Peste 40% dintre companiile afectate de limitarea facilităților fiscale intenționează să compenseze măcar parțial pierderile de venituri ale angajaților
Eforturile de a atrage și reține angajații pe o piață a muncii tot mai competitivă sunt amplificate în ultimii ani de presiunea inflației asupra bugetelor de salarii și de perspectiva schimbărilor legislative pe care le planifică guvernul.
Peste 40% dintre companiile afectate de reducerea/eliminarea facilităților fiscale din sectoarele IT/construcții/agricultură, intervievate în cadrul sondajului HR Barometru realizat PwC România în luna septembrie, arată că vor compensa integral (23%) sau parțial (18%) diferența pentru a conserva venitul net al angajaților. În același timp, 18% spun că vor avea abordări diferite în ceea ce privește compensarea, 31% nu au făcut încă o analiză și doar 8% nu vor lua nicio măsură de compensare.
În ceea ce privește introducerea plății contribuției la sănătate pentru tichetele de masă, 40% dintre respondenți spun că vor continua să le acorde în aceleași condiții, iar 35% nu au analizat încă situația.
Sondajul mai arată că 55% din totalul respondenților au în plan creșterea numărului de salariați și doar 11% prevăd o reducere de personal.
Rezultatele sondajului, dar și alte tendințe majore de pe piața muncii au fost discutate în cadrul celei de-a doua ediții a conferinței anuale de People & Organisation PwC România: ”Transformările din piața muncii și în HR: Unde suntem și ce ne rezervă 2024?”, care poate fi urmărită aici.
Principalele declarații ale conferinței
Daniel Anghel, Partner și Lider al departamentului de servicii fiscale și juridice al PwC România: ”Potrivit raportului CEO Survey, 70% dintre directorii generali din România consideră că deficitul forței de muncă și de competențe va fi principalul factor care va afecta rentabilitatea industriei în care activează în următorii zece ani. Îngrijorările privind forța de muncă nu sunt noi, dar sunt tot mai accentuate pe măsură ce schimbările demografice și impactul noilor tehnologii sunt vizibile. Într-un studiu pe care l-am realizat pentru Amcham am constatat că sectoarele care înregistrează cele mai mari deficite de personal sunt: industria prelucrătoare, transport, ITC. Deficitul de forță de muncă estimat pentru anul 2022 a fost de 145.000 de angajați. În multe dintre companii, locurile de muncă disponibile nu pot fi ocupate, din cauza lipsei anumitor calificări. 70% din deficitul forței de muncă este concentrat în regiunile dezvoltate: București, Ilfov, Cluj, Timiș, Arad, Brașov, Sibiu și Prahova. Acestea sunt cele mai mari centre investiționale. În măsura în care nu vom remedia aceste aspecte pe termen scurt, pe termen mediu sau lung deficitul va fi din ce în ce accentuat”.
Citește continuarea articolului pe blogul PwC România
Articol susținut de PwC România