Sari direct la conținut

Pensiile scot in strada batranii si invrajbesc politicienii

Proteste in toata tara pentru pensii mai mari

Sute de pensionari au protestat la Bucuresti si in principalele orase din tara, cerand un trai decent si marirea pensiilor.

Pensionarii cer majorarea punctului de pensie cu pana la 40 la suta din salariul mediu brut tarifar pe tara, completarea cu ajutoare de la bugetul de stat a pensiilor mai mici de 350 de lei si revenirea la legea din anul 2005 privind acordarea medicamentelor compensate. Ei doresc si acces gratuit la analize medicale, bilete de tratament in statiunile balneare, gratuitate pe transportul public.

Daca doleantele lor nu vor fi respectate, pensionarii sunt decisi sa dea in judecata Guvernul si sa apeleze la ajutorul forurilor europene.

Protestele s-au extins in mai multe judete din tara, unde pensionarii au iesit in strada de dimineata, inainte sa se instaleze canicula, si au pichetat sediile prefecturilor. Ei le-au inmanat prefectilor liste cu revendicari, pe care reprezentantii Guvernului in teritoriu au promis ca le vor trimite primului ministru.

O situatie inedita a fost la Drobeta-Turnu Severin, unde pensionarii protestatari au fost tinuti la o distanta de 300 de metri de sediul Prefecturii Mehedinti. Autoritatile au motivat ca au luat aceasta masura pentru a nu bloca circulatia rutiera in zona centrala a orasului.

Cearta in Parlament pentru legea pensiilor

Deputatii PNL si PSD s-au certat marti, in plenul Camerei, marul discordiei fiind legea pensilor initiata de social-democrati. Proiectul de lege prevede majorarea punctului de pensie cu 45-55%. Initiativa a creat nemultumiri in randul partidelor aflate la guvernare, PNL respectiv UDMR.

Ulterior, presedintele PSD, Mircea Geoana, a dat de inteles ca, in situatia in care proiectele legislative nu vor gasi un raspuns din partea Guvernului si nu vor fi adoptate, PSD ar putea depune o motiune de cenzura.

La dezbaterea pe articole a initiativei, presedintele Camerei, Bogdan Olteanu a incercat sa amane adoptarea legii si a propus retrimiterea la comisia de munca.

Social-democratii au sarit ca arsi, acuzandu-l pe Olteanu ca incearca amanarea legii prin retrimiterea la comisie. Deputatul PSD Dan Nica a amenintat de la tribuna ca social-democratii vor parasi sedinta si nu vor participa la votul final.

„PSD fie nu va mai face parte din acest Parlament daca aceasta lege nu va fi votata astazi, fie daca va ramane, o va face doar pentru a da jos acest Guvern, va garantez acest lucru”, a declarat Dan Nica.

“Daca nu votati aceasta lege, credem ca trebuie sa mergem la anticipate, iar motiunea de cenzura este singurul mijloc pentru asta”, a declarat si deputatul PSD, Anghel Stanciu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro