Sari direct la conținut

Pensii recalculate de la 1 septembrie: Ministerul Muncii cere Guvernului încă 600 milioane de lei pentru plata primei tranșe

HotNews.ro
Bani de pensie, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Bani de pensie, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Milioane de pensionari vor primi, de la 1 septembrie, primele pensii recalculate după o nouă formulă, context în care Ministerul Muncii cere Guvernului să majoreze cu 600 de milioane de lei bugetul asigurărilor sociale de stat, pe luna august 2024, pentru a asigura fondurile necesare pentru plata primei tranșe. Informațiile apar într-un memorandum aflat miercuri pe agenda Executivului.

Ministerul Muncii explică în Memorandum de ce solicită Guvernului suplimentarea pe luna august a bugetului Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP).

Jumătate din banii de pensii trebuie virați în conturile Poștei cu 3 zile înainte de 1 septembrie

Potrivit legislației în vigoare, până în anul 2025, Guvernul aprobă lunar, prin memorandum, până la finele lunii în curs pentru luna următoare, limite lunare de credite de angajament și credite bugetare, pentru ordonatorii principali de credite finanțați integral de la bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat și bugetele fondurilor speciale.

Pentru bugetul asigurărilor sociale de stat gestionat de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), Guvernul a aprobat în ședința din 26 iulie 2024 limite de cheltuieli pentru luna august 2024.

Atunci au fost aprobate credite de angajament de peste 10,91 miliarde de lei și credite bugetare de peste 10,92 miliarde de lei, din care peste 10,8 miliarde de lei la titlul 57 Asistență Socială, atât la credite de angajamente, cât și la credite bugetare.

Între timp, Ministerul Muncii a constatat că, față de limita aprobată și de sumele disponibile existente în teritoriu, este necesară majorarea limitei de credite de angajament și credite bugetare la titlul 57 “Asistență socială“ cu suma de 600 milioane de lei „pentru asigurarea necesarului de fonduri pentru plata primei transe de pensii aferente lunii septembrie a.c. recalculate în conformitate cu prevederile Legii nr.360/2023.”

Cu atât mai mult cu cât, Casa Națională de Pensii Publice trebuie să vireze în contul Poștei Române 50% din contravaloarea drepturilor de pensie din sistemul public aferentă lunii septembrie, cu 3 zile lucrătoare înainte de prima zi de plată a acestor drepturi, respectiv în perioada 26-27 august.

Prin urmare, valoarea suplimentară a creditelor de angajament și bugetare solicitate pentru luna august 2024 este de 600 milioane de lei, suma totală la titlul 57 “ Asistență socială“ fiind de 11,4 miliarde de lei.

Valoarea totală a limitei lunii august 2024 la credite de angajament va fi de peste 11,51 miliarde de lei și la credite bugetare va fi de peste 11,52 miliarde de lei.

Plata pensiilor recalculate, impact de peste 2 miliarde de lei pe lună asupra deficitului bugetar

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a declarat într-un interviu acordat recent Profit.ro, că în perioada următoare, presiunea asupra deficitului va spori odată cu intrarea la plată a pensiilor recalculate.

În perioada următoare, presiunea asupra deficitului va spori odată cu intrarea la plată a pensiilor recalculate.

„Au intrat în vigoare măsurile care privesc creșterile salariale etapa a 2-a. Influența lor este de un miliard de lei lunar. De asemenea, la cheltuielile de investiții, bugetul și plățile care s-au efectuat sunt record. De la 1 septembrie, intră în vigoare recalcularea pensiilor, care adaugă o influență de 2 miliarde de lei lunar. Din această perspectivă, trebuie să fim foarte atenți și prudenți cu veniturile încasate și cu felul în care gestionăm partea de venituri, pentru că avem cheltuieli semnificative”, a spus ministrul.

Întrebat când va fi depășit pragul de 5% în ce privește deficitul bugetar, ținta asumată de către Guvern de la începutul anului, Boloș a evitat să precizeze o lună. „Lunile august și septembrie sunt luni care prin tradiție sunt cu încasări scăzute și nu avem așteptări. Să vedem cum se vor așeza datele cu lunile august și septembrie, dar trebuie să luăm în calcul și estimările pe care le are Comisia Europeană.

În prognoza de primăvară, CE a estimat un deficit bugetar de 6,9% din PIB. E limpede că încheind cu 4% luna iulie și având în buget un deficit de 5% estimat, sigur că apare presiunea asupra bugetului și asupra țintei de deficit bugetar, pe care va trebui să o gestionăm, mai ales în relația cu CE, în mod corespunzător”, a spus ministrul.

Pensionarii vor primi, începând de vineri, deciziile de recalculare a pensiilor. Ce informații vor cuprinde documentele

Deciziile de recalculare a pensiilor vor fi distribuite prin Poșta Română, începând de vineri, 16 august, și până la finalul lunii, reprezentanții Poștei dând asigurări că nu vor exista întârzieri. Amintim că noua lege a pensiilor intră în vigoare din 1 septembrie, iar în baza acesteia pensiile au fost recalculate după o nouă formulă.

„Din 1 septembrie, oamenii vor începe deja să își primească drepturile bănești aferente lunii septembrie, pentru că din luna septembrie intră în vigoare noua Lege a pensiilor, unde avem inclusă și noua formulă de calcul, pe baza căreia am recalculat toate pensiile (…) Estimăm că peste 75% din numărul total de pensionari din sistemul public vor primi majorări ale pensiilor”, a declarat, marți, la Digi24, președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu.

Ce informații vor conține deciziile de recalculare a pensiilor

Pensionarii vor primi deciziile de racalculare în perioada 16-31 august.

În prima parte a documentului, vor fi prezente datele despre pensionar – CNP, nume, data înscrierii la pensie și denumirea categoriei de pensie.

Pe document va apărea „suma punctajelor anuale realizate de titular”, adică „numărul de puncte realizate pe contributivitate, cât a muncit persoana respectivă”, a explicat Daniel Baciu, la Digi24.

Pensionarii vor regăsi și cuantumul pensiei la data de 31 august, înainte de aplicarea noii Legi. Apoi, vor găsi o „evidență foarte clară a tuturor stagiilor de cotizare”, spune președintele Casei de Pensii.

Astfel, partea a doua a documentului e împărțită în 6 puncte:

  • A) Total stagiu de cotizare realizat;
  • B) Stagiu de cotizare contributiv;
  • C) Numărul de puncte de stabilitate;
  • D) Numărul total de puncte realizate la 1 septembrie;
  • E) Valoarea punctului de referință la data de 1 septembrie și
  • F) cuantumul nediminuat al pensiei la 1 septembrie.

Astfel, la punctul F pensionarii vor găsi noua sumă pe care o vor primi lună de lună.

La finalul documentului, este prevăzut că „decizia de recalculare poate fi contestată în termen de 45 de zile de la comunicare, la instanța judecătorească competentă”, a explicat șeful Casei de Pensii.

Noua formulă de calcul a pensiei

În anul 2024, valoarea punctului de pensie prevăzut pentru anul 2023, de 1.785 lei, s-a majorat cu 13,8% și este 2.032 lei.

Raportându-se la valoarea punctului de pensie de 2.083 lei, valoarea punctului de referință (VPR) la data intrării în vigoare a noii legi va fi de 81 lei.

VPR (valoarea punctului de referință) se calculează împărțind valoarea punctului de pensie de 2.032 lei la 25 (unde 25 reprezintă numărul de ani minim pentru pensionare).

Pensia va fi egală cu valoarea punctului de referință înmulțit cu numărul de puncte. Numărul total de puncte de pensie este format din numărul de puncte contributive, necontributive și de stabilitate.

Ministerul Muncii a prezentat un exemplu de calcul pentru a arăta care va fi pensia în septembrie.

Punctajul lunar se calculează prin raportarea venitului brut lunar la câștigul salarial mediu brut, utilizat la fundamentarea bugetului din anul respectiv. Câștigul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat este de 6.789 de lei.

Exemplu dat de Ministerul Muncii:

  • Un câștig brut de 6.991 de lei (aproximativ 4.000 lei net) îl împarți la câștigul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale (6.991 de lei împărțit la 6.789 de lei), rezultă 1,02978 puncte pe luna respectivă. Se utilizează cinci zecimale.
  • Punctajele lunare se adună, iar suma se împarte la 12 luni și rezultă punctajul anual.
  • Punctajele anuale acumulate se adună, iar suma se înmulțește cu Valoarea Punctului de Referință (VPR) care e de 81 de lei din 2024.
  • Exemplu: Ai muncit 35 de ani și ai avut venituri contributive exact cât este câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat? Înseamnă că ai acumulat 35 de puncte (35 puncte X 81 de lei). Rezultă o pensie brută de 2.835 de lei.
  • La numărul total de puncte se mai adaugă și punctele de stabilitate pentru că sunt peste 25 de ani de muncă: 0,5 puncte pe an între 26 și 30 de ani și 0,75 puncte pe an între 31 și 35 de ani. În exemplul nostru rezultă 6,25 puncte de stabilitate. Adică încă 506,25 lei la pensie. În total, o pensie de 3.342 lei. După impozitare, pensia cuvenită rezultată este de 3.208 lei.
  • Tot acest calcul este valabil din septembrie 2024, când intră în vigoare Legea nr. 360/2023, potrivit postării pe Facebook a Ministerului Muncii.

Potrivit noii legi, stagiul minim contributiv de cotizare pentru a beneficia de pensie pentru limită de vârstă va fi de 15 ani, iar până în 2035 vârsta de pensionare va fi aceeași pentru femei și bărbați, respectiv 65 de ani. Pentru a beneficia de pensie anticipată, este necesar un stagiu complet de cotizare contributiv de 35 de ani.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro