Sari direct la conținut

Pedepse cu închisoarea mai mari cu până la 10 ani pentru deținerea sau vânzarea drogurilor / Infracțiune și deținerea de substanțe psihoactive pentru consum propriu

HotNews.ro
droguri, Foto: Politia Romana
droguri, Foto: Politia Romana

Pedepsele cu închisoarea pentru deținerea sau vânzarea drogurilor sunt majorate cu până la 10 ani, legea în vigoare prevăzând pedepse cu închisoarea până la șapte ani. De asemenea, incriminată este și „deținerea de substanțe psihoactive, fără drept, în scop de consum propriu”, pedeapsa ajungând până la doi ani de închisoare, potrivit unui proiect de lege al USR adoptat miercuri de către deputați.

Inițiativa legislativă modifică și completează Legea nr. 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri și Legea nr. 194/2011 privind combaterea operațiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, altele decât cele prevăzute de acte normative în vigoare, și a fost adoptată cu 294 de voturi „pentru”.

Ce prevede proiectul:

  • Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea în vânzare, vânzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpărarea, deţinerea ori alte operaţiuni privind circulaţia drogurilor de risc, fără drept, se pedepsesc cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi. În legea în vigoare se prevăd pedepse de la 2 la 7 ani.
  • Introducerea sau scoaterea din ţară, precum şi importul ori exportul de droguri de risc, fără drept, se pedepsesc cu închisoare de la 5 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi, faţă de pedeapsa de 3 la 10 ani, cum este în prezent.
  • Dacă faptele privesc droguri de mare risc, pedeapsa este închisoarea de la 10 la 20 ani şi interzicerea unor drepturi. În prezent, pedeapsa în acest caz este este închisoare de la 7 la 15 ani.
  • Dacă faptele au avut ca urmare moartea victimei, pedeapsa este închisoarea de la 15 la 25 de ani şi interzicerea unor drepturi, faţă de închisoarea de la 10 la 20 de ani, cum este în prezent.
  • Fapta persoanei care, fără a deţine autorizaţie eliberată în condiţiile prezentei legi, efectuează, fără drept, operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă. În legea în vigoare, pedeapsa cu închisoare în acest caz este de la 6 luni la 3 ani sau amendă.
  • Bunurile şi mijloacele folosite la fabricarea ilicită a drogurilor pot fi folosite în scop didactic, prin punerea lor la dispoziţia unităţilor de pregătire a organelor de aplicare a legii sau prin folosirea lor în campanii de conştientizare a riscurilor asociate consumului de droguri.
  • A fost majorată pedeapsa în cazul efectuării fără drept şi fără a deţine autorizaţie eliberată în condiţiile legii de operaţiuni cu produse despre care trebuia sau putea să se prevadă că sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive. Astfel, pedeapsa cu închisoarea va fi de la 1 la 5 ani, faţă de 3 luni – 2 ani sau amendă, cum este acum.
  • Deţinerea de produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, fără drept, în scop de consum propriu, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă. În prezent nu este incriminată deţinerea de produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, fără drept, în scop de consum propriu.
  • Fapta persoanei care, cu intenţie, efectuează fără drept operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, pretinzând sau disimulând că acestea sunt produse autorizate potrivit legii sau a căror comercializare este permisă de lege, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani şi interzicerea unor drepturi, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă. În prezent, pedepsele sunt de la unul la 5 ani.
  • Şi în cazul publicităţii făcute oricăror produse „pretinzând în mod credibil că prin consum acestea produc efecte psihoactive” a fost mărită pedeapsa cu închisoare între un an şi 5 ani, faţă de o lună până la un an sau amendă, cum este în prezent.

CONSULTĂ AICI PROIECTUL DE LEGE

Proiectul de lege adoptat de deputați a fost inițiat de USR, care subliniază că România este printre ultimele țări din Uniunea Europeană care incriminează produsele etnobotanice, deși există multe cazuri de tineri care și-au ratat viitorul din cauza acestor substanțe.

Camera Deputaţilor este for decizional pentru acest proiect.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro