intre T3.07 si T1.09, in ultimele 8 trimestre a avut loc o revenire pe fondul careia scaderea respectiva a fost recuperata aproape in totalitate.

Mai mult, conform datelor FED, profitul cumulat al companiilor din SUA (nu doar al celor cotate la bursa) a atins un nou maxim istoric – 1.449,5 miliarde dolari in primul trimestru din 2011, suma fiind ajustata sezonier si anualizata. Daca as fi ironic as spune ca aceste date arata iminenta unei prabusiri a burselor si intrarea SUA intr-o noua recesiune.

Comenteaza pe blogul lui Cristian Orgonas.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro