Pensiile vor creste de la inceputul anului viitor
Deputatii au aprobat in unanimitate, joi, propunerea legislativa a PSD de crestere a pensiilor. Legea prevede cresterea punctului de pensie, majorarea fiind de pana la 37,5% din salariul mediu brut pe economie de la 1 ianuarie 2008 si pana la 45% de la 1 ianuarie 2009. In proiectul initiat de PSD, majorarea era stabilita la 45% din salariul mediu brut.
Fondul Monetar International a criticat vineri Romania privind planurile de a majora substantial pensiile, declarand ca aceasta decizie ar putea duce la amplificarea presiunilor inflationiste si la majorarea deficitului de cont curent, potrivit NewsIn.
Ministrul finantelor si cel al muncii cerusera ca majorarea sa se faca in doua etape, de la 1 ianuarie si de la 1 iulie, dar parlamentarii au decis ca aceasta sa aiba loc din prima zi a anului viitor.
Potrivit NewsIn, fostul ministru al Muncii, Marian Sarbu, a afirmat ca solutia gasita „este rezonabila”, iar PSD renunta „pentru moment” la motiunea de cenzura.
Prezent la dezbaterea proiectului, ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian a spus ca majorarea punctului de pensie la 45% din salariul mediu brut pe economie, ceruta de social-democrati, nu este posibila anul viitor, din cauza resurselor bugetare insuficiente. Vosganian a mai spus ca valoarea punctului de pensie va ajunge la 45% in 2009 sau in 2010.
Paul Pacuraru a declarat, citat de NewsIn, ca aceasta majorare va duce valoarea punctului de pensie la 568 lei incepand de la 1 ianuarie, de la 396 lei, cat este in prezent.
Pacuraru a preconizat ca valoarea punctului de pensie va ajunge 747 lei, in 2009.
Ionut Popescu, fostul ministru de Finante, a declarat pentru HotNews.ro ca nu stie cat de sustenabila este majorarea pensiilor, avand in vedere ca primul ministru a anuntat ca vrea sa reduca de anul viitor si contributiile sociale.
„Cand vorbesti de pensii vorbesti de sustenabilitate, pentru ca nu ai in fiecare an o banca precum BCR pe care sa o vinzi”, a spus Ionut Popescu.
Emil Stoica: „O decizie populista, luata in an pre-electoral”
Pe blogul sau, analistul Emil Stoica scrie ca decizia, luata in unanimitate de parlamentarii prezenti, este una populista si de iresponsabilitate bugetara, luata in an pre-electoral.
Stoica crede ca aceasta masura va avea efecte negative asupra ratei inflatiei, a consumului, dar si asupra pietei muncii.
Emil Stoica crede ca Executivul are trei posibilitati pentru a obtine fondurile necesare acestei majorari. Prima ar fi o crestere a CAS, ceea ce ar veni in contradictie cu planurile anuntate de Vosganian sau de Tariceanu de reducere a taxelor pe munca, in speta CAS, cu 6%.
Celelalte doua variante par a fi cele mai plauzibile: marirea altor taxe, cel mai probabil a TVA – cu riscurile aferente ale evaziunii fiscale, precum si utilizarea fondurilor obtinute din privatizari, aceasta din urma varianta insemnand ca sume destinate investitiilor sau unui mediu competitiv – prin reducerea de taxe – vor fi redirectionate catre consum.