Sari direct la conținut

Peste 125.000 de români au casele asigurate prin Euroins: Cum își pot primi banii în caz de daună

HotNews.ro
Clădiri înalte din București, Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei
Clădiri înalte din București, Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei

La sfârșitul lunii trecute, peste 125.000 de români aveau locuințele asigurate, prin Euroins, cu asigurarea obligatorie împotriva riscurilor de cutremur, inundații și alunecări de teren. În caz de daună, pot primi despăgubiri până la maxim 20.000 de euro de la PAID. Pentru daune mai mari, banii se pot recupera în limita a 500.000 de lei, de la Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), dacă locuința are asigurare facultativă la Euroins.

  • Notă: Cei care au de recuperat sume mai mari de 500.000 de lei trebuie să se înscrie la masa credală în cadrul procedurii de faliment care se va soluționa în prima instanță de Tribunalul București, iar în faza apelului de Curtea de Apel București.
  • La sfârșitul anului 2022, Euroins avea în vigoare 105.000 de contracte de asigurare facultativă a locuinței, au precizat vineri pentru HotNews.ro surse din industrie.

Ce despăgubiri la locuințe pot fi plătite indiferent de falimentul Euroins

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) a anunțat vineri că asigurarea obligatorie a locuințelor (PAD) împotriva celor trei riscuri de dezastre naturale: cutremur, inundați și alunecări de teren este doar distribuită de firmele de asigurări.

De plata despăgubirilor se ocupă exclusiv PAID, astfel că falimentul unei firme prin care s-a vândut o astfel de poliță de asigurare, cum ar fi cazul Euroins, „nu afectează valabilitatea asigurării sau instrumentarea daunelor înregistrate de beneficiari.”

  • „Din acest motiv, PAD rămâne valabilă până la data expirării, indiferent de ceea ce se întâmplă cu distribuitorul poliței. PAID are stabilitate din punct de vedere al indicatorilor de solvabilitate, are fonduri proprii și deține de cel mai mare program de reasigurare din Europa Centrală și de Est, în cuantum de un miliard de euro”, a declarat directorul general al PAID, Nicoleta Radu.

În ceea ce privește instrumentarea daunelor, PAID va dispune trimiterea de constatatori spre beneficiari, în situația în care distribuitorul poliței nu va fi în măsură. În acest sens, compania pune la dispoziția publicului numărul scurt 0219930, apelabil non-stop, din orice rețea.

  • „Ne vom asigura că nu există sincope în soluționarea daunelor și vom face toate demersurile pentru a prelua, de la Fondul de Garantare a asiguraților, plata directă a dosarelor. Avem toată încrederea că timpii de plată vor rămâne rezonabili și că toate dosarele de daună vor fi achitate”, a mai spus Nicoleta Radu.

Câți români și-au făcut asigurari PAD prin Euroins

„La sfârșitul lunii februarie din acest an erau peste 125.000 de polițe PAD valabile mijlocite / vândute de Euroins, a declarat vineri pentru HotNews.ro Cosmin Tudor, directorul de dezvoltare al PAID.

Ce înseamnă acest lucru? De regulă, firma de asigurări care îți vinde polița PAD obligatorie îți vinde la pachet și o asigurare facultativă dacă îți dorești ca locuința ta să fie asigurată pentru mai mult decât 20.000 de euro, inclusiv pentru alte riscuri precum incendiile, ori inundații de la vecini.

Brokerii de asigurări consultați de HotNews.ro spun că de regulă 95% dintre polițele obligatorii PAD au în completare și polițe facultative, ceea ce înseamnă că este posibil ca mare parte din cele 125.000 de polițe PAD vândute de Euroins să aibă în completare și asigurări facultative de la același asigurător.

  • Reprezentanții Euroins și ai ASF, contactați de HotNews.ro, nu au putut oferi date precise în această privință până la publicarea acestui articol.

În aceste cazuri, în contextul deciziei ASF de a retrage autorizația de funcționare a Euroins, românii vor trebui să se adreseze către Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), în cazul în care au de recuperat daune care depășesc 20.000 de euro.

Câte dosare de daună a deschis Euroins după cutremurul din Gorj și câte s-au plătit până acum

Oficialii PAID spun că la cutremurele recente din Gorj, inspectorii de daună ai Euroins s-au mișcat foarte bine cu instrumentarea dosarelor de daună.

„La cutremurele din Gorj, de exemplu, Euroins a deschis 83 de dosare de daună pentru PAD din care deja s-au plătit 30 de dosare. În cazul polițelor PAD, dosarele de daună sunt instrumentate în primă fază (constarare, procesare documente) tot asigurătorii care au mijlocit și vânzarea poliței. 30 din 83 de dosare este un procent foarte bun la o lună de la eveniment”, a declarat pentru HotNews.ro Cosmin Tudor.

În prezent sunt peste 1,9 milioane de locuințe asigurate prin polița obligatorie împotriva dezastrelor naturale. Aceasta poate fi contractată direct pe site-ul paidromania.ro, prin intermediul companiilor partenere sau prin brokerii de asigurări.

Nu toți cei care au casele asigurate primesc despăgubiri când se produce dezastrul

Amintim că PAID poate plăti, în baza polițelor obligatorii (PAD), maxim 10.000 de euro sau 20.000 de euro, în funcție de prima anuală plătită 10 euro (pentru locuințe din chirpici, paiată etc.) sau 20 de euro (locuințele din materiale mai rezistente).

Dacă cineva are avarii care depășesc această valoare, diferența ar trebui plătită de o altă firmă de asigurări dacă proprietarul și-a făcut și asigurare facultativă a locuinței, în completarea celei obligatorii.

HotNews.ro a atenționat într-o serie de articole recente asupra faptului că nu toți românii care au casele asigurate își primesc banii când se produce dezastrul. Oamenii trebuie să fie foarte atenți la așa numitele excluderi – clauzele din contracte care stipulează când se refuză plata despăgubirilor, clauze care de regulă sunt mai multe decât situațiile în care îți primești banii.

Peste 240 de dosare de daună au fost deschise anul trecut pentru locuințe asigurate și avariate de cutremur, din care până acum s-au făcut plăți în doar 119 cazuri, în timp ce în 27 de dosare oamenilor li s-a refuzat plata despăgubirii, inclusiv pe motiv că tencuiala nu a căzut din cauza cutremurului, arată date oficiale transmise HotNews.ro.

Într-un articol separat am explicat ce excluderi sau „capcane” pot apărea la asigurarea obligatorie a locuinței și motivele pentru care unora li se refuză plata despăgubirilor.

Date prezentate în exclusivitate de HotNews.ro arată că în anul 2021, românii au făcut 26 de reclamații la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), din care 11 reclamații pentru neplata despăgubirii, în timp ce anul trecut au fost 13 reclamații, din care 5 reclamații pentru neplata despăgubirii.

Pentru detalii citește:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro