Sari direct la conținut

Peste 20 de mari orașe europene cer UE reglementări mai stricte pentru Airbnb

HotNews.ro
AirBnb, Foto: StartupCafe.ro
AirBnb, Foto: StartupCafe.ro

O alianță a 22 de orașe europene au îndemnat joi Uniunea Europeană să implementeze reguli mai stricte pentru Airbnb și alte platforme de închiriere a locuințelor pe termen scurt, acuzându-le de creșterea prețurilor imobiliare și alungarea localnicilor, relatează Barrons.

Reprezentanți din Amsterdam, Barcelona, Florența și alte orașe populare în rândul turiștilor s-au întâlnit cu comisarul european pentru concurență, Margrethe Vestager, pentru a denunța cadrul legal „depășit” care îi împiedică pe oficialii locali să ia măsuri împotriva platformelor online.

Airbnb, care domină piața de închirere a locuințelor pe termen scurt, este într-un conflict tot mai deschis cu autoritățile care încearcă să balanseze veniturile obținute din turism și resentimentele rezidenților. Mai multe orașe au impus restricții în special pentru a combate închirierile ilicite despre care oficialii afirmă că scot locuințe de pe piața imobiliară ducând la creșterea prețurilor.

Însă reprezentanții orașelor nemulțumite afirmă că fără un cadru legislativ european Airbnb poate opera doar cu o supraveghere minimă deoarece pretinde că este doar o platformă care pune în legătură proprietarii cu persoanele care doresc să facă o rezervare.

Poziția companiei a fost întărită de o hotărâre a Curții Europene de Justiție din luna decembrie a anului trecut care a respins o tentativă a Parisului de a forța Airbnb să se înregistreze drept o firmă tradițională de închirieri.

„Este timpul pentru o nouă abordare europeană în ceea ce privește reglementările care servește în primul și în primul rând interesul general care este de a avea locuințe accesibile și să putem trăi în orașele noastre”, a declarat într-un comunicat primarul Parisului, Anne Hidalgo.

Alianța orașelor europene vrea să forțeze platformele să pună la dispoziția autorităților locale datele privind închirierile ca parte a Legii Serviciilor Digitale elaborată de biroul lui Vestager precum și tragerea la răspundere a acestora când nu respectă reglementările locale.

„O mai bună cooperare între platforme și autoritățile publice va fi o condiție esențială pentru punerea în aplicare corespunzătoare a Legii Serviciilor Digitale”, a afirmat comisarul Vestager după întâlnire.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro