Sari direct la conținut

Pe urmele numirii lui Virgil Ardelean. Cum a inviat Vulpea

HotNews.ro

Toate informatiile indica faptul ca asa numitul grup de la Cluj a impus numirea lui Virgil Ardelean la sefia serviciului secret din cadrul ministerului de interne. Intre 3 si 4 ianuarie, Gabriel Oprea si-a petrecut primul week-end la cabana fostului ministru de interne, Ioan Rus, de la Somesul Rece. Premierul Emil Boc s-a aflat si el la Cluj si, potrivit Ziua de Cluj din 5 ianuarie, s-a vazut si el cu Oprea. Cert este ca premierul a semnat decizia de numire a lui Virgil Ardelean vineri, 9 ianuarie, iar surse din Guvern sustin ca Boc a ramas in Palatul Victoria pana la 1 noaptea din cauza “povestii cu Oprea”. Nu e clar inca daca Traian Basescu a stiut din timp de toate miscarile grupului de la Cluj sau s-a folosit post-factum de noua situatie creata in PSD.

Informatia ca Gabriel Oprea s-a intalnit cu Ioan Rus la vila sa din Somesul Rece a aparut pe 7 ianuarie pe site-ul local Citynews.ro. “Se pare ca cei doi au pus ministerul, cadrele si organele la cale. Sigur Oprea avea intrebari legate de noua sa ocupatie, iar Rus cunoaste bine tot ce misca la Interne…”, scria Citynews.ro acum o saptamana. Informatia avea sa se confirme cel putin in cazul unei noi numiri facute de Gabriel Oprea.

Oprea si oamenii PNL

Cu sau fara legatura cu vizita sa la Cluj, Oprea l-a numit pe clujeanul Toma Rus in functia de adjunct al sefului Departamentului Ordine si Siguranta Publica.Perceput in plan local drept omul PNL, ancehtat in 2007 de DNA, Toma Rus nu este agreat de liderii PD-L Cluj. Rus fusese promovat in 2007 de Guvernul Tariceanu la Bucuresti in functia de adjunct al Directiei Generale de Combatere a Criminalitatii Organizate si Antidrog. Pana in decembrie 2006, Toma Rus a condus Brigada de Combatere a Criminalitatii Organizate Cluj.

Un alt post negociat de grupul de la Cluj din PSD cu Gabriel Oprea a fost, se pare, cel al chestorului Nelu Pop, tot clujean. Potrivit informatiilor publicate pe 9 ianuarie de Ziua de Cluj, chestorul Pop urma sa fie pastrat in functia de sef al Inspectoratului General al Politiei de Frontiera.

Altfel spus, toate datele conduc la concluzia unor negocieri care au avut loc pe 3 si 4 ianuarie intre Gabriel Oprea si grupul de la Cluj din PSD. Editorialistul saptamanalului Foaia Transilvana, Florin Danciu, scrie despre tentativa esuata a grupului de la Cluj de a-si impune oamenii in Ministerul de Interne: “Era si un bun prilej de reintrare pe prima scena politica a tarii a celebrului „grup”, o lovitura de imagine menita a arata opiniei publice ca acesta se mai bucura inca de influenta si prestigiu in noua guvernare. Asta ca sa nu mai vorbim de impactul local si regional, la Cluj si in Transilvania, pe care aceasta manevra l-ar fi avut”.

Razboi in PSD

Semnificativ este si faptul ca liderii PSD Cluj, Ioan Rus si Vasile Dancu, l-au sustinut pe Gabriel Oprea in cazul numirii lui Virgil Ardelean, pe care-l considera un bun profesionist, la sefia DGIPI (Directia Generala de Informatii si Protectie Interna). Nici macar neoficial, liderii PSD Cluj nu recunosc negocierile cu Oprea, dar spun ca nu se putea ca Marian Vanghelie, Viorel Hrebenciuc si Ion Iliescu, “care are generalii lui pe care-i controleaza”, sa-si puna oamenii in Ministerul de Interne. In interiorul PSD s-ar fi ajuns la tensiuni atat de mari pe tema numirii sefilor din politie incat, spun liderii clujeni, “Marian Vanghelie s-a ascuns la el in birou, erau sa-l bata”.

Un alt semn al relatiilor stranse dintre grupul de la Cluj si Gabriel Oprea este informatia potrivit careia liderul PSD Ilfov l-a imprumutat pe Ioan Rus, vicepresedintele PSD Cluj, cu 100.000 de euro in 2007.

Dar liderii PSD Cluj nu-si puteau impune oamenii peste capul premierului Emil Boc, cu atat mai mult cu cat Virgil Ardelean si Toma Rus, ambii clujeni, sunt nume extrem de controversate si binecunoscute de liderii PDL.

Monitorul de noapte

Singurul detaliu semnificativ care arata ca Emil Boc a girat numirea lui Virgil Ardelean la sefia serviciului secret din MI este dezvaluirea din ziarul Gandul potrivit careia Mircea Geoana l-ar fi sunat vineri, 9 ianuarie, pe seful Guvernului sa-i ceara sa nu semneze decizia. “L-am sunat imediat pe Emil Boc si l-am rugat sa nu-l numeasca pe Ardelean. Cu toate acestea, Boc a tinut Monitorul Oficial deschis pana la doua noaptea, ca sa publice decretul de numire”, a dezvaluit Geoana, scrie ziarul Gandul citand surse din PSD.

Surse din anturajul premierului confirma ca Boc ar fi ramas vineri in guvern pana in jurul orei 1 noaptea “din cauza povestii cu Oprea”. Cert este ca decizia numirii lui Virgil Ardelean este ultimul act publicat in Monitorul Oficial din 9 ianuarie 2009. Pare deci foarte probabil ca Emil Boc a girat in cele din urma numirea lui Ardelean, insa nu e clar din ce motiv a facut-o. Pe de alta parte, directorul Monitorului Oficial, Liviu Moraru, a declarat marti, citat de MEDIAFAX, că decizia 57 privind numirea lui Virgil Ardelean la DGIPI a fost primită la MO vineri, la ora 18.00, fiind ultima sosită în acea zi.

Scenarii si ipoteze

Unii lideri PSD, ca Adrian Nastase, vad in afacerea Oprea-Ardelean mana lui Traian Basescu. Unele ziare descriu chiar scenarii in mai multi pasi. Numirea lui Ardelean ar fi avut ca scop intarirea grupului de la Cluj, suspectat ca face jocurile lui Traian Basescu, ruperea PSD si, in final, formarea unei noi majoritati parlamentare. Gabriel Oprea este acuzat de adversarii sai ca fiind unul din oamenii lui Traian Basescu in PSD, iar cei care sustin aceste teorii invoca prietenia si legaturile de afaceri dintre liderul PSD Ilfov si Elena Udrea.

Insa nu exista nici un indiciu clar, nici o proba indubitabila ca Traian Basescu a decis numirea lui Virgil Ardelean. Cel mult, putem face supozitii si speculatii, la care se adauga acuzatiile unor aripi din PSD. Nu stim insa daca Traian Basescu a avut initiativa numrii lui Ardelean sau este exclusiv demersul grupului de la Cluj care a dorit sa-si ia revansa in fata lui gruparii Hrebenciuc si sa recupereze influenta pierduta in interiorul PSD.

Ce stie Basescu?

Dar, chiar daca nu a coordonat numirea celui poreclit Vulpea la sefia serviciului secret din MI, Traian Basescu s-a folosit de conflictul din PSD generat de ministrul de interne Gabriel Oprea. In sensul ca n-a intervenit in nici un fel, cum a facut in cazul Noricai Nicolai, pentru a-l bloca pe Ardelean cu mapa profesionala.

Asta putem deduce si din viteza cu care Emil Boc a semnat si publicat decizia numirii lui Ardelean in Monitorul Oficial, desi PSD i-ar fi cerut sa n-o faca. Semnificativ este si faptul ca Boc nu s-a grabit sa-l demita pe Oprea, asa cum i-au cerut liderii PSD.

Pana acum, seful statului si premierul au evitat sa se pronunte public in scandalul Oprea – Ardelean. „Virgil Ardelean a fost propus de Gabriel Oprea la sugestia fostului ministru de interne Ioan Rus”, au declarat, pentru Agentia NewsIn, surse de la Palatul Cotroceni.

„E aberant sa spui ca l-a impus Traian Basescu pe Ardelean, cata vreme presedintele a fost cel care i-a cerut demisia in urma cu cativa ani”, au comentat aceleasi surse scenariile potrivit carora seful statului ar fi fost cel care l-ar fi ales pe Virgil Argelean la conducerea serviciului secret al Ministerului de Interne.

In viziunea Cotroceniului, „a fost un test dat de Hrebenciuc partidului. Hrebenciuc si-a facut un obiectiv din intoxicarea liderilor PSD, prezentand-le tot felul de informatii false, care sa justifice existenta unei conspiratii”.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro