Sari direct la conținut

Penurie de teste PCR pentru Covid în Anglia

HotNews.ro
Testare RT-PCR , Foto: Hotnews
Testare RT-PCR , Foto: Hotnews

În unele locuri din Anglia nu erau disponibile marţi locuri de testare PCR pentru coronavirus la centrele fără programare sau drive-through (cu acces pentru automobile), după ce de luni au început probleme cu livrarea testelor rapide, relatează DPA și Agerpres.

Site-ul de internet al guvernului de la Londra a informat pentru scurt timp marţi dimineaţa că nu se pot face testări în centre din toate regiunile Angliei. Ulterior, s-a anunţat că există locuri în toate regiunile, dar niciunul în Hertfordshire, Suffolk, insula Wight, Bristol şi Mendip şi foarte puţine în Stockton-on-Tees.

Executivul britanic afirmă că se găsesc în continuare truse de testare livrate la domiciliu, care ajung de obicei a doua zi după comandă.

Celor care doresc să îşi facă teste li se recomandă să încerce mai târziu dacă nu pot obţine teste, care nu vor fi disponibile prin liniile telefonice de asistenţă.

Marţi au intrat în vigoare în Marea Britanie noi instrucţiuni pentru cei care au intrat în contact cu purtători de coronavirus. Cei vaccinaţi cu două doze trebuie să facă zilnic un test rapid timp de şapte zile de la contact. Cei testaţi pozitiv sau care prezintă simptome de Covid-19 trebuie să se izoleze, la fel ca nevaccinaţii care „nu sunt eligibili pentru această nouă politică de testare zilnică”, arată site-ul de internet al guvernului.

Teste rapide nu se mai pot însă comanda de pe site-ul guvernului de două zile, deşi se pare că dimineaţa devreme au fost disponibile câteva. Doritorii erau informaţi că nu există teste pentru livrare la domiciliu, ci doar pentru ridicare din farmacii.

Agenţia pentru Sănătate a Regatului Unit (UKHSA) a comunicat luni că „din cauza cererii excepţional de mari, comenzile de teste rapide pe gov.uk au fost suspendate temporar pentru onorarea comenzilor existente”.

Problemele sunt la distribuţia şi livrarea testelor, insistă autoritățile

Miniştrii au insistat că nu există probleme cu furnizorii, ci doar presiuni asupra sistemului de livrare a testelor şi au încurajat ridicarea testelor de la farmaciile locale. Multe persoane au afirmat însă că stocurile unor farmacii sunt epuizate.

Vicepremierul Dominic Raab a insistat că problema cu comenzile de teste rapide de pe site-ul guvernamental nu este cauzată de lipsa testelor. El a declarat pentru BBC că dificultăţile nu ţin de furnizare şi de volum, ci de distribuţie şi livrare.

Luni, acelaşi lucru îl susţinuse şi ministrul sănătăţii, Sajid Javid, care a anunţat că s-au făcut noi aranjamente cu Amazon şi alte firme pentru creşterea capacităţii de livrare. „Sunt zeci de milioane de teste (…), problema, factorul limitativ din cauza cererii crescute enorm (…) este capacitatea de a livra testele”, deoarece „aranjamentele curente doar cu Royal Mail (poşta britanică – n. red.) nu sunt suficiente”.

Ministrul din umbră al sănătăţii, laburistul Wes Streeting, a descris însă situaţia testării drept „haotică” şi a avertizat că persoanele care intră în contact cu cazuri de coronavirus varianta Omicron nu vor putea respecta regulile, adică nu îşi vor putea face teste zilnic.

În Marea Britanie a crescut şi cererea de doze de vaccin pentru doza de supra-rapel (doza „booster”); cozile presupun aşteptări de câteva ore la clinicile fără programare, iar sistemul naţional de programări a fost suprasolicitat luni, când au devenit eligibili pentru supra-rapel cei în vârstă de peste 30 de ani.

Cu toate acestea, sistemul public de sănătate din Anglia a afirmat că s-au făcut 14 programări pe secundă la vaccinare şi s-au rezervat 390.000 de doze pentru supra-rapel. NHS (National Health Service) recomandă programarea prin apel telefonic la 119 celor care doresc să fie siguri că se pot vaccina.

De miercuri, vor fi eligibili pentru supra-rapel toţi cei care au împlinit 18 ani. Unii dintre aceştia s-au putut însă vaccina deja cu a treia doză la centre fără programare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro