Sari direct la conținut

Pensie dublata prin pontaje fictive pentru amicul lui Razvan Theodorescu

Romania libera Editia Transilvania-Banat

Recalcularea pensiilor a adus sporuri de cateva milioane de lei pentru mai multi pensionari clujeni. Unul dintre cei care vor primi un spor consistent este controversatul istoric Raul Sorban. Directorul Casei de Pensii Cluj, Valer Doleanu, a spus ca profesorul Sorban va primi o pensie de 18 milioane de lei ca urmare a recalcularii.

Pana acum, istoricul clujean avea o pensie de noua milioane de lei. Valer Doleanu a explicat ca aceasta situatie se datoreaza faptului ca Raul Sorban a lucrat o perioada indelungata de timp, astfel ca va primi puncte suplimentare de pensie. Numai ca tocmai ultimul dintre contractele de munca ale istoricului clujean a starnit un scandal de presa.

Raul Sorban a fost angajat din dispozitia fostului ministru PSD al Culturii si Cultelor, Razvan Theodorescu, pe postul de cercetator la Muzeul National de Istorie al Transilvaniei din Cluj, desi indeplinise de mult varsta pensionarii. Fostii sai colegi de la muzeu spun insa ca istoricul clujean a fost vazut doar in zilele de salariu.

Imediat dupa schimbarea ministrului, directorul Muzeului de Istorie din Cluj, profesorul Ioan Piso, a dispus incetarea colaborarii cu Raul Sorban. Contractul de munca pe care l-a avut cu Muzeul din Cluj a adus insa recalcularea pensiei.

Raul Sorban este unul dintre cei mai cunoscuti istorici din Cluj. In timpul perioadei horthyste, el a participat la salvarea mai multor zeci de evrei ardeleni, care altfel ar fi fost deportati de autoritatile maghiare in lagarele de la Auschwitz, Bergen-Belsen ori Birkenau. Activitatea sa i-a adus decernarea titlului de „drept intre popoare” acordat de Statul Israel.

Lucrarile sale referitoare la perioada ocupatiei horthyste si la represaliile maghiarilor impotriva romanilor si evreilor au fost insa folosite pe post de instrumente de propaganda de catre autoritatile comuniste, in perioada in care regimul Ceausescu a capatat puternice nuante nationaliste.

De asemenea, unele dintre lucrarile profesorului Sorban au fost folosite de grupari nationaliste si dupa Revolutie, lucru care a deschis o controversa stiintifica intre o serie de istorici maghiari, care contestau acuratetea datelor prezentate de istoricul clujean, si unii istorici romani, care sustin ca lucrarile profesorului Sorban sunt exacte si ca ele sunt contributii valoroase la cunoasterea terorii instaurate in Ardealul de Nord de autoritatile fasciste maghiare.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro