Sari direct la conținut

Performanța companiilor depinde de regândirea răspunsului la riscuri

PwC România
Mircea Bozga, Foto: PwC România
Mircea Bozga, Foto: PwC România

​Ultimii trei ani, cu pandemie, război, criză energetică, inflație record și perturbarea lanțurilor de aprovizionare, au adus val după val de incertitudine și nesiguranță, schimbând modul în care companiile trebuie să evalueze expunerea la riscuri.

Riscurile enumerate mai sus sunt strâns legate între ele, ceea ce înseamnă că se pot amplifica reciproc, iar impactul poate fi mult mai puternic. Spre exemplu, războiul din Ucraina a adus după sine o criză energetică și o inflație record, care a determinat băncile centrale din întreaga lume să intervină prin majorări ale ratelor dobânzilor. Toate cele trei sunt probleme imediate, care țin prima pagină a ziarelor și s-au intensificat și agravat reciproc, având impact direct pentru creșterea și profitabilitatea companiilor.

De asemenea, ceea ce poate începe ca o breșă tehnologică poate deveni rapid un risc operațional, financiar și reputațional uriaș.

Ce riscuri întrevăd directorii generali pe termen scurt

Având în vedere evenimentele din ultimul an, nu e de mirare că directorii executivi de la nivel global, inclusiv din România, au arătat că pe termen scurt companiile lor sunt expuse din punct de vedere financiar la riscuri precum inflația, volatilitatea economică și riscul geopolitic, după cum arată datele din cel mai recent raport CEO Survey 2023.

Citește continuarea articolului pe blogul PwC România

Articol semnat de Mircea Bozga, Partener Risk Assurance PwC România

Articol susținut de PwC România

ARHIVĂ COMENTARII